Sarjajumbo TPS:ssä on viime päivinä keskusteltu joukkueen ahdistuksesta ja valettu uskoa nousuun – Kaskisen työpaikka ei ole uhattuna

TPS:n organisaatiossa uskotaan, että tappioputki katkeaa päävalmentaja Kalle Kaskisen johdolla. Potku-uhkaa ei seurajohdon mukaan ole.

Kalle Kaskisen mukaan TPS pelasi KooKoota vastaan ohipelin. Kuva: Tomi Hänninen

Yksi kuluvan SM-liigakauden suurimmista pettymyksistä on ollut TPS. Suurella pelaajabudjetilla operoiva turkulaisseura on pudonnut sarjan viimeiseksi.

Kauden 12 ensimmäisestä ottelusta TPS on voittanut vain kolme. Kuusi viime peliä joukkue on hävinnyt. Tappiopeleissä TPS on tehnyt seitsemän maalia. Omassa päässä on puolestaan kolissut 20 kertaa.

– Totta kai on ollut ahdistusta ja tuskaa, kun olemme hävinneet, emmekä ole tehneet maaleja. On täysin inhimillistä, että silloin tuska kasvaa. Minusta on oikein, että näytämme tunteemme. Jos olisi hälläväliä-asenne, huolettaisi enemmän. Tällä hetkellä joukkueessa on hyvä ilmapiiri tilanteeseen nähden, TPS:n kapteeni Lauri Korpikoski kommentoi tuntemuksia Yle Urheilulle torstaina.

Tiistaina TPS jäi KooKoon jyrän alle tylyyn tyyliin kotona. Kouvolalaiset veivät pisteet lukemin 4–1.

Keskiviikkona joukkue nollasi tilanteen ja keskusteli alkukaudesta. Harjoituksissa alettiin korostaa rohkeutta pelata.

– Kävimme rehellisesti asioita läpi ja lähdimme rakentamaan uutta. Semmoista sanaparia kuin pakko ja pelko ei voi olla. Ei voi olla pelkoa häviämisestä. Ei voi olla pakkovoittoja. Nyt pitää olla sellainen tunne, että pystymme ja haluamme ratkoa tämän yhdessä, päävalmentaja Kalle Kaskinen kertoi.

Kaskiselle annetaan työrauha

45-vuotias Kaskinen valmentaa TPS:ää kolmatta kautta. Nyt meneillään oleva tappioputki on Kaskisen TPS-uran tähän mennessä pisin.

Viime kaudella TPS hävisi kahdesti viisi ottelua putkeen. Ensimmäisellä Kaskisen kaudella TPS hävisi pahimmillaan vain kolme ottelua peräkkäin.

Vaikka alkukausi on ollut synkkä, Kaskisella ja hänen valmennustiimillään on edelleen seurajohdon täysi tuki.

– Usko tähän tekemiseen ei ole missään kohtaa horjunut. Urheilussa on ylä- ja alamäkiä. Nyt on alamäki käynnissä. Olen ihan varma, että ylämäki on tulossa ja voittoja alkaa tulla, HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen sanoi.

Antero Niittymäkeä (kuvassa) on haukuttu heikosti kasatusta tämän kauden joukkueesta. Kalle Kaskisen mukaan joukkuetta ei haluttu rakentaa virtuoosien varaan, vaan tälle kaudelle haettiin tasapainoista nippua. Kuva: AOP

Kaskinen itse kertoo keskustelevansa päivittäin seurajohdon eri henkilöiden kanssa. Juttelukumppaneihin lukeutuu Jokisen ohella esimerkiksi hallituksen jäsenet Ilkka Paananen ja Erkka Westerlund sekä urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki.

– Käymme ihan rehellisesti kipupisteitä läpi, sitä tässä tarvitaan. Tukeudun TPS:n toimintakulttuuriin, jota tänne on lähdetty rakentamaan. Se on todella keskusteleva. Minulla on vahva luotto siihen, että teemme tämän yhdessä ja tulemme täältä yhdessä, Kaskinen kertoi.

Kaskinen ei koe olevansa yksin vaikeina aikoina, vaan sanoo koko seurajohdon olevan samassa veneessä.

– Päävalmentajana kuitenkin viime kädessä vastaan joukkueen tuloksesta. En lähde sitä karkuun, enkä etsi tekosyitä.

"Täytyy unohtaa sarjataulukon tuijottaminen"

Siihen, miten kauden suunta muutetaan, ei TPS:n väellä ole poppakonsteja. Onnistumisia tarvitaan Kaskisen mukaan yksinkertaisissa asioissa, jotta pelit alkavat ratketa toiseen suuntaan.

Kapteeni Korpikoski painottaa henkistä puolta voittojen metsästämisessä.

– On tyypillistä, että tulee virheitä ja yliyrittämistä, kun häviää paljon pelejä. Rentous puuttuu. Se pitää kaivaa esiin, etteivät huonot hetket jatkuisi. Täytyy unohtaa sarjataulukon tuijottaminen ja jatkaa työntekoa.

Lauri Korpikoski painottaa, että jokaisessa pelissä tunnetilan, energian ja työmäärän pitää olla kunnossa, jotta joukkueella on mahdollisuus voittaa. Kuva: Tomi Hänninen

Koko TPS-kolmikon puheissa korostuu usko omaan tekemiseen ja parempaan huomiseen.

– Olemme yhdessä uskoneet, että tulosta tulee, vaikka peli on ollut kieltämättä vaikeaa, eikä se ole ollut varmasti kaunista katseltavaa yleisölle. Menemme yhdessä kohti parempaa tulosta. Tässä on vielä paljon kautta jäljellä ja sarjapisteitä jaossa, Korpikoski sanoi.

TPS:n seuraava tilaisuus kääntää kauden suunta on perjantaina, kun turkulaisjoukkue kohtaa Vaasan Sportin vieraskaukalossa.

Lue myös: