Kommentti: Lauri Markkasen pitäisi olla itsekkäämpi – Bullsilla on nyt paremmat mahdollisuudet menestyä

Chicago Bullsilla on nyt ominaisuudet nousta takaisin pudotuspelijoukkueeksi, kirjoittaa Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä.

Lauri Markkasen edustama Bulls on vahvistunut huomattavasti kesän aikana Kuva: Etienne Laurent / EPA / AOP

164 peliä ja vain 49 voittoa. Kahden edellisen kauden saldo ei mairittele kuusi kertaa NBA:n mestaruuden voittanutta Chicago Bullsia.

Bulls on lytätty useasta eri suunnasta surkeiden peliesitysten takia, mutta samaan aikaan joukkueen suomalaistähti on saanut osakseen vain hehkutusta. Lauri Markkanen oli kaudella 2018–2019 toista kauttaan liigassa pelaavista toiseksi tehokkain 18,7 pisteen keskiarvolla.

Saamani viestit Markkasen lähipiiriltä kertovat, että suomalaistähti on ollut jälleen loistava Bullsin harjoitusleirillä syys- ja lokakuun aikana. Seurajohto on jopa ollut hämmästynyt Markkasen dominoinnista harjoituksissa. Tilanne oli sama viime vuonna ennen kauden alun vesittänyttä kyynärpäävammaa.

Bulls on vahvistunut huomattavasti kesän aikana. Erityisesti kokeneen Thadeus Youngin ja monipuolisen Tomas Satoranskyn hankinnat tuovat syvyyttä härkälauman kokoonpanoon. Myös kesän ykköskierroksen varaus Coby White on osoittanut olevansa kypsä kantamaan vastuuta jo tulokasvuotenaan. Lisäksi pitkäaikaistoipilaat Wendell Carter jr. ja Denzel Valentin ovat jälleen pelikunnossa. Leveyttä löytyy siis myös aloitusviisikon takaa.

Sinivalkoisten lasien läpi katsottuna Bulls on paininut harjoitusotteluissa samojen ongelmien kanssa kuin kahdella edellisellä kaudella. Erityisesti Kriss Dunnin ollessa kentällä Markkanen ei ole saanut juurikaan palloa. Kaksi mennyttä kautta ovat osoittaneet, ettei Dunnista ole avausviisikon pelinrakentajaksi taalaliigassa.

Seurajohto on jopa ollut hämmästynyt Markkasen dominoinnista harjoituksissa. Kuva: EPA-EFE/​TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

Ainakin etukäteen voisi kuvitella, että jyväskyläläinen löytäisi nopeasti yhteisen sävelen MM-kisoissa ihastuttaneen tshekkiläisen Satoranskyn kanssa. Pallotaituri johdatti Tshekin kuudenneksi ja kisojen syöttötilastossa tshekkitakamies oli kakkonen 8,5 syötön keskiarvolla. Eurooppalaisina pelaajina Markkanen ja Satoransky ajattelevat koripallosta samalla tavalla. Joukkueen etu menee henkilökohtaisten tilastojen edelle.

Markkanen voisi kuitenkin olla huomattavasti itsekkäämpi. Jos 213-senttinen suomalainen ottaa paljon ratkaisuja, on se myös Bullsin etu. Mielestäni Markkasen heitto- ja taitotasolla varustettu pelaaja voisi ottaa joka ilta yli 20 heittoa ottelua kohti aivan kuten tekee joukkueen toinen tähtipelaaja Zach Lavine.

Markkasen ja Lavinen ohella päävastuu korinteosta lankeaa viime kauden loppupuolella Bullsiin liittyneelle Otto Porter jr:lle, joka pelasi härkälaumassa 15 ottelua 17,5 pisteen keskiarvolla. Kolmikko Markkanen – Porter – Lavine on hankala pysäytettävä kenelle tahansa. Eikä haittaa ole varmasti siitäkään, että Satoransky ja Porter ovat pelanneet useamman vuoden yhdessä Washington Wizardsin riveissä.

Bulls on tällä hetkellä tilanteessa, jossa pelaajamateriaali kestää vertailun NBA:n keskitason joukkueiden kanssa. Liigan kirkkaimmilla supertähdillä varustetut porukat ovat vielä omassa kastissaan chicagolaisryhmään verrattuna.

Jos Bulls ei ajaudu viime kauden kaltaiseen loukkaantumissumaan, pitäisi sen napsia helposti yli 40 voittoa kaudella 2019–2020. Nyt punnitaan myös päävalmentaja Jim Boylenin kyvyt. Löytyykö häneltä tarpeeksi valmennusosaamista? Työkaluista se ei enää jää kiinni.

Lue myös: