Hyppää sisältöön

Englantilaisjalkapalloilijan kuolema käynnisti laajan tutkimuksen puskemisen vaarallisuudesta – ex-jalkapalloilijoilla 3,5-kertainen riski sairastua dementiaan

Entisten jalkapalloilijoiden riski sairastua muihin yleisiin sairauksiin oli pienempi.

Puskemisen vaarallisuudesta on keskusteltu pitkään. Kuva: Getty Images

Entiset ammattilaisjalkapalloilijat sairastuvat 3,5 kertaa todennäköisemmin dementiaan kuin muu väestö, paljastuu tuoreesta tutkimuksesta.

Glasgow'n yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa perehdyttiin puskemisen ja aivovammojen mahdolliseen yhteyteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 7 600 entisen jalkapallonpelaajan kuolinsyitä verrattuna tavalliseen verrokkiryhmään. Jalkapalloilijat pelasivat Skotlannissa vuosien 1900 ja 1976 välillä.

Tutkimus käynnistyi sen jälkeen, kunlääkäri Willie Stewart esitti entisen Englannin maajoukkuehyökkääjän ja West Bromin seuralegenda Jeff Astlen menehtyneen aivoja rappeuttavaan sairauteen CTE:hen (krooninen traumaattinen enkefalopatia).

Tautia on kutsuttu myös nyrkkeilijöiden dementiaksi. Usein tautiin ovat sairastuneet urheilijat, jotka ovat kilpailleet lajeissa, missä päähän kohdistuu useita iskuja. Stewartin mukaan Astlen sairastuminen ja menehtyminen johtuivat jalkapallon puskemisesta. (siirryt toiseen palveluun)

Väitteiden jälkeen Englannin jalkapalloliitto FA ja ammattijalkapalloilijoiden yhdistys PFA käynnistivät yhdessä tutkimusprojektin, jota Stewart veti.

Vaikka entisten jalkapalloilijoiden riski dementiaan sairastumiseen on suurempi muuhun väestöön verrattuna, on riski sairastua muihin yleisiin sairauksiin kuten sydänkohtaukseen ja joihinkin syöpiin pienempi.

– Meidän on tehtävä kaikkemme tunnistaaksemme, mitkä tekijät altistavat aivoja rappeuttaville sairauksille, jotta voimme vähentää riskitekijöitä. On kuitenkin muistettava, että jalkapallon pelaamisen terveysvaikutukset ovat tätä laajemmat, Stewart muistuttaa.

Myös FA huomauttaa tiedotteessaan, (siirryt toiseen palveluun)ettei tutkimuksessa selvinnyt, miksi dementia oli jalkapalloilijoiden keskuudessa yleisempää. Toisin sanoen selvää syyseuraus-suhdetta puskemisen ja dementian välillä ei löydetty.

Puskemisen vaarallisuudesta on keskusteltu pitkään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa juniorisarjoissa puskeminen (siirryt toiseen palveluun) on ollut kiellettyä.

.
.