Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - HC Eurofarm Rabotnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ennätysnainen Norosen ura oli katketa jo vuosi sitten pahaan loukkaantumiseen – nyt hyökkääjä tavoittelee HPK:n kanssa harvinaista herkkua

Riikka Noronen, 36, palasi kahden kauden jälkeen HPK:hon. Vaikean viime kauden jälkeen hän on onnellinen saadessaan jatkaa peliuraansa.

jääkiekko
Naisjääkiekkoilija tauolla harjoituksissa.
Riikka Noronen pohtii uransa jatkoa kausi kerrallaan. Hän ei halua jatkaa uraansa väkisin, vaan tahtoo löytää aina innon treenaamiseen ja pelaamiseen.Ville Välimäki / Yle

HPK-hyökkääjä Riikka Noronen, 36, saavutti sunnuntaina huiman rajapyykin. Hämeenlinnalainen takoi Vaasan Sportia vastaan tehot 1+2 ja siirtyi Naisten Liigan kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen. 25:ttä pääsarjakauttaan pelaava Noronen on taituroinut nyt liigan runkosarjassa 705 (302+403) pistettä.

Aivan uutta kärkipaikka ei Noroselle ole. Hän siirtyi kaikkien aikojen pistepörssissä ykköspaikalle jo viime kaudella. Norosen tuolloinen ketjukaveri Linda Välimäki pyyhälsi kuitenkin hämeenlinnalaisen ohi, kun Noronen oli sivussa loukkaantumisen takia.

Uusi piste-ennätys tuntuu Norosesta hyvältä, vaikka hänelle omia pisteitä tärkempää on joukkueen menestyminen.

– Tietysti tämä tuntuu hyvältä, mutta pisteet eivät ole olleet se tärkein juttu peliurallani, vaan itse pelaaminen ja joukkueelle pelaaminen sekä se, että joukkue pärjää, Noronen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Riikka Noronen Ilves
Riikka Noronen pelasi kaksi viime kautta Ilveksessä. Timo Savela

Teräsnaiset Välimäki ja Noronen kuuluvat harvalukuiseen joukkoon, sillä kukaan muu ei ole onnistunut rikkomaan Naisten Liigassa 700 pisteen rajaa.

29-vuotias Välimäki lopetti pelaajauransa viime kevääseen, mutta Noronen porskuttaa yhä eteenpäin kausi kerrallaan.

– Onhan 700 pisteen ylittäminen varmasti hieno saavutus ja se, että olen pelannut kauan, jos asiaa nyt alkaa miettiä. On kiva, että on jotain tulostakin tullut vuosien aikana. Linda on sellainen pistenainen, että hänkin olisi varmasti tehnyt vielä kovasti pisteitä, jos olisi jatkanut uraansa.

Välilevynpullistuma oli päättää uran

Viime kaudella Noronen oli hurjassa vireessä. 16:ssa runkosarjan ottelussa hän tehoili peräti 16+28=44 pistettä. Tavallista pienempi ottelumäärä selittyy loukkaantumisesta johtuneella neljän kuukauden pelitauolla.

Norosen selkä kipeytyi viime vuonna lokakuisen HPK-ottelun jälkeen. Lopulta paljastui, että syynä oli välilevynpullistuma, joka oli kehkeytynyt pitkän ajan rasituksen seurauksena.

Päivätöihinsä päiväkotiin Noronen ehti palata jo ennen kuin luisteli uudelleen kaukalossa. Sairausloman loputtua selkä oli edelleen kipeä.

Aluksi Noroselle arvioitiin, että selkä pitäisi leikata, eikä hän pystyisi enää pelaamaan jääkiekkoa. Kiekkoilija osasi kuitenkin avata suunsa vaivoistaan oikeille ihmisille: yhden päiväkotilaisen vanhemmille, jotka työskentelevät terveysalalla Hämeenlinnassa.

– He hoitivat minua. Teimme kovasti hommia ja jatkamme kuntoutusta edelleen. Tänä aamunakin olin siellä, jotta selkä pysyisi kunnossa. Yli kaksi kuukautta ahkerasti jumppasimme viime kaudella. Siitä selkä lähti paranemaan. Iso kiito siitä heille, Noronen kertoo maanantaina.

Jääkiekkoilija laittaa pukukopissa luistimia jalkaan.
Riikka Noronen on palannut kotikaupunkinsa HPK:n pukukoppiin kahden vuoden tauon jälkeen. Nyt hän on joukkueensa kapteeni ja ykkössentteri.Ville Välimäki / Yle

Keskivartalon hallintaan ja liikkuvuuteen painottuvia treenejä Noronen tekee edelleen joka päivä itse ja muutaman kerran viikossa ohjattuna. Tämä on tuottanut hedelmää. Tällä kaudella joukkueensa ykkössentteri Noronen on pystynyt pelaamaan kaikki alkukauden ottelut.

– Olen tosi onnellinen ja kiitollinen, että saan pelata vielä, ja arkioleminen on helpompaa.

Mitalit mielessä Hämeenlinnaan

Noronen pelasi HPK:ssa yhdeksän lähes kokonaista kautta ennen kuin siirtyi kauden 2016–17 päätteeksi Tampereen Ilvekseen. Päätöken taustalla oli Norosen tunne siitä, että hän junnasi pelaajana paikallaan.

Ilveksessä Noronen pelasi kaksi kautta, joiden aikana hän ajoi viikoittain useaan otteeseen kotoa Hämeenlinnasta Tampereelle treeneihin ja peleihin. Lopulta matkustaminen kävi liian raskaaksi, ja Noronen päätti palata takaisin HPK:n väreihin täksi kaudeksi.

HPK vahvistui viime kauden jälkeen merkittävästi ja joukkuetta on povattu jopa mestaruustaistoon. Alkukausi on kuitenkin alkanut aaltoilevasti, sillä useat joukkueen avainpelaajat ovat kärsineet loukkaantumisista.

Luulen, että taistelemme jopa mitaleista sitten, kun kaikki ovat terveitä.

Riikka Noronen

12 ottelun jälkeen HPK on sarjassa kuudentena ja kiinni viimeisessä ylemmän jatkosarjan paikassa, joka on Norosen mukaan joukkueen ensimmäinen tavoite tällä kaudella.

– Tasaisuutta meidän pitäisi saada lisää ja kaikki pelaajat kuntoon. Luulen, että taistelemme jopa mitaleista sitten, kun kaikki ovat terveitä.

Noronen on urallaan saavuttanut kolme Suomen mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa. Mitali HPK:ssa olisi kuitenkin harvinaista herkkua.

HPK on voittanut Suomen mestaruuden vain kerran, vuonna 2011, jolloin Noronen oli osa joukkuetta. Mestaruuden lisäksi seuralla on neljä SM-pronssia ja kevään 2016 SM-hopea, jota Noronen oli mukana juhlimassa.

Muokattu 22.10.2019 kello 10.20: Korjattu, että HPK:n viimeisin mitali on vuodelta 2016. Jutussa luki aiemmin, että HPK:lla olisi mestaruuden lisäksi pronssia.

Lue myös:

Huippujääkiekkoilija Riikka Noronen on päiväkotilasten esikuva

Riikka Noronen teki mykistävää historiaa Naisten Liigassa

Yli 20 vuotta naisten jääkiekon pääsarjatasolla pelannut Noronen palaa HPK:n paitaan

Riikka Noronen on jääkiekon tuntematon tähti, joka aloitti liigassa vain 12-vuotiaana – kaikkien aikojen pistelinko on kelvannut harvoin Leijona-paitaan

Naisten Liigaa tähdittävät tulevalla kaudella useat Naisleijonien MM-hopeamitalistit ja maajoukkueen tulevat vastuunkantajat – seuraa heitä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat