Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä

"Tötsät, liivit ja pallokenttä" vaihtuivat Veikkausliigan valtikkaan – miljoonia KuPSin pelastamiseen satsannut Ari Lahti sai vihdoin nähdä joukkueensa mestaruusjuhlan

Vuosikausia jättitappiota tehnyt KuPS toteutti pääomistajansa ja kannattajiensa unelman.

Veikkausliiga
Luis Carlos Murillo, Ari Lahti ja muu KuPS-väki juhlivat mestaruuspokaali kädessään jalkapallostadionilla Turussa.
Juha Tamminen / AOP

Kuopion Palloseuran pelaajat juhlivat villisti pukukopin suojissa Veikkausliigan mestaruuspokaalin kanssa. FC Inter on kaatunut Turussa hetkeä aiemmin ja joukkue on siirtynyt stadionin uumeniin tuuletettuaan ensin suurilukuisen kannattajakuntansa edessä.

Ari Lahti hymyilee oven suulla, mutta käytävän puolella. Seuran pääomistaja on mies, joka vuosia sitten pelasti KuPSin konkurssilta ja on sittemmin investoinut keltamustiin valtavia summia.

Lahti on myös ensimmäinen kuopiolaisseuran edustaja, joka ilmestyy median eteen. Silmälasien linsseissä on yhä pisaroita. Tällä kertaa ne ovat merkkejä menestyksestä, olivatpa peräisin juhlajuomien suihkusta tai kentän laidalta, missä Lahti sai ojentaa pokaalin KuPS-kapteeni Petteri Pennaselle.

– Unelmasta tuli tässä nyt totta. Olo on helpottunut ja vähän tyhjäkin. Kyllä tämä Kuopiolle maistuu, Lahti muotoili Yle Urheilulle.

Honkavaaran KuPS rakentui keskikastista kultamitalistiksi

KuPS saavutti Veikkausliigassa viime vuonna pronssia ja sitä ennen hopeaa. Kaikki kolme mitalia tulivat Jani Honkavaaran valmennuksessa.

Lauantain voitto oli Honkavaaran projektin päätöspiste. Seuraavaksi hänen matkansa jatkuu SJK:n peräsimeen.

– Voin rehellisesti sanoa, että KuPSiin tullessani siellä ei ollut oikein mitään. Tötsät, liivit ja jalkapallokenttä. Rakennettiin joukkue ja siitä alettiin tehdä, Honkavaara sanoi.

– Toivon, että KuPSissa on päästy sille tasolle, että tämä menestys jatkuu - ilman minuakin. Nyt siellä on jatkuvuutta. Omia junnuja, savolaispelaajia. Peli-identiteetti, jota toivon KuPSin haluavan jatkaa.

Jani Honkavaara, KuPS
Jani Honkavaaran KuPS oli mitaleilla kaikkina kolmena vuotena.Juha Tamminen / AOP

KuPSin elvyttäminen on tarkoittanut merkittäviä investointeja ja rankkoja tappiolukemia. Edellisellä tilikaudella KuPSin tulos oli puoli miljoonaa euroa miinuksella ja kuuden viime vuoden aikana takkiin on tullut 3,4 miljoonaa euroa.

– Ari sanoi silloin alussa vain, että KuPS tarjoaa resurssit, minä valitsen tiimin ja menestystä totta kai toivotaan, koska siihen asti sitä ei ollut oikeastaan tullut, muisteli Honkavaara.

Lauantaina kaikki uhraukset palkittiin ja talouslukemat olivat viimeisenä asiana mielessä, kun KuPS juhli Suomen-mestaruutta 43 vuoden odotuksen jälkeen.

– No, ei niitä euroja ole tähänkään mennessä hirveästi laskettu, Lahti tuumasi tuoreeltaan.

Kultajuhlat tarkoittivat kuitenkin helpotusta myös taloudelliseen tulokseen. Ensimmäinen sija tarkoittaa paikkaa Mestareiden liigan karsinnoissa ja vähintään 800 000 euron pottia.

– Se on kyllä todella harvinaista herkkua. Toivottavasti se tajutaan myöskin Kuopiossa, ei tämä ole ihan jokapäiväistä, Lahti jatkoi.

Uuden polven juhlat

Päättyvä viikko on ollut Lahdelle muutenkin harvinaista huumaa. Tiistaina Palloliiton puheenjohtaja näki Huuhkajien ponnistavan EM-kisapaikan kynnykselle, muutamaa päivää myöhemmin KuPS päätti kuivan kautensa.

– Onhan tämä suomalaisen jalkapallon juhlaa. Maajoukkue pärjää ja liigassa tällainen finaali. Aivan uskomatonta. Parasta mitä suomalaiselle jalkapalloilulle on tapahtunut pitkään aikaan, Lahti hehkutti.

Iloa tuottaa pidemmälläkin tähtäimellä KuPSin noste. Kolmas peräkkäinen mitali Veikkausliigassa kertoo jo menestysputkesta ja edustusjoukkueen lisäksi Suomen-mestaruutta juhlivat myös KuPSin A-pojat.

Ennen kaikkea KuPS on palauttanut jalkapallohuuman menestystä janonneeseen kaupunkiin. KuPSin kivutessa Ykkösestä pääsarjatason kärkeen myös kuopiolaisten tuki on vankistunut entisestään.

Sen tiedosti myös Honkavaara loppusanoissaan.

– Arilta ei ole tullut mitään sellaista painetta, että jotain pitää voittaa. Se paine tulee enemmän ihmisistä ympärillä, jotka tekevät päivittäistä työtä seuran eteen. Jonkin verran tietysti myös kuopiolaisyleisöltä, joka tottui hyvään 40 vuotta sitten ja odottaa sitä edelleen. Nyt taitaa olla kulta-ajasta seuraava sukupolvi, niiden vuosien kannattajien lapsia ja lapsenlapsia.

Edellinen sukupolvi juhli kultaa kolme kertaa kymmenen vuoden sisällä vuosikymmeniä sitten, nyt on vihdoin seuraavien vuoro maistaa menestystä.

Koko kansan mestaruusjuhla ensi perjantaina kauppatorilla

KuPSin koko kansan mestaruusjuhla järjestetään ensi perjantaina (25.10.) kello 18 Kuopion kauppatorilla.

KuPSin tiedotteen mukaan kauppatorilla on luvassa monipuolista viihdyttävää ohjelmaa. Illan aikana kuullaan juonnettuja haastatteluosuuksia ja livemusiikkia yllätysvieraiden esittämänä. Mestarijoukkueen pelaajat ovat paikalla kultamitaleineen ja he esittelevät liigan mestaruuspatsasta yleisölle.

Lue myös:

Soihdut roihusivat, laulu raikui ja satoja ihmisiä torilla keskellä yötä – katso, miltä näyttivät mestaruusjuhlat 43 vuoden tauon jälkeen Kuopiossa

Päävalmentaja Jani Honkavaara tiesi jo ensihetkistä lähtien, että KuPS voittaa: "Interillä ei ollut mitään palaa tänään"

Kuopiolaiset herkistyivät futismestaruudesta – tori ja baarit täyttyivät faneista: "Minä itkin jo ensimmäisen maalin jälkeen ja itken nytkin"

Suomen mestaruus suuri täyttymys kapteeni Pennaselle – KuPS-sankari Niskanen liikuttuneessa mielentilassa

KuPS on jalkapallon Suomen mestari! 43 vuoden mittainen odotus päättyi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat