Hyppää sisältöön

Futsalmiehet pyrkivät toistamaan kevään uroteon MM-karsinnassa – Italiassa historiaa tehnyt Jukka Kytölä sai hienon kunniatehtävän

Suomi kohtaa viikonloppuna Espanjan, Puolan ja Georgian futsalin MM-karsintaturnauksessa.

Jukka Kytölä edusti jyväskyläläistä Kampuksen Dynamoa ennen siirtoaan italialaiseen Mantovaan. Kuva: Jiri Halttunen.

Futsalin huippusarjoihin kuuluvassa Italian Serie A:ssa on nähty alkavalla kaudella suomalaisväriä. Jukka Kytölän edustava Mantova nousi maansa pääsarjaan ja on aloittanut kauden pirteästi.

Maajoukkueen kanssa Puolassa pelattavaan MM-karsintaturnaukseen valmistautuva Kytölä on päässyt kantamaan jopa kapteeninnauhaa, kun varsinainen kapteeni oli pelikiellossa. Viidessä pelissä Mantova on kerännyt kahdeksan pistettä ja on sarjassa kahdeksantena.

– Ensimmäiset ottelut ovat olleet aika haastavia. Vauhti on kova, pitää olla kova keskittyminen läpi pelin, jos aikoo tulosta tehdä. Olen päässyt sarjaan hyvin sisään ja pelannut pohjapelaajana kohtalaisen isoja minuutteja, Kytölä kertoo Yle Urheilulle.

Kytölä pelasi Mantovassa jo viime kaudella ja oli nostamassa seuraa karsintojen kautta Italian korkeimmalle sarjatasolle.

– Sarjaottelut varmasti valmistavat itseäni näihin kansainvälisiin peleihin, jotka ovat varmasti vähintäänkin samaa tasoa kuin Serie A:ssa, Kytölä miettii.

Kaatuuko Espanja uudelleen?

Moni hieraisi silmiään, kun Suomi kaatoi Espanjan huhtikuussa Vantaalla. Maajoukkue avaa MM-karsinnan toisen vaiheen turnauksen Puolan Zielona Gorassa torstaina juuri Espanjaa vastaan.

– Vastus on oikeastaan kovin mahdollinen. Ei se mikään mahdoton haaste ole, mutta tietenkin pitää onnistua todella hyvin, jos haluaa saada pisteitä tuliaiseksi, Kytölä sanoo.

Espanjan kellistäminen harjoitusottelussa oli harvinainen päänahka. Maa on kaksinkertainen maailmanmestari ja peräti seitsenkertainen Euroopan mestari. Espanja on ollut mitaleilla joka kerta siitä lähtien, kun EM-kisoja on pelattu vuodesta 1996.

Suomen tulokset ovat olleet viime aikoina lupaavia. Edellisessä ottelussa syyskuun lopulla Suomi kaatoi Ranskan 3–2. Ensimmäisessä karsintavaiheessa tammikuussa Suomi kaatoi Pohjois-Irlannin ja Walesin ja eteni lohkosta jatkoon toisena Moldovan jälkeen.

Kytölä nostaa joukkueen perinteiseksi vahvuudeksi erikoistilanteet.

– Pitää puolustaa tiiviisti ja jaksaa prässätä ylhäältä kaikkien kenttäpelaajien voimin. Pyrimme riskittömään pallonhallintaan, emmekä halua pyöriä liikaa oman maalin edessä, Kytölä ennakoi Espanja-ottelua.

Tasoerot kaventuvat

Espanjan lisäksi Suomen lohkossa pelaavat isäntämaa Puola ja Georgia. Kaksi parasta joukkuetta etenee karsinnan kolmanteen vaiheeseen.

Puola pelasi viime vuonna ensimmäistä kertaa EM-kisoissa ja on nostanut osakkeitaan futsalkartalla kohisten. Kytölä muistuttaa, että Suomi on kaatanut viime vuosina myös Puolan kahdesti.

– Heilläkin kaikki ovat ammattilaispelaajia toisin kuin meillä. Isäntäjoukkue tulee varmasti hyvällä latauksella, mutta meillä on kaikki mahdollisuudet ottaa pisteitä.

Georgiaa Kytölä kuvaa uudeksi nousukkaaksi. Joukkueessa on brasiliaispelaajia, jotka ovat saaneet Georgian kansalaisuuden. Maa oli jopa lähellä edetä viime vuoden EM-kisoissa, mutta Romania oli jatkokarsinnassa parempi.

– Olemme lähtökohtaisesti lohkon neljänneksi sijoitettu joukkue. Sitä lähdemme kumoamaan ja tavoittelemme sijoitusta kahden joukossa, Kytölä sanoo.

Kuten Suomenkin hyvät tulokset osoittavat, futsalin tasoerot ovat Euroopassa kaventuneet viime vuosina. Kroatialainen Mico Martic on valmentanut Suomea vuodesta 2013 lähtien.

– Hänen opeillaan olemme saaneet joukkueesta paljon irti, vaikka isot tulokset ovat vielä toistaiseksi saavuttamatta. Usko, että nyt on aika mennä seuraavaan karsintavaiheeseen, Kytölä päättää.

Yle näyttää Suomen futsal-maajoukkueen ottelut Puolassa pelattavassa MM-karsintaturnauksessa suorina lähetyksinä Yle Areenassa.

Torstaina kello 18.00 pelattavassa ottelussa vastaan tulee Espanja. Perjantaina kello 21.00 Suomi kohtaa isäntämaa Puolan ja sunnuntaina kello 18.00 Georgian. Selostuksista vastaa Toni Saukkola.

Lue myös:

.
.