Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - HC Eurofarm Rabotnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaisten etujoukko koossa Tokion olympialaisiin, karsinta kesken vielä 24 lajissa

Olympiajoukkueen loput nimet varmistuvat kolmisen viikkoa ennen h-hetkeä.

olympialaiset
Tokion olympiakisoja varten rakennettu uusi kansallinen stadion on olympiakisojen päänäyttämöjä. Vasemmalla Tokion Metropolitan Gymnasium -areena.
Tokion olympiakisoja varten rakennettu uusi kansallinen stadion on olympiakisojen päänäyttämöjä. Vasemmalla Tokion Metropolitan Gymnasium -areena.Getty Images

Olympiakomitealla on kotimaiselta lentoyhtiöltä varattuna tukku lentolippuja ensi kesäksi Japaniin. Vasta kisojen kynnyksellä kesäkuun loppupuolella varmistuu, ketkä lopulta matkustavat historian 32. olympialaisiin kesäkisoihin Tokioon. Olympialaiset alkavat Japanin pääkaupungissa 24. heinäkuuta 2020.

– Golfin, tenniksen ja yleisurheilun rankingit varmistuvat vasta kesäkuussa, ja uinnissa olympiarajoja voi tehdä 28. kesäkuuta asti, kertoo Olympiakomitean huippu-urheiluryhmän varajohtaja Leena Paavolainen.

Myös beach volleyn viimeinen olympiakarsinta on vasta juhannuksen jälkeen.

Uinnissa ja yleisurheilussa tulosrajoilla pääsee varmasti kisoihin, mutta joukko täydentyy rankingin mukaan. Sieltä heruu edustustehtäviä myös suomalaisille.

Kevät kiivainta karsinta-aikaa

Paavolaisen mukaan vilkkain suomalaisten olympiakarsinta-aika on maalis-toukokuu. Lukuisissa olympialajeissa on arvokisoja ja karsintaturnauksia.

Toistaiseksi vasta tusina suomalaista on varmistanut pääsynsä tai lajinsa pääsyn Tokioon. He edustavat ampumaurheilua, purjehdusta, uintia ja yleisurheilua.

– Vielä on 24 lajia, joissa suomalaisten karsinta on kesken, kisatiimin päällikkö Paavolainen laskee.

Riossa kisasi 54 suomalaista 17 urheilumuodossa. Useimmissa niistä suomalaisilla on olympiamahdollisuuksia ensi vuonnakin, mutta taekwondon pysyminen suomalaisten olympiaohjelmassa näyttää hankalimmalta.

Tokioon tuleviin uusiin lajeihin ovat rankingin mukaan menossa karaten Titta Keinänen ja rullalautailun Lizzie Armanto. Rankingtilanne näyttää hyvältä myös maantiepyöräilyn Lotta Lepistölle, kouluratsastuksen Henri Ruosteelle ja nykyaikaisen viisiottelun Laura Salmiselle.

– Judoon emme ole saamassa rankingin perusteella paikkaa, mutta karsintasysteemi on niin monimutkainen, että kesällä voimme saada yhden paikan. Mihin painoluokkaan se tulisi, selviää myöhemmin, Paavolainen ennakoi.

Titta Keinänen
Titta Keinänen on hyvissä asemissa karaten olympiarankingissa.Lehtikuva

Koko joukkueen yhteisleiri uutuutena

Olympiajoukkue leireilee ensi kertaa yhdessä Japanissa, eikä valmistautumisleirejä organisoida lajeittain. Leiripaikka on Saga eteläisessä Japanissa lähellä Fukuokaa.

– Uimarit leireilevät ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa Fukuokassa. Saga on siitä 45 minuutin ajomatkan päässä, Paavolainen kertoo.

Urheilijat valmistautuvat Sagassa Japanin kosteaan kesähelteeseen ja kuuden tunnin aikaeroon. Paavolaisen mukaan paikalla ollaan vähintään viikko ennen omaa lajia. Vain ampujat, purjehtijat ja ratsastajat jättävät leirin väliin.

– Ulkolajeissa sopeutumisaikaa pitää olla enemmän. Tokioon urheilijat siirtyvät Sagasta kolme neljä päivää ennen lajiaan, Paavolainen kertoo.

Yhteinen valmistautumisleiri tuo synergiaetuja etenkin siinä, että urheilijoiden taustajoukkoja voidaan tiivistää. Urheilijat tarvitsevat muun muassa lihashuoltoa.

Valtaosa urheilijoista asuu Tokiossa kisakylässä, mutta golf, purjehdus ja pyöräily on ripoteltu noin 70 kilometrin päähän olympiakeskuksesta. Lajit vaativat omat asuinkuvionsa.

Logistiikkaan lisähaasteita tuo viime viikolla kerrottu idea, että maratonit ja kävelyt siirtyisivät Tokiosta pohjoisemmaksi Sapporoon. MM-Dohan helteiset juoksut ja kävelyt olivat pelottava esimerkki, mutta Paavolaisen mukaan Sapporoonkin on luvassa 30 asteen säätä.

Lue myös:

Tokion olympialaisiin on aikaa yhdeksän kuukautta ja Suomi on saavuttanut kisoihin 12 paikkaa – alle 50 urheilijaa pienempää joukkuetta ei ole lähetetty 88 vuoteen

Kisaisännät yllättyivät olympiamaratonin siirtosuunnitelmista – "Tämä oli hyvin odottamaton ilmoitus"

”Suomalaisille kotikenttäetu” – Tokion olympiarajan rikkonut kävelijä iloitsee muutosehdotuksista, mutta eristys tuntuu hassulta

Tokion olympialaisten ohjelmaan vireillä iso muutos: Kilpakävely ja maraton halutaan siirtää yli 800 kilometrin päähän

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat