Suora

  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Kommentti: Oppiko TPS nyt läksynsä vai jatkuuko Turussa nukkemestarien show?

Antero Niittymäen lähtö ei ratkaise Turun Palloseuran johtamisongelmia, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Antero Niittymäki
Antero Niittymäki lähti TPS:n urheilutoimenjohtajan pestistä sunnuntaina.AOP

TPS tiedotti sunnuntaina, että urheilujohtaja Antero Niittymäki ei jatka tehtävässään. Uutinen ei ollut järin yllättävä. Joukkue on valunut SM-liigan pohjalle ja sen pelaaminen on ollut suorastaan hälyttävän aneemista.

Mustavalkoisista on tullut SM-liigan naurunaihe. TPS:n kotihalli kumisee tyhjyyttään. Omituinen viestintä on suututtanut fanit. Koko seura on kriisissä.

Niittymäen lähtö voisi olla oikeansuuntainen esimerkki vastuun kantamisesta. Jos TPS:n hierarkia on toiminut, eli seurajohdon roolit ja vastuualueet ovat olleet selvät, maksaa urheilujohtaja nyt heikosti kokoamastaan joukkueesta hintaa omalla lähdöllään.

Paino sanalla jos.

TPS:n yllä leijuu nimittäin isoja kysymysmerkkejä. Saiko Niittymäki tehdä työnsä rauhassa? Oliko hänellä yksin se valta päävalmentajan palkkauksessa ja joukkueen kokoamisessa, joka hänellä olisi pitänyt olla? Vai tehtiinkö Turussa se, mikä valitettavan monella liigapaikkakunnalla yhä tehdään: sohitaan tuolta ja täältä, sinne ja tänne, ilman selkeitä rooleja.

Sisäpiirilähteet ovat jo vuosikaudet kertoneet, että TPS:n valta- ja vastuusuhteet eivät ole kunnossa. Hallituksesta käsin puututaan liikaa urheilullisiin päätöksiin, joiden pitäisi kuulua yksinomaan urheilujohtajalle. Jo ennen Niittymäen aikaa Tepsin taustalla hääri monta nukkemestaria, joilla oli valtaa muttei lainkaan vastuuta. Sama tauti on ollut monen muunkin liigaseuran riesana.

TPS
TPS on tällä hetkellä liigassa viimeistä edellisenä.Roni Rekomaa/Lehtikuva

Tiivistin TPS:n ongelmat jo aiemmin kahteen sanaan: umpisurkea johtaminen. Olin – ja olen yhä – sitä mieltä, että päävalmentaja Kalle Kaskisen potkut eivät olisi auttaneet Palloseuraa millään tavalla. Tepsiä voi jopa varovasti onnitella siitä, että Kaskisen housuntakamuksessa ei ole nyt jälkeä hallituksen puheenjohtajan kengästä.

Niittymäen lähtö ei ratkaise TPS:n johtamisongelmia. Kriisiseurassa riittää selviteltävää vielä kuukausiksi.

Nyt Turkuun haetaan uutta urheilujohtajaa. Olipa hän kuka tahansa, vain yksi asia ratkaisee seuran tulevaisuuden: vallan ja vastuun selkeä suhde. Jos uusi urheilupomo saa tehdä työnsä rauhassa, voi TPS ottaa ensimmäisen askeleen kohti ammattimaisesti toimivaa urheiluorganisaatiota.

Paino sanalla jos.

Mikään ei valitettavasti vielä viittaa siihen, että hallitus osaisi pitää näppinsä erossa urheilupuolen asioista. Aurajoen rannoilla pyörinee jatkossakin omituinen Muppet show.

Lue lisää:

Kritisoitu TPS-pomo jättää seuran: "Koin, etten voi jatkaa tehtävässäni haluamallani tavalla"

TPS:n surkeat kotipelit jatkuivat – Ässät teki masentavan seuraennätyksen

Sarjajumbo TPS:ssä on viime päivinä keskusteltu joukkueen ahdistuksesta ja valettu uskoa nousuun – Kaskisen työpaikka ei ole uhattuna

Kommentti: TPS tekee kaiken väärin – ja vielä pyllistää irvokkaasti kannattajilleen

TPS:n kriisin taustalla on isompi kuvio, sanoo asiantuntija – suurin kysymysmerkki löytyy Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon takaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat