1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Yllättävä viesti kesken radiolähetyksen muutti Porin Ässien tulevaisuuden – "Olemme tulleet toisiin ajatuksiin"

Tommi Kerttula värvättiin Poriin luomaan perinteiselle seuralle kestävämpää tulevaisuutta.

Yksi tekstiviesti aloitti ketjun, joka toi Tommi Kerttulan Porin Ässien kehitysjohtajaksi. Kuva: Mika Haavisto

Puhelimen näytölle ilmestyi yllättävä viesti kesken suoran radiolähetyksen. Tommi Kerttulan ajatus katkesi hetkeksi. Hän istui luurit päässä Yle Puheen Jääkiekkokierroksen vieraana. Kerttula oli kutsuttu Pasilan P7-studioon puhumaan urheilujohtamisesta, mistäpä muustakaan. Onneksi puhelin oli äänettömässä tilassa.

Onko vielä kiinnostusta neuvotella uudestaan? Olemme tulleet toisiin ajatuksiin. Nyt tämä urheilupuoli pitää organisoida uudelleen.

Viestin Kerttulalle lähetti Mikko Juusela, Porin Ässien hallituksen puheenjohtaja. Porilaisseuran yhteydenotto tuli keskiviikkoiltana 21. marraskuuta 2018. Ässät oli tuolloin sekasortoisessa tilassa.

Samalla hetkellä Kerttula puhui radiossa SM-liigaseurojen johtamisongelmista, pitkäjänteisyyden puutteesta, jatkuvista henkilövaihdoksista ja siitä, kuinka organisaatiot tanssivat liian usein vain yhden tai kahden vahvan persoonan pillin mukaan.

Jääkiekkokierroksen juontajalle, tämän jutun kirjoittajalle, Kerttula ei kertonut kesken lähetyksen tulleesta viestistä. Hän hoiti suoran lähetyksen kunnialla loppuun ja nukkui rauhassa yön yli. Sitten Kerttula vastasi Ässien pyyntöön.

– Ilmoitin, että jos päästään puhtaalta pöydältä liikkeelle niin voin ajaa Poriin ja ruvetaan keskustelemaan, Kerttula kertoo.

Asiat etenivät nopeasti. Seuraava yhteydenotto tuli porilaiselta kiekkolegendalta Kari Takolta, jonka roolina oli auttaa Ässien hallitusta uuden kehitysjohtajan palkkaamisessa. Yhteinen kieli löytyi heti.

Johtamisessa on menty täällä äärilaidasta toiseen. Ei tarvitse ihmetellä, miksi otteet jään tasollakin ovat ailahdelleet.

Tommi Kerttula

Kun kaikille annettiin potkut

Kuten Ässien puheenjohtajan viestistä käy ilmi, Kerttula oli ennenkin neuvotellut patapaitojen kanssa. Vuonna 2015 hän oli varteenotettava vaihtoehto Ässien urheilujohtajaksi. Tuolloin pestiin kuitenkin palkattiin seuran entinen kulttipelaaja Jari Korpisalo.

Sitten Ässissä alkoi tapahtua. Ei tosin mitään sellaista mitä seura olisi halunnut.

– Siitä vuoden 2015 neuvotteluista kun mietitään eteenpäin viime vuoden marras-joulukuun taitteeseen, niin Ässissä oli vaihtunut hallitus. En tiedä, oliko siellä jäljellä yhtään samaa henkilöä, ehkä yksi tai kaksi. Puheenjohtaja oli vaihtunut kahdesti, toimitusjohtaja myös kaksi kertaa, urheilujohtaja oli vaihtunut, hänen seuraajansakin oli saanut jo kenkää. Ja siihen vielä iso nippu valmentajia Karri Kiven jälkeen, Kerttula luettelee.

Isomäen jäähallilla väkeä tuli ja meni niin kovalla vauhdilla, että remontoidun areenan ovet olivat koetuksella. Ässien sekoilu saavutti surkuhupaisat mittasuhteet, kun porilaiset tiedottivat palkanneensa kausien 2019–21 valmentajaksi Jari Pasasen. Pasasella oli kuitenkin sopimus tanskalaisseura Fredrikshavnin kanssa, eikä Ässät tiennyt tästä mitään. Pasanen ei koskaan tullut Poriin.

Ässät tiedotti tuolloin myös tehneensä sopimuksen kausista 2021–23 uuden päävalmentajan kanssa, jonka nimeä ei kuitenkaan kerrottu. "Mysteerivalmentajasta" ei sen koommin ole Porissa kuultu.

– Johtamisessa on menty täällä äärilaidasta toiseen. Ei tarvitse ihmetellä, miksi otteet jään tasollakin ovat ailahdelleet, Kerttula tiivistää päättymättömien henkilövaihdosten seuraukset.

Voittosikarien tuoksu hälveni nopeasti

Syyskuu 2019. Tommi Kerttula seisoo typötyhjällä Porin torilla. Tällä aukiolla juhlittiin reilut kuusi vuotta sitten kaupungin kollektiivisen elinkautisen päättymistä. Ässät oli voittanut sensaatiomaisesti jääkiekon Suomen mestaruuden. 35 vuoden odotus oli ohi. Yli 20 000 hullua porilaista tuuletti kuin viimeistä päivää.

Torin aneemisuus ja tyhjyys peilaavat hyvin Ässien mestaruuskauden jälkeisiä vuosia. Tihkusade ja kylmä tuuli piiskaavat hylättyä kesäkahvilaa. Tuntuu todella kaukaiselta miettiä Olli Lindholmia laulamassa torilavalla Patasydäntä ja kansaa hoilaamassa täysillä Isomäen legendaa riehakkaissa mestaruusjuhlissa.

Tuolla kapteeni Ville Uusitalo nosti Kanada-maljan suorille käsille. Tuon baarin terassille sammui patapaitojen tähtipelaaja paksu sikari suussaan.

Voittosikarien tuoksu hälveni nopeasti. Pata ei ollutkaan enää valttia. Kuudessa vuodessa Ässät ajautui sekasortoiseen tilaan. Viime keväänä perinteikäs seura oli lähellä jopa lopullista kuoliniskua. Ässät oli urheilullisesti ja taloudellisesti totaalisen sekaisin.

Kerttula katselee ympärilleen. Yhtäkkiä torille ilmestyy kaksi tutunnäköistä hahmoa.

– Hi Tommy! Lookin’ good, man!

– Everything ok?

Kanadalaiset Spinkin kaksoset tervehtivät iloisina kehitysjohtajaa. Tylor ja Tyson värvättiin Ässiin ruotsalaisseura Örebrosta, jonka pelaajatarkkailijana Kerttula työskenteli ennen Porin-pestiä.

Kerttula kuuntelee tarkasti mitä sanottavaa ja kysyttävää veljeksillä on. Samalla tilanne naurattaa Kerttulaa. Ainoat ihmiset, joihin hän tihkusateessa törmää, ovat hänen pelaajiaan.

Tommi Kerttula tietää, että Ässissä on tapahtunut paljon muutoksia johtoportaassa. Hän haluaa tehdä seurassa pitkäjänteistä työtä. Kuva: Mika Haavisto

Kuka hullu haluaa siivota savuavia raunioita?

Porilainen hulluus. Siitä rouheamaineinen karhukaupunki elää. Isomäen legendaarisessa seisomakatsomossa tuo hulluus räjähtää välillä tavalla, jota ei voi sanoin kuvailla. Mutta hulluksi voinee huoletta kuvailla myös kaupungin ulkopuolelta tulevaa ihmistä, joka suostuu johtamaan Ässien savuavien raunioiden raivaustöitä.

Kerttula ajatteli ensin selvittävänsä seuran sotkuja ulkopuolisena konsulttina ja jatkavansa sitten matkaa.

– Ässien tilanne oli mikä oli. Mietin, että tämä olisi ollut pätkäpesti. Mutta kun pääsin siihen sisään, niin työ alkoi imeä puoleensa, Kerttula kertoo.

Pesti oli aluksi vain yhdeksän kuukauden mittainen.

– Sovittiin, että jos jatkosta puhutaan, niin puhutaan elokuussa. Aika pian kävi selväksi, että Ässät halusi jo aiemmin neuvotella jatkodiiliä. Sanoin, että nyt on kyllä niin vaiheessa nämä hommat…

Kerttulan työnkuvaan kuuluivat aluksi urheilullisten linjojen tekeminen, strategian luominen, päävalmentajan palkkaaminen ja joukkueen rakentaminen. Neljä jättimäistä palasta. Kerttula toivoi, että jatkosta puhuttaisiin vasta sitten, kun ne palaset saadaan hoidettua.

– Viime kauden lopulla, kun oli saatu valmentaja palkattua ja joukkue edes johonkin jiiriin, niin istuttiin alas ja tehtiin pidempi sopimus.

Kerttulalla on selvä käsitys siitä, mikä sai miehen jäämään Poriin.

– Se oli ulkopuolisuuden voima. Ei tässä ole mitään hävittävää. Siitä tuli voimaa. Ei ollut vanhoja velkoja kenellekään eikä tarvinnut miellyttää ketään. Tämä ei ole miellyttämisbisnestä, hän sanoo.

Kärpät ja Tappara ovat ehkä ainoat seurat, jotka ovat pystyneet pitämään organisaation suoritustason koko ajan hyvänä. Kaikilla muilla seuroilla toiminta jojoilee. Eli hetkellinen menestys on perustunut yksittäiseen valmentajaan tai voimakkaaseen puheenjohtajaan.

Tommi Kerttula

Ihmisten kuuntelemista ja arvopohjaa

Ihmisten kuunteleminen. Siinä on yksi Tommi Kerttulan tärkeimmistä taidoista. Hän perustaa johtamisensa muiden ihmisten ajatusten huomioimiselle. Kuuntelemista on Porissa riittänyt. Lähes jokaisella on mielipide Ässistä.

– Todella monilla oli heti tarve tulla kertomaan, miten asiat ovat täällä menneet, vaikka en olisi mitään edes kysynyt. Mutta minä kuuntelin. Ja silloin ymmärsin, kuinka pirun tärkeä tämä seura on porilaisille ja kuinka paljon Ässistä välitetään. Jos sen kaiken välittämisen saa generoitua voimavaraksi, niin siinä on mieletön potentiaali, Kerttula sanoo ja innostuu silmin nähden.

– Silloin tuli tunne, että tässä on oikeasti hyvät mahdollisuudet… Kerttula toteaa, ja pysähtyy miettimään.

– En sano, että menestyä, vaikka totta kai se on tärkeää seuralle, pelaajille, kannattajille, minullekin. Mutta nyt olisi mahdollisuus rakentaa jotain pysyvää.

Kerttula kertoo ymmärtäneensä nopeasti juurisyyt Ässien massiivisiin ongelmiin. Samojen ongelmien kanssa painivat monet muutkin SM-liigaseurat. Toiminta on henkilöitynyt liikaa yhteen vahvaan persoonaan tai vain muutamiin ihmisiin. Seurakulttuuria ja -identiteettiä ei ole juurrutettu riittävän syvään.

– Kärpät ja Tappara ovat ehkä ainoat seurat, jotka ovat pystyneet pitämään organisaation suoritustason koko ajan hyvänä. Kaikilla muilla seuroilla toiminta jojoilee. Eli hetkellinen menestys on perustunut yksittäiseen valmentajaan tai voimakkaaseen puheenjohtajaan, Kerttula sanoo.

Kerttula palkattiin Poriin luomaan ensin arvopohjaa, johon kuuluivat pitkäjänteisyys ja pelaajien osaamisen kehittäminen. Sen jälkeen vuorossa olivat joukkueen luomat arvot.

– Ne ovat välittäminen, luottamus, urheilullisuus ja intohimo. Siis joukkueen arvot, jotka ovat tulleet pelaajilta.

Kehitysjohtajan aloittama strategiatyö on vasta alkamassa. Hän käy läpi pienryhmissä eri organisaatiotasoilla ja junioripuolella läpi jokaisen ihmisen roolin ja arvon seuran menestyksessä.

– Sieltä nousevat asiat, jotka kirjataan ylös ja sitä kautta muokataan seuran arvot, alhaalta ylöspäin. Eikä niin, että hallituksesta niitä tiputeltaisiin, Kerttula kertoo.

– Sitten voimme peilata kaikkia päätöksiä seurassa arvojen kautta. Toki johtamisessa tulee aina olemaan ristiriita, että pelataanko pitkää vai lyhyttä peliä. Tässä ja nyt? Vai niin, että tämä seura voi 30 vuoden päästäkin vielä hyvin.

Porin kaupungin iskulause sopii hyvin myös kiekkoseuran ja Tommi Kerttulan suuhun. Kuva: Mika Haavisto

"Pori on mainettaan parempi paikka"

Porin maine tuulisena ja karuna paikkana – sekä fyysisesti että henkisesti – ei pidä Kerttulan mukaan paikkaansa.

– Pori on mainettaan parempi paikka. Enkä sano tätä kohteliaisuutena. Täällä ihmiset ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä, hän väittää.

Kehitysjohtaja tietää, että häntä on toistaiseksi kohdeltu länsirannikolla lähes silkkihansikkain.

– Olen tullut ulkopuolelta ja nyt olemme saaneet Ässissä asioita vähän stabilisoitua, joten ehkä kritiikin kärki ei ole vielä osunut minuun. Mutta paine ja odotukset kasvavat ihmisillä koko ajan.

Kerttula ei halua esiintyä Porissa suurena patasydämenä, vaan keskittyy hoitamaan täysillä omaa työtään.

– Täällä on minua isompia patasydämiä ainakin 50 000. Ei minun tarvitse korostaa, että olisin joku super-Ässä. Minulla on intohimo tähän työhön. Se riittää.

Huippu-urheilu vaatii voittoja. Missä tahansa kaupungissa. Vaikka Kerttula puhuu intohimoisesti pitkäjänteisyydestä ja pelaajien kehittämisestä, hän tietää, mitä tapahtuu, jos kaksi viikkoa kuluu ilman Ässien voittoa.

– Sitten puukot lentelevät. Ja täällä historia ei anna hirveästi tukea sille, että voisin työssäni onnistua, Kerttula sanoo suoraan.

Silti hän on päättänyt yrittää.

– Kaikkiin meihin vaikuttavat tulospaineet. Joka muuta väittää, valehtelee. Mutta jos yhdessä luodaan se arvopohja, niin kaikkien on helpompi sisäistää mistä tässä on kysymys.

Täällä on minua isompia patasydämiä ainakin 50 000. Ei minun tarvitse korostaa, että olisin joku super-Ässä. Minulla on intohimo tähän työhön. Se riittää.

Tommi Kerttula

"Roolien pitää olla selvät"

Urheilujohtaminen vaatii paljon muutakin kuin kuuntelemista ja niin sanottujen pehmeiden arvojen korostamista. Kerttulalta löytyy myös suoruutta ja kovuutta. Hän kertoo kuvaavan esimerkin.

– Meidän toimistolla pomppaa kaikennäköistä seppää kertomassa, että nyt pitäisi A-juniori X:n ja B-juniori Y:n saada lisää peliaikaa, ovat niin superlahjakkaita. Että jos näille ei nyt tehdä näin, niin heille käy samalla tavalla kuin isillensä, Kerttula sanoo ja naurahtaa.

– Jos joka kerta menisin pyytämään valmentajilta, että voisiko tälle piiperölle nyt saada lisää peliaikaa, kun "auktoriteetti" kerran kävi niin ilmoittamassa, niin minkälaisen viestin lähettäisin silloin?

Kaiken keskiössä on Ässissä nyt asiantuntemus.

– Tämä on asiantuntijatyötä. Hän, jolla on paras tieto jostain asiasta vaikuttaa päätöksentekoon kaikkein eniten. Roolien pitää olla selkeät, hän linjaa.

Kerttulan oma tehtävä ja rooli kehitysjohtajana kuulostaa massiiviselta haasteelta. Hän uskoo kuitenkin pystyvänsä auttamaan ihmisiä ja organisaatiota. Siihen tarvitaan luottamusta. Ja sitä Kerttula kokee nauttivansa.

– Kun minua tukevien ihmisten, eli lähtökohtaisesti hallituksen ja sen puheenjohtajan, luottamus on vahvaa ja minulla on autonomia tehdä asioita, niin silloin kriittiset äänet ja laivan heiluttajat jäävät siihen puheenjohtajan blokkiin, eivätkä tule koskaan minulle asti. Ja niin sen pitäisi parhaimmillaan toimia, hän kertoo.

Moni asia näyttää Ässissä pitkästä aikaa hyvältä. Pahin turbulenssi on ohi. Jos Kerttulan työlle annetaan riittävästi aikaa, voidaan torilla kenties vielä joskus juhlia. Vai voidaanko?

– Mitään mestaruusjuhlia en kyllä lupaa. Nyt tärkeintä on luoda kestävää pohjaa, Kerttula sanoo.

Yhdellä tekstiviestillä taisi joka tapauksessa olla kauaskantoiset seuraukset porilaisseuran tulevaisuudelle.

Lue myös:

Ässien uusi pomo tunnetaan suljetun Liigan arvostelijana – Kerttula ei tyrmännyt mahdollisuutta seuran "tyhjennysmyyntiin"

Ässien saaga kuvastaa urheilujohtamisen ongelmia – Juha Junnon ohje on selvä: "Täydellistä sekoilua tulee siitä, jos hypitään joka suuntaan"