Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Lumilautailun MC, Big Air, Peking
 • Urheilustudio 14.12.
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Sprintit, Davos
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Tshekki
 • Urheiluruutu

Tappara jyrää, mutta joukkueen sisäinen kahden minuutin sääntö pitää jalat maassa: "Totuuden nimissä edellispeleissä meillä on ollut isoja haasteita"

Tappara ei ole hävinnyt otteluakaan varsinaisella peliajalla, kun SM-liigan runkosarjasta on takana liki neljännes.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Tappara juhlii maalia.
Tapparan alkukausi SM-liigassa on sujunut hyvin. Tomi Hänninen

Pelaajien ja joukkueenjohdon puheissa vilisee niin paljon positiivisia ilmauksia, että joku voisi luulla myönteisyyskonsultin tehneen vakavan iskun Tappara-koppiin.

Vuorotellen kehutaan ilmapiiriä, yhteishenkeä, sitoutuneisuutta ja yhteisiä arvoja. Kuinka hyvä joukkue on ja kuinka hyvin se tai tuo on onnistunut.

– Ilmapiiri on hyvä, pelitapa on hyvä, meininki on hyvä. Positiiviset onnistumiset ruokkivat uusia onnistumisia urheilu- ja kehitysjohtaja Jussi Tapola luettelee.

Jussi Tapola
Jussi Tapola toimii nykyään Tapparan urheilu- ja kehitysjohtajana. Tomi Hänninen

– Sen verran hyvin on taidettu joka pelistä pisteitä raapia, että ei pukukopissa oikein epäonnistujia ole, kuvaa puolustaja Valtteri Kemiläinen.

Kemiläisen sanoin tapparalaisista on vaikea nimetä sellaista, joka ei olisi onnistunut alkukaudella. Yksilöt loistavat piste- ja tehotilastoissa, joukkueen asema on ollut sarjataulukon piikkipaikalla vakaa. Mutta miksi Tappara nyt pärjää? Saako jo tuulettaa? Tuulettamiseen on kuulemma lupa, kahden minuutin ajan.

– Tietysti hetken pelin jälkeen saa tuulettaa. Mutta meillä on yleensä semmoinen parin minuutin sääntö. Sitten taas mennään kiinni arkeen ja työntekoon, Kemiläinen paljastaa.

Asiantuntija-asetelma

Jussi Tapola palasi täksi kaudeksi Tapparan organisaatioon urheilu- ja kehitysjohtajaksi, Rautakorpi-Tapola -akseli on muuttunut mestari-kisälli -asetelmasta asiantuntija-asiantuntija -asetelmaksi. Nyt Tapparan pukukopin yläpuolella on mies, joka voi pahimmassa painetilanteessa toimia venttiilinä. Tosin tällä kaudella pahoja höyryjä ei ole tarvinnut vielä tuulettaa.

– Nyt on pystynyt seuraamaan peliä rauhallisin mielin katsomosta. Hyvin vähän on joutunut miettimään uusia pelaajia tai pelaajavaihdoksia. Minun roolini on ollut nyt tässä hyvin pieni, Tapola sanoo.

Tapola on aktiivisesti mukana joukkueen arjessa. Kiekkopomon haastattelua odotellessa korviin tarttuu keskustelunpätkä puolustajien peluuttamisesta, Janne Grönvall varmistaa Tapolalta aiempaa suunnitelmaa. Tapparalainen koneisto toimii öljyttynä ulointa ratasta myöten.

Tapparan toimintaa alleviivaa työmoraali, mutta myös selkeys. Jos toimitusjohtaja Mikko Leinonen on aiemmin ollut herra ja hidalgo pukukopista konttoriin, modernissa Tapparassa tontit on paalutettu selkeästi.

Kaverin kompurointia ei kukaan halua arvioida. Tapola on hyvin varovainen sanoissaan, kun haastattelussa päädytään liigasyksyn ihmeellisyyksiin Turussa.

– Se osoittaa sitä, että kilpailu on kovaa. Vaikka laitat rahaa rosteriin tai joukkue on etukäteen hyvä, se ei merkitse vielä yhtään mitään, kun ruvetaan pelaamaan yksittäisiä pelejä. Sen se ainakin osoittaa.

– Edelleenkin pienemmällä budjetilla voi pärjätä, kun toiminta on laadukasta ja kaikki osuu kohdilleen. Se, miten organisaatio toimii toimistosta valmennukseen ja urheilujohtoon, pienet marginaalit ratkaisevat ja se kokonaisuus pitää olla kunnossa, Tapola suostuu
kommentoimaan.

Luovuuden ylistys

Lehtereiltä katsottuna Tapparan pelissä on sellaisia sävyjä, joita voisi joukkueen koneistokiekkoon tottuneena kuvata luoviksi. Rohkeiksikin jopa. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi on liigavuosikymmeniensä aikana saanut jyrämäisen maineen. Hänen joukkueissaan ei ole ollut lupa sooloilla.

Pehmentävätkö vuodet valmentajan järkkymättömyyttä vai onko kyse siitä, että tapparalaisten työnjako helpottaa kaikkien olemusta? Rautakorven joukkueiden saatanallinen kuri ja nuhde on jalostunut yhtä perusteelliseksi selkeydeksi.

Jokainen tietää, missä pitää olla ja mitä odotetaan, toteutustavassa on jo lupa luovuuteen. Seuraava haaste on pisteputken jatkamisessa.

– Me menemme peli kerrallaan -ajattelulla. Totuuden nimissä edellispeleissä meillä on ollut isoja haasteita. Olemme selviytyneet pelillisesti vielä, mutta sekä puolustus- että hyökkäyspelaamisessa on asioita, joita pitää pystyä tekemään välillä nopeammin, välillä hitaammin, päävalmentaja Rautakorpi kertoo.

– Rytmi pelissä pitää löytyä vielä niin, että ollaan koko ajan samalla sivulla. Unohtamatta pelaajien luonnollista pelaamista. Sitä on yritetty korostaa paljon, että luonnollisuus säilyisi systeemin sisällä. Luonnollisuus ja systeemi ovat yhtälö, jonka ratkaisemiseen on löytynyt, ainakin alkukauden perusteella, sopiva laskukaava.

Ulkomaalaisten sujahdus

Tapparaan täksi kaudeksi liittyneet pelaajat ovat löytäneet oman paikkansa yhteisössä nopeasti – ulkomaalaispelaajia myöten. Tyler Morley ja Charles Bertrand ovat liigayleisölle jo tuttuja, mutta tuttujen miestenkin tekemisessä on uutta paloa.

Maalinsuulle Tappara läväytti kauden aluksi yllätyskortin, kun kanadalaisveskari Michael Garteig esittäytyi. Emil Larmi lähti kopista yhtä nopeasti kuin oli Tapparaan tullut, mutta tilanne ei aiheuttanut ylimääräistä tuskaa.

– Meillä oli koko ajan Christian Heljanko mukana, joten sykkeet eivät sillä tavalla nousseet. Näykin Aki teki erittäin hyvää työtä, hän katsoi paljon maalivahteja läpi. Tehtiin lista. Garteig oli siinä ykkösenä ja saatiin hänet tänne, Tapola kertoo.

Garteig tykittää pohjoisamerikkalaiseen tyyliin kohteliaisuuksia. Kaupunki on kiva, vastaanotto on ollut hyvä, hänellä ei ole mitään valittamista. Mutta entä totuus kohteliaisuuslitanian takana?

Michael Garteig lähikuvassa.
Michael Garteig on pelannut kuudessa ottelussa torjuntaprosentilla 96,83.Tomi Hänninen

– Joukkue on hyvä, ja se ekstratyö, mitä olemme tehneet veskarivalmentaja Akin ja Chrisun (Heljanko) kanssa on toiminut, Garteig vakuuttaa.

Maalivahti tuli Hakametsään omien sanojensa mukaan puolikuntoisena. Viiden viikon legendaarisen Tappara-kuurin aikana kroppaa laitettiin likoon. Nyt ottelut tai seuraavat tiukat treenit eivät tunnu enää miltään. Maalivahdin tavoin valmentaja Aki Näykki on joukkueessa uusi tulija, veskari kehuu yhteistyötä, ja ehkä ei pelkästään siksi, että niin kuuluu tehdä.

– Yksityiskohtien hiominen on siirtynyt peliin. Niin kauan kuin annan mahdollisuuden joukkueelle menestyä ja joukkue pelaa samalla tavalla, hyvä tulee, Garteig jatkaa.

Garteig on pelannut ennen keskiviikon kierrosta kuudessa ottelussa torjuntaprosentilla 96,83. Suomi-kiekon syöttelykulttuuri on ollut ainoa sokinpoikanen kanadalaisen alkukaudessa. Hän on oppinut torjumaan suoraviivaisia hyökkäyksiä, suomalaisvastustajat sen sijaan nousevat eteen syöttörintamana, johon reagoiminen on vaatinut pääkopan asetusten lataamista uudelle tasolle.

– Tempo oli alussa kovempi, mihin olen tottunut. Ja syöttelyn mentaliteetti, se on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa. Mutta noihin keskitymme edelleen treeneissä, maalivahti kuvaa.

Garteigin tavoin Christian Heljanko on aloittanut kauden hyvin. Tapparassa hänen roolinsa ja pelaamisensa on ollut ajoittain epävarmaa, jopa tuskaista, mutta nyt maalilla on levollinen Heljanko. Yksittäinen esimerkki kuvaa, kuinka palaset ovat kohdillaan myös Tappara-yksilöiden palapelissä.

Tasainen vauhti

Peltiovien takana Tapparan pukukopissa on nyt ilmeisen helppo olla ja hengittää. Keveyteen ei ole yhtä ainoaa syytä, sillä vaikka yhdessä ollaankin, jokainen pelaaja tekee omaa kauttaan. Johtotähtiä kuitenkin tarvitaan, eikä esimerkiksi Kristian Kuuselan pelivoima voi olla välittymättä muille.

– Meidän johtavat pelaajamme johtavat tätä joukkuetta hyvin. Uudetkin pelaajat pääsevät johtavien pelaajien avulla sisään meidän tapaamme toimia. Enkä puhu mistään pelitavoista, se on höpöhöpöä, vaan nimenomaan siihen, miten me toimimme, päävalmentaja Rautakorpi kuvaa roolituksen ja Kuuselan merkitystä.

Kristian Kuusela
Kristian Kuusela on näyttänyt esimerkkiä kentällä.AOP

– En ikinä ole omista jutuistani enää niin.. mutta kiva on ollut onnistua ja näyttää esimerkkiä kentällä ja sen ulkopuolella, Kuusela pyörittelee.
Tapparan pukukopissa vallitsee tällä hetkellä korkeapaine. Vuosi sitten syysmyrskyt menivät luihin ja ytimiin.

– Jos syksyjä verrataan, niin ilmapiiri on tietenkin erilainen. On syksyjä, jotka tuloksellisesti ovat olleet huonompia kuin nyt. Työnteon ilmapiiri on Tapparassa ollut aina samanlainen, mutta nyt voitot ja tulokset ovat helpottaneet. Uudet pelaajat ovat saaneet tosi nopeasti kiinni siitä, miten Tapparassa halutaan pelata. He ovat tuoneet uutta virtaa muillekin, kapteeni Kuusela sanoo.

– Ei tässä mitään erikoista ole tapahtunut. Voitot tuovat itseluottamusta ja postitiivisuutta koppiin, sitä on välillä puuttunut. Viime syksy oli vähän haastava, puolustaja Valtteri Kemiläinen jatkaa.

Syysmyrskyt julmistuvat vielä todennäköisesti ennen talvea ja yhtä todennäköisesti Tapparan joukkue häviää ottelunsa varsinaisella peliajalla. Silloin testataan henkistä keuhkokapasiteettiä, miten olo tasaantuu vai jääkö joku haukkomaan henkeään kituset kiljuen. Tappara pelaa tasaisen varmasti. Liekö osa salaisuutta sitten luvassa olla luova? Luomukiekon ja keskinäisen kehun kerhossa hymy on herkässä. Nyt.

Lue myös:

Kommentti: SM-liigasta kuusi pelaajaa kuuluu Leijoniin – Jesse Puljujärven itseluottamus palautumassa

Kommentti: Oppiko TPS nyt läksynsä vai jatkuuko Turussa nukkemestarien show?

Kova paluumuuttaja liigaan: Michael Keränen HIFK:n haaviin

Ässien Teemu Vuorisalolle kolmen ottelun pelikielto

Mikkelin Jukurien johtomies käräjillä – syyttäjän mukaan kiihdytteli päin pysäköinninvalvojaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat