Keihästähti Magnus Kirtin leikkaava suomalaiskirurgi kertoo nyt Yle Urheilulle, mistä lauantaina tehtävässä operaatiossa on kyse: "Sekä uutta että vanhaa vauriota"

Arvostettu suomalaiskirurgi Urho Väätäinen leikkaa Magnus Kirtin vasemman olkapään lauantaina Tallinnassa.

yleisurheilu
Magnus Kirt, Dohan MM 2019
Magnus Kirt loukkaantui Dohan MM-kisoissa keihäänheiton finaalissa.Sven Simon/AOP

Sunnuntai 6. lokakuuta oli ympyröity kalenteriin paksulla punatussilla. Tuolloin Magnus Kirtin piti kruunata huikea kautensa maailmanmestaruuteen Dohan Khalifa-stadionilla, mutta kohtalo päätti toisin.

Käteen jäi vain hopeinen MM-mitali, minkä lisäksi vasenkätisen virolaisheittäjän olkapää lähti sijoiltaan finaalin 5. kierroksella. Kausi päättyi paareille, joilla Kirt kuskattiin pois heittopaikalta stadionin uumeniin.

Kirtin mukaan mikään ei antanut viitteitä siitä, ettei olkapää kestäisi heittämistä.

– Kun tulin Dohaan Espanjasta, kropassani ei ollut minkäänlaista kipua tai jännitettä. Tämä vamma tuli kuin tyhjästä, Kirt kertoo Yle Urheilulle puhelimitse Tallinnasta.

Loukkaantuminen näytti tv-kuvissa erittäin dramaattiselta, sillä Kirt jäi makaamaan radan pintaan useiksi minuuteiksi. Tv-kuvien perusteella vaikutti, että Kirt oli tuskissaan, mutta tästä ei hänen mukaansa ollut kyse.

– Kun keihäs lähti kädestäni, tunsin heti, ettei kaikki ole kohdallaan. Heitto oli pehmeä, ikään kuin tuki ei olisi pitänyt – ja niinhän siinä kävi, tosin olkapään osalta.

– Tunsin, ettei olkapää ole paikallaan. Päätin kuitenkin, että vain oma fysioterapeuttini tai joukkueemme lääkäri saa vetää olkapääni takaisin paikalleen. En tuntenut kipua, mutta stadionin uumenissa lääkintähenkilökunta antoi särkylääketabletin, joka oli vahvuudeltaan samanlainen kuin mitä otetaan päänsärkyyn, Kirt kuvailee.

Magnus Kirt, MM-keihäsfinaali 2019 Doha

29-vuotias Kirt kertoo, että hänen oikea olkapäänsä on lähtenyt sijoiltaan jo kahdesti aiemmin: vuonna 2004 korkealta tehdyssä uimahypyssä ja 2010 salilla tempauksessa. Ennen Dohan MM-matkaa vasemmalla olkapäällä syntilistaa ei kuitenkaan ollut.

– Ennen tätä ainoa vamma vasemmassa kädessäni tuli vuonna 2017, kun peukaloni lähti sijoiltaan, Kirt sanoo.

Kirtin oli tarkoitus lähteä MM-kisojen jälkeen lomailemaan etelän lämpöön, mutta rannalla loikoilu on jo vaihtunut hikitreeniin tallinnalaisella punttisalilla.

Mitä leikataan?

Kuntopyörän selkään Kirt ei kuitenkaan nouse viikonloppuna, sillä lauantaina aamupäivällä on edessä ensi kautta ja koko uraa määrittävä leikkaus. Sen suorittaa arvostettu kuopiolainen urheilukirurgi Urho Väätäinen yhdessä virolaisen kollegansa kanssa.

Väätäinen arvioi operoineensa urallaan yli kymmenen keihäänheittäjän olkapäävammaa. Tunnetuin julkisuuteen levinnyt asiakas on ollut Antti Ruuskanen, joka kävi Väätäisen vastaanotolla syyskuussa 2016. Vaikka Ruuskanen heitti seuraavan kerran kisaa vasta 19. kesäkuuta 2018, vain seitsemän viikkoa debyytistä hän ylsi kuudenneksi Berliinin EM-finaalissa.

Kirtin olkapään rustorenkaassa on sekä uutta että vanhaa vauriota. Ajatuksena on, että lauantaina korjataan kaikki tarpeellinen, mutta sen lisäksi ei tehdä mitään ylimääräistä.

Urho Väätäinen

Väätäinen ei halua vertailla Ruuskasen ja Kirtin olkapäävaurioita. Kirtin tapauksessa vaakakupissa painaa paljon myös ensi kesänä odottavat Tokion olympialaiset.

– Kirtin olkapään rustorenkaassa on sekä uutta että vanhaa vauriota. Ajatuksena on, että lauantaina korjataan kaikki tarpeellinen, mutta sen lisäksi ei tehdä mitään ylimääräistä, Väätäinen kertoo Yle Urheilulle.

Väätäinen korostaa, että tilanne saattaa silti elää 60–75 minuuttia kestävän leikkauksen aikana. Väätäisen mukaan vastaavissa operaatioissa leikattava henkilö on yleensä nukutettuna.

Jännevammat vaikeimpia

Kirtin lääkäri Madis Rahu antoi kolme päivää Dohan MM-finaalin jälkeen Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle lausunnon, jonka mukaan olkapään vammat olivat odotettua pienemmät. Myös Kirt toisti samaa Yle Urheilulle, mutta Väätäinen vetää kaksikkoa maltillisempaa linjaa.

– Olkapään rikkoutunut tukirengas on tarkoitus kiinnittää uudelleen lapaluuhun polyesteri- tai komposiittiankkureilla, minkä jälkeen on puntaroitava tarkasti, tarvitseeko heittäjillä esiintyviin kroonisiin ongelmiin kajota. On arvioitava, mitkä löydökset nivelen sisältä ovat oleellisia vamman kannalta.

– Paljon riippuu siitä, joudutaanko leikkauksen yhteydessä korjaamaan liitännäisvammoja. Jännevammat vievät toipumisen kannalta pidempään kuin esimerkiksi tukirenkaan vammat, Väätäinen sanoo.

Magnus Kirt, palkintojenjako, MM2019 Doha
Magnus Kirt heitti MM-hopealle, vaikka kisa keskeytyi hänen osaltaan viidennellä kierroksella.Yahya Arhab/AOP

Sekä Väätäinen että Kirt pitävät yhdessä asiassa tiukkaa linjaa: arviot ovat arvioita, keihästulokset puhukoot puolestaan.

– Huonolla kädellä ei heitetä 80:tä metriä, Väätäinen muistuttaa.

– Voin sanoa olevani onnekas vasta sitten, kun heitän jälleen kilpaa Suomessa, kuittaa puolestaan Kirt, joka heitti päättyneen kesän pisimmän kaaren, 90,61 metriä, Kuortaneen juhannuskisoissa.

Kauden tilastoykkönen kertoo, että loukkaantumisen jälkeen puhelin täyttyi kymmenistä lajiväeltä saaduista kannustusviesteistä.

– Ystäväni välitti Jarmo Hirvosen viestin, joka toi hymyn huulille. Jarmo kertoi, ettei keihäsmies ole mitään, jos heittokädessä ei ole jotain pielessä, Kirt kertoo ja naurahtaa päälle.

Lue myös:

Virolaislehti: Suomalaiskirurgi mukana operaatiossa – keihästähti Magnus Kirt yrittää päästä leikkauksella olympiakuntoon

Keihäsfinaalin järjestelyt puhuttavat yhä – jopa Jan Zelezny oli raivona ja Lassi Etelätalo pyöritteli päätään: "Kyllä me osattais katsoa sen verran"

Perättäisillä kisapäivillä kallis hinta? Keihäänheiton lajivalmentaja ei usko Kirtin kuntoutuvan Tokion olympialaisiin MM-kisojen vammasta

Kauden kärkimiehen Kirtin MM-finaalille hirvittävä loppu: jäi makaamaan viidennen heiton jälkeen viivalle olkapäätään pidellen – vietiin paareilla pois

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat