Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Erik Haula on noussut yhdeksi parhaista kolmosketjun senttereistä NHL:ssä – loistokkaat otteet voivat tarkoittaa taas uutta osoitteenmuutosta

Erik Haula on pelaamassa itselleen rahakasta sopimusta ensi kaudesta eteenpäin. Carolina Hurricanes ei välttämättä halua pitää Haulaa, jos hintalappu on viisi miljoonaa dollaria, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Erik Haula, Carolina Hurricanes
Erik Haula on tehnyt tällä kaudella kuusi maalia.Patrick McDermott/Getty Images

Carolinan Erik Haulasta on tullut NHL-maailmassa pelaaja, joka tapaa pelata itsensä ulos seuroista – ja siis nimenomaan hyvällä tavalla. Kesällä Raleighissa majaansa pitävään Hurricanesiin kaupatulle porilaiselle Carolina on jo kolmas NHL-seura kolmen vuoden aikana.

Eikä kyse ole todellakaan siitä, etteikö Haulaa olisi haluttu pitää edellisissä joukkueissa.

Minnesota luopui Haulasta Vegas Golden Knightsin laajennusdraftissa kesällä 2017, koska seura katsoi, ettei sillä ollut kahtena edellisenä kautena yhteensä 29 maalia iskeneen suomalaisen uuteen sopimukseen varaa. Haula tienasi viimeisellä Minnesotan kaudellaan miljoonan.

Virhe oli Minnesotan tuolloiselta urheilupomolta, Chuck Fletcheriltä, giganttinen.

Haulalla oli todellakin allaan neljäntoista ja viidentoista maalin kaudet. Puhuttiin noin kolmentoista minuutin pelaajasta, kolmosketjun sentteristä, jonka luistelu oli huipputasolla ja joka pystyi pelaamaan missä kohtaa kokoonpanoa tahansa. Pelaajasta, jonka saattoi heittää ylivoimalle. Pelaajasta, joka tappoi erinomaisesti jäähyjä.

Puhuttiin pelaajasta, joka teki kahdella viimeisellä Wild-kaudella kolmentoista minuutin jääajalla 26 maalia tasaviisikoin. Se oli saman verran kuin Mikael Granlundilla ja viisi vähemmän kuin esimerkiksi tähtihyökkääjä Zach Parisella, mutta Granlundin ja Parisen jääajat olivat kokonaan toiselta planeetalta.

Haula teki Minnesotassa kahdella viimeisellä kaudella kuusi voittomaalia – saman verran kuin Mikko Koivu ja yhden vähemmän kuin Granlund. Iso läpimurto oli kaikkien todisteiden valossa ainoastaan ajan kysymys.

Mutta Minnesota ei ollut valmis satsaamaan Haulaan. Niinpä Fletcher ilmoitti laajennusdraftin alla Vegas-GM George McPheelle, että ottakaa Haula, niin saatte myös Alex Tuchin. Kun Fletcherin toimintaa tältä osin arvioidaan, puhumme 2000-luvun yhdestä karmivimmista jääkiekkopäätöksistä NHL:ssä.

Erik Haula
Erik Haula pelasi Vegas Golden Knightsissa kaksi kautta. Ensimmäisellä kaudella Haula taituroi tehot 29+26=55.Ethan Miller/Getty Images

Niinpä Vegas nappasi Haulan 2,75 miljoonan vuosipalkalla kolmeksi kaudeksi.

Haula kiitti seuraa iskemällä ensimmäisellä kaudellaan syntisessä kaupungissa 29 osumaa samalla, kun Golden Knights marssi Stanley Cupin loppuotteluihin. Läpimurtonsa tehneen Haulan vierellä myös Tuch kasvoi huippuluokan voimahyökkääjäksi tehden kahdella kaudella yhteensä 35 osumaa.

Haulalle kävi kuitenkin Vegasissa minnesotat.

Kun palkkakaton alla tuskaillut Vegas joutui karsimaan menneenä kesänä palkkakulujaan, viime kaudella polvivamman vuoksi vain viisitoista ottelua pelannut Haula sai lähteä. Ja tälläkin kertaa lähes ilmaiseksi. Vastineeksi potentiaalisesta 30 maalin pelaajasta, Vegas sai 22-vuotiaan Nicolas Roy-nimisen pelaajan, jonka NHL-odote on parhaimmillaankin nelosketjussa.

Meni Vegasiin toki myös viidennen kierroksen varausvuoro.

Vaikka Haulan iskukyky oli erittäin rikkinäisen viime kauden jälkeen jonkinlainen kysymysmerkki, Carolinan voi hyvällä syyllä todeta ryöstäneen Vegasin menneen kesän pelaajakaupassa.

Eikä Haula pettänyt tälläkään kertaa seuraa, johon siirtyi.

Erik Haula, Vegas
Haulan viime kausi päättyi polvivammaan.Julian Avram/Icon Sportswire/AOP

Ässissä kiekkokasvatuksensa saanut Haula on syyskauden ehdoton suomalaisnimi toistaiseksi. Kuusi osumaa kahdeksaan otteluun on kiistaton osoitus erinomaisesti onnistuneesta kuntoutusjaksosta – polvivamma on selkeästi historiaa. Erinomainen luistelu, nälkäinen kamppailu- ja riistopelaaminen sekä maalille pelottomasti rynniminen sen sijaan kertovat olennaisen pelaajan nälästä.

Nälkää riittää siitäkin syystä, että Haulan sopimus on katkolla jälleen tulevana kesänä.

Haula on ollut Carolinalle erinomainen täsmähankinta sanan kaikissa merkityksissä. Haula kantaa isoa ruutua niin ali- kuin ylivoimapelissä ja lappaa samalla kovaa tulosta tauluun tasaviisikoin. Monipuolinen keskushyökkääjä onkin noussut yhdeksi parhaista kolmosketjun senttereistä koko NHL:ssä.

Viiden edellisvuoden aikana Haula on iskenyt 49 osumaa tasaviisikon, yhtä monta kuin muuan Mikko Rantanen, neljä vähemmän kuin Mikael Granlund ja Teuvo Teräväinen. Vaikka Haulaa ei usein nosteta suomalaispelaajien kovimpaan eliittiin, tulosta tämä tekee lähes kärjen tahtiin.

Haulan 2,11 pistettä pelattua tuntia kohden riittää viiden edellisvuoden osalta suomalaisten pörssissä sijalle seitsemän. Maaleissa (1,08/60 min) Haulan sijoitus on viides.

Kolmosketjun pelaajaksi Haula tekee loistavaa tulosta.

Erik Haula, Carolina Hurricanes
Erik Haulan startti Carolina Hurricanesissa on ollut pirteä. Viime kauden polvivammasta ei näy enää jälkeäkään.Harry How/Getty Images

Saattaa kuitenkin olla, että historia toistaa Haulan kohdalla itseään jälleen ensi kesänä. Tuskin porilaissentteri 25 prosentin tehoilla läpi kauden laukoo, mutta mikäli maalimäärät nousevat ensimmäisen Vegas-kauden tapaan lähelle kolmeakymmentä, tai jopa yli sen, luvassa on muhkea palkankorotus.

Haula, joka tienaa kuluvasta kaudesta 2,75 miljoonaa, nostaa tulonsa parhaassa tapauksessa helposti viiteen miljoonaan.

Vertailuksi mainittakoon, että Joonas Donskoi, joka ei ole koskaan tehnyt edes viittätoista maalia NHL:ssä, sai Coloradolta neljävuotisen ja arvoltaan 15,6 miljoonan arvoisen sopimuksen menneenä kesänä. Jos Haula iskee taululle kolmekymmentä osumaa, tämän kohdalla puhutaan aivan eri summista.

Enkä usko, että Carolina, joka on muutenkin nihkeä palkanmaksaja, haluaa maksaa kolmosketjun pelaajalle viittä miljoonaa.

On myös hyvä muistaa, että tulevan kesän neuvottelut ovat maaliskuussa 29 vuotta täyttävälle Haulalle uran tärkeimmät. Rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi tuleva Haula pelaa nyt uransa parhaita vuosia ja tuleva sopimus on todennäköisesti NHL-uran rahakkain.

On siis selvää, että Haula haluaa mittauttaa arvonsa vapailla markkinoilla – ja tähän pelaajalla on täysi oikeus. Ja mikäli alla on hyvä kausi, todennäköistä on, että isompi raha ja rooli löytyy jostakin muualta kuin Carolinasta.

Lue myös:

Carolinalla seuran historian paras kauden alku – Teräväinen ja Haula osuivat Islandersia vastaan

Suomalaiset maalivireessä NHL:ssä: Laineen hanat auki, Haula teki komeaa seurahistoriaa ja Hintz tuuletti kahta osumaa

Kommentti: NHL:ssä edessä jälleen huima suomalaiskausi – kovimmat suomalaistykit jahtaamaan jopa sadan tehopisteen rajaa

Valmentajalla on syynsä Jesperi Kotkaniemen kovaan kohteluun – kerromme myös Buffalo-pakin asuntokaupoista ja siirtohuhuista, joissa suomalaiset ovat vahvasti mukana

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat