Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

HJK:lla vielä yksi oljenkorsi pelastaa pahasti epäonnistunut kausi: "Tosiasia on, että sarjassa oli monta meitä paremmin pelannutta joukkuetta"

Veikkausliigassa viideksi sijoittunut Helsingin Jalkapalloklubi voi vielä selvitä europeleihin. Seurassa myönnetään kauden menneen mönkään.

Veikkausliiga
Petteri Forsell
Petteri Forsell loisti HJK:n kotiottelussa FC Lahtea vastaan elokuussa.AOP / Matti Raivio

Kuopion Palloseura on jo kruunattu jalkapallon Suomen mestariksi viime lauantaina. Savolaisten juhlat jatkuvat edelleen jossain päin Suomea.

Helsingissä ei juhlita. HJK harjoittelee keskittyneesti kotikentällään, sillä kausi jatkuu yhä pääkaupungissa.

– Tässä on vielä yksi oljenkorsi pelastaa tämä kausi, ja se meidän on käytettävä, maajoukkuepelaaja Petteri Forsell sanoo HJK:n harjoitusten jälkeen Töölön stadionilla.

Helsingin Jalkapalloklubin kausi Veikkausliigassa on ollut valtava pettymys. Puolustavana mestarina kauteen lähteet helsinkiläiset sijoittuivat sarjassa viidenneksi. Edellisen kerran 29-kertainen Suomen mestari jäi mitalien ulkopuolelle yli kymmenen vuotta sitten, kaudella 2008. Eurooppa-liigan karsinnoissakin tie nousi yllättäen pystyyn latvialaista Riga FC:tä vastaan.

– Tavoitteet olivat paljon korkeammalla. Tosiasia on kuitenkin se, että sarjassa oli monta meitä paremmin pelannutta joukkuetta. Olemme siellä, missä ansaitsemme. Emme mielestäni pelanneet tuon paremmin. Oikeastaan joka osa-alueella on parantamista, Riku Riski sanoo.

– Tilanne on mikä on, mutta nyt lähdemme tekemään näistä viimeisistä peleistä meille mahdollisimman hyvät.

Uuden sarjajärjestelmän ansiosta HJK saa mahdollisuuden kirkastaa synkeää vuottaan. Kausi jatkuu vielä Veikkausliigan lopputurnauksella, jonka voittaja saa paikan Eurooppa-liigan karsinnoista ensi kesäksi. Europelipaikan ovat saaneet jo Mestarien liigaan karsiva mestarijoukkue KuPS, hopeamitalisti FC Inter sekä Suomen cupin voittanut Ilves.

Kuuden joukkueen lopputurnaukseen osallistuvat HJK:n lisäksi pronssimitalisti FC Honka, IFK Mariehamn, Helsingin IFK ja FC Lahti.

HJK ja Lahti kohtaavat keskiviikkona lopputurnauksen avauskierroksella Helsingissä, IFK Mariehamn ja HIFK puolestaan Maarianhaminassa. Otteluiden voittajat kohtaavat toisella kierroksella, jonka voittaja pääsee pelaamaan FC Honkaa vastaan europelipaikasta kaksiosaisessa otteluparissa. Voittajalle lätkäistään pelioikeus Eurooppa-liigan karsintoihin.

HJK harjoitellut joukkuepuolustamista

Toni Koskelan valmentaman HJK:n matka lopputurnauksen voittajaksi on pitkä. Jos kaikki menee helsinkiläisten suunnitelmien mukaan, HJK pelaa 12 päivän sisään neljä ottelua. Kolmesta keskinäisestä pelistä kaksi kauden aikana voittanut Honka saa levätä tämän viikon.

Alkuun Klubin olisi voitettava FC Lahti. Lahtelaiset voittivat kauden ensimmäisen keskinäisen ottelun kotonaan 3–0, mutta elokuussa Töölössä HJK oli vahvempi 4–0. Ottelu oli sinivalkoraitoihin juuri liittyneen Petteri Forsellin näytöstä.

– Pelasimme silloin hyvin ja hyökkäsimme laadukkaasti. Ei tässä muuta odoteta kuin samanlaista vähintään. Olemme harjoitelleet joukkuepuolustamista, mikä ei ole toiminut niin hyvin. Jos hoidamme nämä kaksi, ei ole mitään estettä saada hyvää tulosta, Forsell arvioi.

Pallotaituri odottaa kotijoukkueen hallitseva peliä. Klubin on pystyttävä pitämään hyvää huolta pallosta ja käyttämään maalipaikat tehokkaasti hyväkseen. Tiivistä joukkuepuolustamista tarvitaan vastahyökkäysten estämiseksi. Forsell myöntää että HJK:lla on paineita menestyä lopputurnauksessa.

– Lahti tulee varmaan tänne sillä asenteella, ettei heillä ole mitään hävittävää. He pelaavat aika suoraviivaista peliä, joten meidän on pystyttävä pysäyttämään heidän hyökkäyksensä ylhäältä asti.

Lahti ilman paineita Helsinkiin

FC Lahden kauden jälkeen jättävä päävalmentaja Sami Ristilä pitää lopputurnausta kahdeksanneksi sijoittuneelle joukkueelle hienona mahdollisuutena. Lahti jäi niukasti ulos ylemmästä mestaruussarjasta, mutta voi vielä nappionnistumisella yltää europeleihin.

– Pääsemme pelaamaan sellaisen pelin, joka sytyttää ihan varmasti kaikki. Ennakkosuosikin paineita meillä ole. Kausi on sujunut meiltä kohtuullisesti, Klubi taas on suorittanut odotuksiin nähden heikosti, Ristilä sanoo.

– Tiedämme aika hyvin, miten HJK haluaa edetä ja mitä he haluavat tehdä pelin eri vaiheissa. Meidän tehtävä on sitä horjuttaa. Kyllä meidän pitää olla rohkeita omassa pallollisessa pelissä ja pystyä luomaan paikkoja. Emme voi lähteä peruuttelemaan 90 tai 120 minuutiksi.

HJK–FC Lahti pelataan keskiviikkona 23.10. Töölössä kello 18.30. Voittaja jatkaa toiselle kierrokselle. Ottelu pelataan ratkaisuun saakka, eli jos peli on 30 minuutin jatko-ottelun jälkeenkin tasan, jatkoonmenijä ratkeaa rangaistuspotkukilpailussa.

Vielä yksi paikka jaossa eurokentille – lopputurnaus vauhtiin keskiviikkona

"Tötsät, liivit ja pallokenttä" vaihtuivat Veikkausliigan valtikkaan – miljoonia KuPSin pelastamiseen satsannut Ari Lahti sai vihdoin nähdä joukkueensa mestaruusjuhlan

Soihdut roihusivat, laulu raikui ja satoja ihmisiä torilla keskellä yötä – katso, miltä näyttivät mestaruusjuhlat 43 vuoden tauon jälkeen Kuopiossa

Kuopiolaiset herkistyivät futismestaruudesta – tori ja baarit täyttyivät faneista: "Minä itkin jo ensimmäisen maalin jälkeen ja itken nytkin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat