Markkanen ei pääse vielä NBA-pudotuspeleihin, veikkaa Möttölä – uusi kausi Chicagossa alkoi erittäin ajoissa: "Yllätti vähän Lauriakin"

Suomalainen koripallolegenda Hanno Möttölä uskoo, että Lauri Markkasen Chicago Bulls tarvitsisi pudotuspelipaikkaan vielä useamman kovatasoisen konkaripelaajan.

Kuva: EPA-EFE/​TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

Lauri Markkanen starttaa uransa kolmannen NBA-kautensa Suomen aikaa varhain torstaina, kun Markkasen Chicago Bulls kohtaa vierasparketilla Charlotte Hornetsin.

Markkanen on itse linjannut kauden kynnyksellä tavoitteeksi pelata kaikki 82 ottelua runkosarjassa ja yltää joukkueensa kanssa pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa urallaan. Markkasella oli viime keväänä paljon terveysongelmia. Kausi päättyi ennen aikojaan väsymyksen ja korkean sykkeen takia. Syksyllä vaivasi kyynärpäävamma.

Markkasta helsinkiläisessä Mäkelärinteen lukion koripalloakatemiassa valmentanut Hanno Möttölä uskoo, että Markkanen on pelikunnossa uuden kauden kynnyksellä.

Takana on hyvä harjoituskesä 213-senttisen koripallotähden kotikaupungeissa Jyväskylässä ja Chicagossa. Möttölän mukaan voidaan odottaa, että Markkanen tekee heti alkukaudesta hyvää jälkeä NBA-parketeilla.

– Kaikkien 82 ottelun pelaaminen on iso ja tärkeä tavoite. Tähän mennessä Lauri on kahdella aiemmalla kaudellaan kuitenkin missannut keskiarvollisesti joka neljännen ottelun. Varmasti Lauri haluaa tuohon tilanteeseen muutoksen, Möttölä toteaa.

Markkasen pelaamilla kahdella aiemmalla kaudella Chicago on ollut itäisen konferenssin ja oikeastaan koko liigan heikoimpia joukkueita. Tänä kesänä Chicago hankki pelintekijäksi tshekkiläisen Tomas Satoranskyn ja isoon päähän kokeneen roolipelaajan Thaddeus Youngin.

Tomas Satoranskyn pelintekotaitoja on hehkutettu paljon. Kuva: EPA-EFE/TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

MM-kisoissa Tshekin riveissä loistaneesta Satoranskysta on odotettu Chicagossa erittäin hyvää tukea Markkaselle ja toiselle tähtipelaajalle Zach LaVinelle. Aiemmilla kausilla Markkasen kohdalla on puhuttu paljon siitä, miten pelintekijä Kris Dunn ei ole osannut tai halunnut syöttää Markkaselle palloa oikeisiin paikkoihin.

– Satoransky on ensinnäkin eurooppalainen pelaaja. Luonnostaan eurooppalaiset pelaajat ovat enemmän kiinnostuneita joukkuepelistä. Luulen, että Satoransky ja Lauri ovat hyvä aisapari. Uskon, että Satoransky tulee löytämään Laurin kentällä hyvin. Mielestäni Satoransky oli erinomainen hankinta, Möttölä kuvailee.

Paikka pudotuspeleissä tuskin toteutuu

Möttölä suhtautuu kuitenkin Chicagon tavoitteeseen päästä kahdeksan parhaan pudotuspeleihin epäilevästi.

– Joukkue on mielestäni edelleen paria hyvän tason veteraania vailla. Sitten he pystyisivät ihan oikeasti vasta kamppailemaan pudotuspelipaikasta. Chicago voi hyvin päästä pudotuspeleihin, mutta veikkaan silti heidän jäävän yhdeksänneksi tai kymmenenneksi.

– Chicagon edessä on vielä aika hyviä joukkueita. Nuorella joukkueella ei ole NBA:ssa menestytty oikeastaan ikinä. 82 ottelun runkosarja vaatii aikamoista rutiinia. Joukkueessa on palasia, mutta pudotuspelipaikka huutaa vielä paria kovaa pelaajaa, Möttölä toteaa.

Chicagossa uskotaan kuitenkin vahvasti pudotuspelipaikkaan. Joukkueetta luotsaa nyt ensimmäistä kokonaista kauttaan päävalmentajana aloittava Jim Boylen.

Boylen tuli heti viime kaudella tunnetuksi kovista harjoituksistaan ja nytkin uusi kausi on lähtenyt erittäin kovalla höyryllä käyntiin ennen virallista harjoitusleiriä lokakuun alussa.

– Kun Lauri meni takaisin syksyllä Chicagoon, joukkuemaiset harjoitukset alkoivat aikaisessa vaiheessa. Se yllätti vähän Lauriakin. Chicagolla on yhä erittäin nuori joukkue. Peliä yritetään saada kasaan. Kaikki ovat olleet paikalla ajoissa jo kauan ennen kuin virallinen harjoitusleiri alkoi. Se varmasti tietää hyvää, Möttölä toteaa.

Kuva: Ron Turenne/NBAE via Getty Images)

22-vuotias Markkanen viimeisteli viime kaudella yhteensä 18,7 pistettä ottelua kohden ja repi keskimäärin 8,2 levypalloa. Toista kauttaan maailman parhaassa koripalloliigassa pelanneista Markkanen oli toisiksi kovin pistemies.

Lukemat ovat kovia siinä mielessä, että esimerkiksi viime kaudella liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu kreikkalaisatleetti Giannis Antetokounmpo nikkaroi NBA-uransa toisella kaudellaan keskimäärin kuusi pistettä vähemmän kuin Markkanen. Liigasta löytyy useampia vastaavia esimerkkejä.

– Jälki on ollut hyvää, kun Lauri on pysynyt terveenä. Viime kaudella parasta oli tulokaskautta parempi liike kentällä. Juokseminen näytti paljon paremmalta. Sen pitää jatkua samaan suuntaan.

– Koripallo on menossa siihen suuntaan, että pitää olla enemmän korkeushyppääjän näköinen kuin 90-luvun alussa. Pitää toki pystyä vastaamaan fyysisyyteen, mutta tänä päivänä koripallossa mieluummin voittaa nopeudella kuin voimalla.

Helmikuussa edessä tähdistöottelu kotiparketilla?

Pitkää ja taitavaa Markkasta on pidetty potentiaaliltaan All Star –tason pelaajana. Tulevalla kaudella tähdistöottelu pelattaisiin herkullisesti Chicagossa helmikuussa. Markkasella on nähty mahdollisuuksia yltää tähdistöotteluun nyt, kun se pelataan oman joukkueen kotikaupungissa.

– Lauri on profiloitunut NBA:ssa erittäin hyväksi kolmeen pisteen heittäjäksi. Pitää pystyä alkamaan tehdä koreja säännöllisemmin läheltä koria. Laurilta tulee upeita ajoja ja donkkeja siellä täällä. Mutta nousuun All Star –tasolle tarvitaan kokonaisvaltaisempaa hyökkäyspelaamista, Möttölä sanoo ja muistuttaa heti perään, että toki Markkasen hyökkäysrooli riippuu myös joukkueen valmennusjohdon ajatuksista.

Kuva: Jeff Haynes/NBAE via Getty Images

Syksyn viimeisessä harjoituspelissä Atlantaa vastaan Markkanen heitti kaikki kuusi kolmen pisteen heittoyritystään ohi ja viimeisteli yhteensä vain neljä pistettä. Markkanen oli usein hyökkäyksissä vain kolmen pisteen kaarella odottamassa vapaata heittopaikkaa. Muut joukkuekaverit loivat itse itselleen korintekotilanteita.

– Jos Lauri on joukkueen paras heittäjä, totta kai hänelle palloja annetaan, Möttölä pohtii.

Markkasella riittää hyökkäyspelin lisäksi puolustuspelissä kehitettävää, jotta kehitysaskel tähdistötason pelaajaksi tapahtuu.

– Lauri haluaa varmasti parantaa 1vs1-puolustustaan korin alla ja kolmen pisteen kaarella. Näiden asioiden parantuminen nostaisi varmasti Laurin omaa fiilistä pelaamisestaan, Möttölä sanoo.

**Lue lisää:
**