Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa

Mahdollisuus vai pakkovoiton paikka? Inter lähtee mestaruustaistoon ennätysyleisön edessä: “Lyödään kaasu pohjaan ja lähdetään mestaruuden perään”

Veikkausliigan mestaruus ratkeaa Turussa lauantaina. KuPS:ille mestaruuteen riittää tasapeli.

Veikkausliiga
Timo Furuholm harjoittelee
Interin kapteeni Timo Furuholm oli mukana voittamassa myös joukkueen edellistä mestaruutta vuonna 2008. Paula Collin / Yle

TurkuFC Interin pelaajien tunnelmat ovat jo pitkään olleet odottavaiset. Edellisestä, voitokkaasta ottelusta HJK:ta vastaan on jo lähes kaksi viikkoa.

Siitä asti on odotettu viimeistä peliä.

– Olen jo muutamasta suusta kuullut, voisiko peliä aikaistaa. Ei ole helpoin tilanne odottaa matsia, koska väkisin alkaa miettiä eri skenaarioita, kuvailee Interin kapteeni Timo Furuholm.

Kuopion Palloseura johtaa Interiä liigassa kahdella pisteellä ennen päätöskierroksen keskinäistä ottelua. Kotijoukkueen on mestariksi noustakseen voitettava ottelu, mutta KuPS:lle riittää tasapelikin.

Interin pelaajat eivät halua puhua pakkovoitosta, vaan mahdollisuudesta.

– Jokainen tsäänssi on mahdollisuus, sellaisen sanonnan mä olen kuullut ja luottanut siihen, sanoo joukkueen nuorimpiin kuuluva 18-vuotias Elias Mastokangas.

Furuholmin mielestä lauantainen asetelma on joukkueelle tavallaan helppo. Vain voitto kelpaa, joten siihen pitää ihan kaikin keinoin pyrkiä.

– Ei ole olemassa mitään mahdollisuutta puolustaa tasapeliä. Pitää mennä sinne, lyödä kaasu pohjaan ja lähteä mestaruuden perään. Jos me jäädään odottelemaan tai toivotaan jotain, meille käy hassusti.

Kausi on jo ollut menestys

KuPS:lla oli mahdollisuus viedä mestaruus jo pari viikkoa sitten, mutta ottelu päättyi tasapeliin FC Hongan kanssa. Sen jälkeen kuopiolaiset ovat luottaneet rutiinien voimaan.

KuPS:in mestaruusnälkä on kova, sillä edellisen kerran se on voittanut mestaruuden vuonna 1976. Tällä vuosituhannella kuopiolaiset ovat saavuttaneet hopeaa 2010 ja 2017.

Interin mestaruudesta on puolestaan 11 vuotta. Sen jälkeen se ei ole yltänyt liigassa vuosien 2011 ja 2012 hopeita korkeammalle.

Tänäkin vuonna joukkueen tavoite oli päästä kuuden parhaan sakkiin, sanoo Interin slovenialaisvahvistus Filip Valenčič.

– Kausi on ollut joka tapauksessa menestys, oli lopputulos lauantaina mikä tahansa. Tietysti annamme nyt kaikkemme, kun on mahdollisuus voittaa koko liiga.

Filip Valencic harjoittelee Turun Kupittaalla.
Filip Valenčič on ollut Interin huippukauden suurin yksittäinen palanen. Paula Collin / Yle

Valenčič on ollut Interissä lainassa norjalaiselta Stabækilta loppuvuodesta 2018. Peliaika Norjassa jäi Valenčičilla vähiin.

Interille slovenialainen on ollut onnenpotku: mies on tehtaillut maaleja eniten koko liigassa. Hän johtaa Veikkausliigan maalipörssiä 16 osumalla. Syyskuussa Valenčič kommentoi (siirryt toiseen palveluun), että pelaa todennäköisesti uransa parasta kautta.

Valmentaja tuonut yhtenäisyyttä

Inter koki kauden alussa paljon muutoksia. Päävalmentajaksi palkattiin espanjalainen Jose Riveiro ja pelaajakaartikin uudistui monilta osin. Ovatko muutokset olleet avain menestykseen?

Varmaa on ainakin, että kaikki pelaajat kehuvat nyt yhteishenkeä.

– Ymmärrämme toisiamme ja pysymme yhdessä, oli tilanne mikä tahansa. Se on tuonut meidät tähän tilanteeseen, Filip Valenčič sanoo.

Hän kertoo rakastavansa Interissä pelaamista ja myös Turussa asumista. Kaupunki, seura ja kannattajat ovat ottaneet hänet hyvin vastaan.

– Kun tiedät, että ihmiset tukevat sinua joka tapauksessa, on helpompaa antaa kaikkensa.

Jose Riveiro seuraa Interin treenejä.
Espanjalainen Jose Riveiro on valmentanut Interiä viime marraskuusta lähtien. Paula Collin / Yle

Pelaajat jakavat kiitosta myös Riveirolle. Hän on paitsi nostanut interiläisiä uudelle tasolle pelillisesti, myös lisännyt joukkueen yhtenäisyyttä ja keskittynyt psyykkiseen puoleen. Riveiro kertoo ajattelevansa kaiken positiivisen kautta.

– Häneltä löytyy aina viisaita sanoja joka tilanteeseen, kuvailee kapteeni Furuholm valmentajaa.

– Koutsi on tuonu yhtenäisyyden ja kokonaisen energian joukkueen sisälle. Siitä tulee lisäboostia, jatkaa Elias Mastokangas.

Ennätysyleisö Turussa

Inter kohtaa KuPS:in kotiyleisön edessä loppuunmyydyllä Kupittaan stadionilla. Ottelussa tullaan tekemään stadionin yleisöennätys. Edellinen ennätys on vuodelta 2009, jolloin turkulaisjoukkueiden TPS:n ja Interin kohtaaminen veti 9 089 katsojaa.

Nyt kaikki noin 8 000 istumapaikkaa on täynnä, samoin otteluun avattu 1 300 paikan seisomakatsomo.

Pelaajille loppuunmyyty katsomo on tietysti vain eduksi.

– Nämä ovat pelejä, joita varten elämme. Saa pelata stadionilla, jossa on 9 000 ihmistä kannustamassa sinua. Yritämme saada siitä kaiken irti, Filip Valenčič sanoo.

Elias Mastokangas harjoittelee.
18-vuotias Elias Mastokangas sanoo, että edessä on hänen elämänsä isoin peli. Joukkueen junioriksi itseään tituleeraava Mastokangas toivoo “koko kroppansa edestä” että pääsisi lauantaina kentälle. Ja jos hän pääsee, hän lupaa antaa kaikkensa. Paula Collin / Yle

Vuoden 2008 mestaruusjoukkueessakin mukana ollut Timo Furuholm on hänkin todella innoissaan. Kapteeni toteaa, että on ihana pelata tällaisia matseja vielä näillä kilometreillä ja tässä vaiheessa uraa.

Onko lauantain ottelu miehen elämän tärkein peli?

– Ehkä se tällä hetkellä tuntuu siltä. Loppujen lopuksi tässä on kuitenkin ollut niin monta hienoa matsia, että ehkä vasta 10 vuoden kuluttua tiedän, mikä niistä oli oikeasti tärkein, Furuholm sanoo.

Lauantain yleisölle hänellä on kuitenkin toive.

– Pitäkää ääntä, uskokaa meihin, antakaa tukea. Me luvataan antaa vastalahjaksi show ja kaikkemme.

Lue myös:

KuPS ei lannistunut, vaikka mestaruus karkasi käsistä viime hetkillä – jalkapallohuuma Kuopiossa kiihtyy ennen Veikkausliigan huipennusta: "Joka toinen ihminen kadulla toivottaa tsemppiä"

Suomenmestaruudesta kamppailevan KuPSin mitalin värillä on väliä myös rahallisesti – ottelua voi seurata Kuopion torilla

Veikkausliigan kultakamppailun dramaattinen käänne palautti hymyn Inter-leirin kasvoille : “Vaihtaisin mitalin ja toisen jalkani mestaruuteen”

Veikkausliigan mestaruustaistelu pysyi elossa – KuPS ei onnistunut varmistamaan kultamitaleja jättiyleisön edessä ja FC Inter haki pakkovoiton Helsingistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat