Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä
  • Alppihiihdon MC: Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Hiihdon Suomen Cup, miesten 15 km (v)

Tokion olympialaisiin on aikaa yhdeksän kuukautta ja Suomi on saavuttanut kisoihin 12 paikkaa – alle 50 urheilijaa pienempää joukkuetta ei ole lähetetty 88 vuoteen

Olympiakomitea pitää 50 urheilijan joukkuetta realistisena.

olympialaiset
Miraitowa-maskotti
Tokion olympialaisten maskotti on nimeltään Miraitowa.Getty Images

2000-luvulla Suomen joukkueen koko kesäolympialaisissa on pysynyt suhteellisen samoissa. Jos unohdetaan Sydneyn olympialaisten peräti 70 urheilijan joukkue, on suomalaisurheilijoiden määrä asettunut 53–58 urheilijaan.

Ensi kesän Tokion olympialaisiin on enää yhdeksän kuukautta aikaa. Kisapaikat ovat olleet suomalaisurheilijoille tiukassa, mutta tällä hetkellä Olympiakomitean johto haaveilee 50 urheilijan joukkueesta. Edellisen kerran alle 50 urheilijan joukkueen Suomi on lähettänyt kesäolympialaisiin vuonna 1932, jolloin Los Angelesissa urheili 40 suomalaisurheilijaa.

Suomi on tällä hetkellä saavuttanut Tokioon 12 olympiapaikkaa. 50 urheilijan kokoinen joukkue on Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan realismia.

– Suomen joukkue koostuu perinteisesti monesta eri urheilulajista, eivätkä lajit ole keskenään vertailukelpoisia. Esimerkiksi kamppailulajeissa vain muutama pääsee kisoihin, joten maailman valiot todellakin kohtaavat olympialaisissa. Kisoihin pääsy on hyvä ennuste menestyksestä, Lehtimäki sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Joukkueen koolla on väliä, sillä mitä enemmän joukkueella on urheilijoita, sitä enemmän se saa akkreditoituja paikkoja kisoihin. Koska Suomen joukkueessa on paljon yhden tai kahden urheilijan edustusta eri lajeissa, joukkue tarvitsee paljon myös taustavoimia. Muun muassa kamppailulajeissa pitää lääkärin olla aina paikalla ja kisaohjelmaan tulee varmasti eri lajien kanssa päällekkäisyyksiä.

– Tämän palapelin rakentaminen on haasteellista, kun urheilijat jakautuvat niin isoon lajikirjoon, Lehtimäki myönsi.

Se, että Suomi saisi kesäolympialaisiin jalkeille joku päivä sadan urheilijan joukkueen, tarkoittaisi sitä, että Suomella olisi kisoissa mukana myös joukkuelajeja. Lehtimäki muistutti kuitenkin, että Suomella on vielä mahdollisuus saada Tokioon niin sanottujen yksilölajien joukkuelajeja, kuten esimerkiksi rytmisen voimistelun joukkue.

– Se toisi tässä tapauksessa heti 6–7 urheilijaa joukkueeseen lisää. Jos ajatellaan joukkueen lukumäärää, niin nämä ovat tuikitärkeitä lukuja.

Matti Mattsson
Matti Mattsson on tällä hetkellä ainoa suomalaisuimari, joka on rikkonut olympiarajan.AOP / Vesa Pöppönen

Uinnissa moni hyvissä asemissa rankingissa

Suomalaisurheilijoita on vuosien aikana nähty kesäolympialaisissa erityisesti yleisurheilussa, ampumaurheilussa, painissa, purjehduksessa ja uinnissa. Nyt näillä perinteisillä suomalaislajeilla on edessä tiukat karsinnat.

Uinnissa A-rajoja jahdataan aina kesäkuun loppuun asti. Tällä hetkellä Suomella on yksi paikka Tokioon, kun Matti Mattsson alitti huhtikuussa olympiarajan 200 metrin rintauinnissa. Mimosa Jallowin pääpaino on selkäuinnin 100 metrillä, jossa hän on päässyt kolmen sadasosan päähän. Jallow ui viime kesän EM-kisoissa Suomen ennätyksen 1.00,28, kun olympiaraja on 1.00,25.

– Tekemiseni on ollut koko ajan parempaa. Uskon, että se aika tulee sieltä, ja kropasta löytyy vieläkin kovempia tuloksia, vuoden verran ilman sairasteluja harjoittelemaan pystynyt Jallow vakuutti.

– Treeneissä huomaa, että ajat ovat menneet eteenpäin. Nyt kun vain saan kropan herkälle, niin saan sen tuloksen ulos. Nyt kun minulla on jo yhdet olympiakisat takana, niin jos ja kun sinne Tokioon pääsen, niin uskon, että minulla on paremmat mahdollisuudet pärjätä.

Lehtimäki on toiveikas, että Suomi saa Tokioon ison uintijoukkueen. Suomella on tällä hetkellä monta urheilijaa, jotka ovat lähellä olympiarajaa ja näin ranking-systeemissä vahvoilla.

– Tietenkin olisi aina parempi, että asia varmistuisi, eikä jäisi jossiteltavaa. Mutta uskon, että tulevalla kaudella näitä rajojen alituksia nähdään.

Petra Olli
Rion olympialaisissa paininut Petra Olli joutui jättämään MM-kisat väliin.AOP / European Pressphoto Agency EPA

Painissa vielä kaksi karsintaturnausta

Lehtimäki on myös toiveikas painin suhteen, vaikka esimerkiksi Petra Olli joutui jättämään syksyn MM-kisat väliin sairastelun takia. Lehtimäki ei usko olympiapaikan olevan Ollille ylitsepääsemätön haaste, jos tämä vain pysyy terveenä. Tokion olympiapaikkoja on yhä jaossa kahdessa karsintaturnauksessa.

Miesten puolella kovin kilpailu käydään 97 kilon sarjassa Elias Kuosmasen ja Arvi Savolaisen välillä.

– Ensin täytyy saada paikka karsintaturnaukseen ja sitten painia siellä kahden parhaan joukkoon, jotta paikka olympialaisiin irtoaa, alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin tällä hetkellä valmistautuva Savolainen kertoi ja sanoi, ettei karsintaturnauksissa ottele yhtäkään painijaa, jota hän ei uskaltaisi kohdata.

– Kaikki ovat voitettavissa. Minun täytyy saada perusrutiinitasoni vielä vähän ylemmäs, jotta paikka irtoaisi, hän pohti.

Purjehtijoilla tärkeät MM-kisat marraskuussa

Purjehduksessa Suomella on jo kolme paikkaa. Kaarle Tapper on saavuttanut paikan Laser standard -veneluokassa, Tuuli Petäjä-Sirén RS:X-purjelautailussa ja Laser radialissa Monika Mikkola ja Tuula Tenkanen ratkovat yhden paikan kohtalon.

– Kyllä me purjehdukseenkin odotamme vielä täydennystä. Marraskuussa on meille tärkeiden luokkien MM-kisat, jossa on paikkoja jaossa, Lehtimäki muistutti.

Kaarle Tapper
Kaarle Tapper debytoi olympiavesillä Riossa.EPA/OLIVIER HOSLET

Tapper on harjoitellut Tokiossa yli kaksi kuukautta ja on tutustunut tulevaan kisapaikkaan. Enoshiman saarella sijaitsevan kisapaikan olosuhteet ovat hänen mukaansa varsin hyvät.

– Enimmäkseen siellä on merituulta, eli tuuli tulee mereltä päin ja sitä on välillä haastavaa lukea. Ja aallokko on yleensä aika iso. Siellä on myös merivirtaa, joka voi vaikuttaa asioihin, Tapper totesi ja sanoi käyvänsä vielä muutaman leirin kisapaikalla ennen heinä-elokuun kisoja.

Myös Tapper odottaa purjehdusjoukkueeseen lisää urheilijoita, sillä siitä olisi hänen mukaansa paljon hyötyä.

– Olisi purjehdukselle itselleen hyvä, että meillä olisi mahdollisimman monesta veneluokasta edustajia.

Joukkueen kokoonpano vaikuttaa moneen asiaan

Yleisurheilussa kuusi urheilijaa on saavuttanut olympiarajan, mutta lisää odotetaan. Suomen joukkue voi kasvaa myös aivan loppumetreillä, sillä esimerkiksi tenniksessä ja golfissa valinnat venyvät kesäkuulle asti. Tällä hetkellä golfissa on menossa kisoihin peräti neljä suomalaispelaajaa.

Lehtimäen mukaan Tokio kisapaikkana ei aiheuta Olympiakomitealle suuria ongelmia, sillä Aasiassa on järjestetty viime aikoina monia isoja kisoja. Lisäksi Olympiakomitean organisaatio on kokenut kisamatkojen järjestelyissä, mutta joukkueen kokoonpano vaikuttaa moneen asiaan.

– Meillä ei ole isoja ryhmiä, jotka liikkuisivat samalla aikataululla. Silloin meidän täytyy miettiä, ketkä majoittuvat yhdessä ja miten rakennamme kerrokset, jotta emme laita samaan kämppään eri aikatauluissa eläviä, Lehtimäki kertoi.

– Mutta tällaisesta on selvitty tähänkin asti hyvin ja selvitään jatkossakin. Olemme valmiita joukkueen arkeen, ja kaikki on aikataulussa.

Lue myös:

”Suomalaisille kotikenttäetu” – Tokion olympiarajan rikkonut kävelijä iloitsee muutosehdotuksista, mutta eristys tuntuu hassulta

Tokion tasa-arvoisempi olympiaohjelma lupaa Suomelle hyvää

Pyeongchangissa kärsittiin hyytävästä kylmyydestä, mutta nyt varaudutaan polttaviin olympialaisiin – Tokion olosuhteiden pelätään uhkaavan urheilijoidenkin hyvinvointia

Historiallisen painimestaruuden voittanut Arvi Savolainen unelmoi jo uroteoista Tokion olympialaisissa – arvokisojen edustuspaikoista tulossa hurja suomalaisvääntö

Painitähdet Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen jahtaavat Tokion olympiapaikkaa toisiaan kirittäen: “On vain hyvä, että haastajia ja halukkaita voittajia riittää”

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Naisgolfarit kisaavat tiukasti Tokion olympialaisten paikoista: ”Tärkeää on, että Suomelle saadaan kaksi paikkaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat