Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä

Miesten Ykkönen on vain välietappi erotuomari Lina Lehtovaaralle – ”Olisi hienoa olla ensimmäinen nainen Veikkausliigassa”

Lina Lehtovaara ylsi yhteen tavoitteistaan tuomitsemalla miesten Ykkösen päätöskierroksella Turun Palloseuran ja Musan Salaman välisen ottelun. Kunnianhimoisesti tuomariuraansa suhtautuva Lehtovaara tavoittelee pääsyä arvokisoihin.

jalkapallo
Lina Lehtovaara miesten Ykkönen erotuomari
Lina Lehtovaara tuomitsi Ykkösen ottelun Turussa sunnuntaina.Mattias Simonsen / Yle

TURKU. Sade vihmoo täydeltä terältä tummalta taivaalta. Käynnissä on miesten Ykkösen ottelu TPS:n ja MuSan välillä. Ottelu päättyy maalittomaan tasatulokseen. Tulosta suurempi huomio kiinnittyy ottelun erotuomariin Lina Lehtovaaraan. Hänestä tuli toinen suomalainen naistuomari, joka on tuominnut tällä tasolla. Aiemmin Kirsi Heikkinen on tuominnut Ykkösessä.

– Pojat pistivät minut aika koville. Ihan sama kuka siellä olisi ollut tuomarina, oltiin siellä eri mieltä tuomioista niin kuin jokaisessa pelissä ollaan. Kokonaisuutena olen kuitenkin tyytyväinen päivän suoritukseeni. Aina on tilanteita, joita voisi tehdä toisin ja varmasti katson tämän ottelun videolta ja analysoin otteeni, jotta voin kehittyä tuomarina, Lehtovaara kertoo.

Ottelun jälkeen Lehtovaara sai positiivista palautetta erotuomaritarkkailijalta. Palautteessa kehuttiin Lehtovaaran onnistuneen pitämään ottelun täysin hallinnassaan. Puolin ja toisin joukkueet sortuivat käyttämään koviakin otteita, eikä Lehtovaara pelännyt nostaa niistä varoituksia.

– Ehkä joku pelaaja olisi ansainnut varoituksen tekemisistään, mutta mitään isompaa virhettä ei tapahtunut. Vain sellaisia pieniä asioita, joiden kautta kokonaisuus olisi voinut olla vielä parempi, Lehtovaara ruotii.

Juoksutesti päänvaivana

Pääsy miesten Ykkösen erotuomariksi oli Lehtovaaralle yksi kuluvan kauden tavoitteista. Tavoite täyttyi kauden viimeisellä kierroksella, mutta se oli lähellä jo aiemmin. Lehtovaara ei kuitenkaan täysin läpäissyt vaadittavia fyysisiä testejä.

– Olen viimeisten vuosien aikana tehnyt kovasti töitä tämän eteen. Isoin ongelma on ollut nopeuteni, sillä kropassani ei ole nopeita soluja. Näin yli 35-vuotiaana ei ole helppoa kehittää nopeutta, Lehtovaara sanoo.

Lina Lehtovaara miesten Ykkönen erotuomari
Mattias Simonsen / Yle

Fysiikkaansa ja nopeuttaan kehittääkseen Lehtovaara palkkasikin avukseen valmentajan. Muutaman viime vuoden ajan Lehtovaara on käynyt kaksi kertaa viikossa harjoittelemassa yhdessä valmentajansa Ville Suomisen kanssa. Se on tuottanut tulosta, sillä esimerkiksi 40 metrin spurtista on lähtenyt pois puoli sekuntia.

– Eihän se helppoa ole oman opettajan työn ohessa käydä harjoittelemassa ja palautua siitä. Keskikesällä juoksutesti jäi muutamasta sadasosasekunnista kiinni, mutta pitää olla tyytyväinen, että elokuussa läpäisin testin.

Ennen kuin testi meni läpi, ennätti Lehtovaara pohtia jo kotvasen koko tuomaritoiminnan lopettamista.

– Ehkä se oli vain sellainen turhautuminen, kun tiesin kuitenkin alittaneeni vaadittavan ajan treeneissä. Näen itseni näissä tehtävissä vielä monta vuotta, Lehtovaara tuumaa.

Arvokisat tähtäimessä

Lehtovaaran seuraava tavoite on päästä tuomitsemaan miesten Ykkösen otteluita säännöllisesti. Jo seitsemän vuoden ajan Kakkosessa tuominnut Lehtovaara mieltää toiseksi korkeimman sarjan ottelut tärkeiksi myös kansainvälisten tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Kuluva viikko on ollut Lehtovaaralle kiireinen. Ennen sunnuntaista miesten Ykkösen ottelua hän tuomitsi keskiviikkona Kazakstanissa naisten Mestarien liigan ottelun BIIK Kazygurtin ja Bayern Münchenin välillä. Kyseessä oli jo kymmenes kerta, kun hän oli tuomitsemassa naisten Mestarien liigaa. Viime kaudella paraislainen pääsi tuomitsemaan puolivälierässä Wolfsburgin ja Lyonin välillä. Lehtovaara uskoo, että kansainväliset ottelut ovat parempia näyttöpaikkoja kansainvälisiä tehtäviä ajatellen.

– Seuraava iso tavoitteeni on naisten EM-kisat Englannissa vuonna 2021. UEFA on antanut viestiä, että olisi tärkeää, että tuomarit tuomitsisivat maissaan miesten liigaa tai ykkösdivaria, Lehtovaara toteaa.

Lina Lehtovaara miesten Ykkönen erotuomari
Mattias Simonsen / Yle

38-vuotias oikeudenjakaja uskoo mahdollisuuksiinsa yltää tuomariksi Veikkausliigaan. Jos tämä tavoite täyttyisi, tulisi hänestä samalla historian ensimmäinen nainen, joka on tuominnut Suomen miesten pääsarjassa.

– Tasoa pitää nostaa vielä entisestään, jotta tavoitteen täyttyminen olisi mahdollista. Naisten EM-kisat ja MM-kisat ovat seuraavat tavoitteet ja olisihan se hienoa olla ensimmäinen nainen Veikkausliigassa, Lehtovaara hymyilee.

Lue myös:

Veikkausliigan ensimmäistä naiserotuomaria saadaan odottaa vielä vuosia, vaikka liiga näyttää vihreää valoa: "Ei sukupuolella ole merkitystä"

Liverpoolin ja Chelsean ottelun historiallisesti viheltävä naistuomari haluaa todistaa tasonsa: "Nyt on aika osoittaa, että olemme yhtä hyviä kuin miehet"

Uefa murtaa viimein lasikattonsa – Stephanie Frappart tekee erotuomarihistoriaa jalkapallon Super Cupissa

Suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet jalkapallon arvokisoista, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa kauaa – fyysiset vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat