1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Kaapo Kakon niskassa kohtuuttomat odotukset – Rangersin luotsi valmentaa jo työpaikastaan

Rangers-luotsi David Quinn ei voi miettiä ainoastaan Kaapo Kakkoa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kaapo Kakko teki NHL-uransa ensimmäisen osuman Edmonton Oilersia vastaan. Kuva: Getty Images

Sanovat NHL:ää nuorten miesten liigaksi. Vaikka nuoret pelaajat nousevat tähtiin tämän päivän NHL:ssä nopeammin kuin koskaan aiemmin, kylmä tosiasia on, että tarunhohtoinen jääkiekkoliiga on edelleen isojen poikien temmellyskenttä, missä nuoruus itsessään korreloi voittamisen kanssa heikosti.

Ja mehän muistamme, että viime kädessä kyse on aina voittamisesta.

Voittaminen on kaiken ytimessä myös New Yorkissa, missä paikallisen Rangersin päävalmentaja David Quinn yrittää kuumeisesti neljän peräkkäisen tappion jälkeen miettiä, millä kääntää todella heikosti aloittaneen joukkueen kurssi. Kiistaton fakta on, että Rangers on pystynyt tällä kaudella ehjään suoritukseen ainoastaan heikkoa Ottawaa vastaan.

Suomalaisittain tilanne on mielenkiintoinen tietenkin Kaapo Kakon näkökulmasta.

Kausi ei ole nimittäin ehtinyt vanheta kuin reilut pari viikkoa, kun alle neljätoista minuuttia sunnuntain iltapäiväottelussa pelanneen Kakon ympärillä pyörii sama keskustelu, jota ollaan jauhettu Patrik Laineen kohdalla kolmen vuoden ajan: ”miksi puusilmäinen päävalmentaja ei heitä suomalaislupausta suoraan ykkösketjuun?”

Kakko ykkösketjuun ja johan löytyy onni ja autuus, ajatellaan.

Vaikka me suomalaiset tarkastelemme Rangersin tilannetta vahvasti Kakon kautta, ikävä velvollisuuteni on kertoa, että Quinn päävalmentajana joutuu härmäläisten näkökulmasta valitettavasti miettimään kokonaisuutta ohi yhden yksilön – tämä edelleen unohtuu jääkiekkokeskustelusta liian usein.

Vaikka Rangers on niin sanotussa uudelleenrakennusvaiheessa, Quinn valmentaa heikon alun jälkeen jo nyt työpaikastaan.

Luotsilla on siis muutakin mietittävää kuin se, että Kaapo Kakolla on tilillään vasta yksi tehty NHL-maali. Valmentajan tärkein murhe on löytää joukkueeseen oikea tasapaino sekä kokoonpanon että pelaamisen osalta, jotta tappiokierre katkeaisi. Paul Maurice Winnipegissä tai Quinn New Yorkissa valmentavat yli kahdenkymmenen ihmisen yksikköä, eivät ainoastaan Lainetta tai Kakkoa.

Tämä olisi hyvä pitää Suomessa paremmin mielessä – miksei myös New Yorkissa.

Kaapo Kakko nostettiin sunnuntain ottelussa ensimmäiseen ylivoimakoostumukseen. Kuva: Getty Images

Quinn valmentaa Rangersia, ei vain Kakkoa

Laajemmassa katsannossa kyse on kohtuuttomista odotuksista vasta 18-vuotiasta pelaajaa kohtaan. Kun materiaaliltaan vaatimattoman joukkueen peli alkaa yskiä, katseet käännetään jostakin käsittämättömästä syystä nuorukaiseen, joka vasta opettelee pienen kaukalon lainalaisuuksia kaukana kotoa.

Ei voi olla niin, että Kaapo Kakon mukana New York Rangers elää ja kuolee – ei, vaikka erityisestä lahjakkuudesta puhummekin.

Vaikka valmentajat puhuvat puhumasta päästyään esimerkiksi kiekottoman pelaamisen merkityksestä, yleiseen keskusteluun viesti ei tunnu menevän perille. Quinn haluaa voittaa jääkiekko-otteluita pitääkseen työpaikkansa ja siinä katsannossa tämä ei voi ajatella asioita yhden yksilön – esimerkiksi Kakon – kautta.

Kakolla on vielä paljon omaksuttavaa ja opittavaa NHL-maailmassa. Aikaa ja tilaa ei ole, kuten kotoisessa liigassa, tai edes MM-kisoissa, ja toisaalta virhearviot pelivälineen kanssa tai ilman sitä, lankeavat tässä kovassa maailmassa maksuun armottomammin kuin koskaan aiemmin.

Ehjää kuudenkymmenen metrin peliä pelaa NHL:ssä todella harva ajokortti-ikäinen, eikä niin tee vielä Kakkokaan.

Viidellä viittä vastaan vääntäminen maailman kovimmassa kiekkoliigassa on paitsi fyysisesti, myös henkisesti kovaa hommaa. Maalien ja tehojen tekeminen tasaviisikoin on todella vaikeaa veteraaneillekin. Kakko pääseekin tällä hetkellä parhaiten kiinni peliin ja omiin vahvuuksiinsa ylivoimapelin kautta. Sunnuntaina Kakko nostettiin ensimmäiseen ylivoimakoostumukseen.

Liian usein unohtuu, että Kakko on vasta 18-vuotias.

Toki pelaaja pääsisi paremmin peliin mukaan pelatessaan kärkiketjussa yli kaksikymmentä minuuttia illassa Mika Zibanejadin ja Artemi Panarinin kanssa, tehojakin alkaisi varmasti tulla. Mutta painiminen vastustajien ykkösmiehiä vastaan kovassa ottelu- ja matkustusrumbassa saattaisi sekin vaatia kauden edetessä veronsa – mahdollisesti myös joukkueelta.

Ja olisiko siirto voittamisen näkökulmasta se paras vaihtoehto? Kaikki munat olisivat yhdessä korissa.

Toistan: Quinn ei ole New Yorkissa valmentamassa yksin Kaapo Kakkoa, vaan Rangersia joukkueena.

Nico Hischier on vuoden 2017 ykkösvaraus, mutta ei ole juhlinut maalinteossa. Kuva: AOP/ Icon Sportswire

Kylmä tulosajattelu ohjaa kaikkea keskustelua

Olemme lyhyessä ajassa yhtäkkiä tottuneet nuorten pelaajien kanssa liian hyvään. Se, että NHL:ään varattiin parin vuoden aikana muutamia todellisia tulevaisuuden suurpelaajia Connor McDavidin ja Auston Matthewsin tapaan, ei automaattisesti tarkoita, että kaikki kärkivaraukset ovat heti valmiita kantamaan tulosyksikössä suurta vastuuta – tai vaikkapa omaa ketjuaan.

Esimerkiksi kesän 2017 ykkösvaraus, New Jerseyn Nico Hischier ei ole talenttina lähelläkään Auston Matthewsia, mutta silti nuori sveitsiläinen on ehditty jo leimata pettymykseksi, koska numerotulos ei ole samalla tasolla amerikkalaistähden kanssa_._ Kovaksi on mennyt maailma, jos 18-vuotiaana iskee NHL:ssä kaksikymmentä maalia ja viisikymmentäkaksi pistettä, eikä se riitä.

Elämme nopeiden elämysten ja lyhyen jänteen pikaruokamaailmassa, missä kylmä tulosajattelu ohjaa kaikkea keskustelua. Nuorten pelaajien kohdalla keskustelun toivoisi kuitenkin yltävän hieman syvemmälle – miksemme näe Kaapo Kakkoa projektina, pelaajana, jonka parhaat vuodet ovat edessä vasta hamassa tulevaisuudessa?

Katsellaan pelejä, analysoidaan kehitystä, arvostetaan kovaa työmoraalia, laadukasta puolustuspelaamista ja arvokkaita oman alueen purkukiekkoja, jotka ovat nämäkin kaikki – tehojen ohella – voittavaa tekemistä. Se, että joka pelin jälkeen kytätään pelkästään tehoja, tai niiden puutetta, on tyhjää puhetta.

Sillä, tekeekö Kakko tällä kaudella 40, 50 vai 60 pistettä, ei viime kädessä ole tuon taivaallista merkitystä, kunhan kehitys jatkuu ja pelaaja pystyy kehittämään nimenomaan kokonaisvaltaista pelaamistaan. Sen kautta ne isommatkin tehot ja vastuut aikanaan tulevat.

Nathan MacKinnon pokkasi 18-vuotiaana vuoden tulokas -pystin vuonna 2014. Kuva: AOP / Everett Collection

Jarrua vuoden tulokas -puheille

Ja vielä: Kakko on monin paikoin – toki aiheesta – nostettu myös vuoden tulokaspalkinnon vahvaksi voittajasuosikiksi. Itse löisin näillekin puheille jarrua. Kolmenkymmenen edellisvuoden aikana vain kolme kahdeksantoista vuoden iässä NHL-uransa aloittanutta pelaajaa on kyennyt pokkaamaan pystin: Nathan MacKinnon, Aaron Ekblad ja Jeff Skinner.

Esimerkiksi Vancouverin Elias Petterson voitti pokaalin viime vuonna yhdeksäntoista vuoden iässä.

Kaapo Kakko on monilta osin valmis paketti NHL:ään, mutta siitäkin huolimatta maltille on tässäkin tapauksessa käyttöä. Sen sijaan, että kyttäämme yksittäisiä maaleja, mielenkiintoisempaa olisi tarkastella prosessin kehittymistä vaikkapa kokonaisvaltaisen pelaamisen näkökulmasta.

Maalit tulevat aikanaan, kunhan poika oppii talon tavoille. Sitä kautta kasvaa myös vastuu.

Kysykää vaikka Patrik Laineelta.

Lue myös:

Rangersin loppukiri jäi kesken - Kaapo Kakon tilastot painuivat pakkaselle

Kaapo Kakko pelaa New Yorkin kirkkaissa valoissa ja asuu lapsiperheen yläkerrassa – "Vähän odotin, että olisin saanut oman kämpän"

Katso, miten Kaapo Kakko taiteili uransa ensimmäisen NHL-maalin!