1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Joonas Eirola oli neljä vuotta poissa pesiskentiltä, mutta nousijajoukkue Manse PP:n tarjoukseen oli pakko tarttua – taukovuosina etukentän teräsmies on pitänyt kuntoa yllä triathlon-harjoittelulla

Kestävyydestä se ei jää kiinni, kun Joonas Eirola palaa pesäpallon pariin. Vähän miestä kuitenkin jännittää, heilahtaako räpylä etukentällä kuten ennenkin.

Kaudella 2014 Joonas Eirola pelasi Superpesistä JymyJusseissa Seinäjoella ja viimeksi Mansessa Ykköspesistä 2015. Nyt hän palaa lajin pariin. Kuva: Juha Tamminen / AOP

Syksyllä 2015 yhtenä etukentän parhaimmista pelaajista pidetty Joonas Eirola nosti räpylän naulaan. Takana oli tappioon päättynyt karsinta miesten Superpesis-paikasta Manse PP:n riveissä, ja maakuntiin miestä repivä arkityö vaati oman aikansa. Oli aika pitää tauko.

Kesällä 2019 Manse PP kosiskeli jälleen Eirolaa takaisin pelikentille. Vuosikausia tavoiteltu nousu Superpesikseen oli viimein koittanut, ja Tampereella pesäpallobuumi on tosiasia.

Kauppiin on rakenteilla uusi superpesiskriteerit täyttävä stadion. Tampereella on ensi kaudella joukkue pääsarjatasolla niin miehissä kuin naisissa. Herkullisempaa aikaa 33 vuotta marraskuussa täyttävän Eirolan paluulle ei voi olla.

– Kyllähän siinä kerkesi jokunen vuosi vierähtää, puhelimitse tavoitettu Eirola naurahtaa paluustaan.

Aika nöyrästi tässä joutuu lähtemään liikenteeseen, sen verran monta vuotta tuossa on välissä ollut.

Joonas Eirola

Katkera tappio karsintasarjassa jäi kytemään mieleen. Vuosittain eri seurat olivat Eirolaan yhteydessä ja houkuttelivat miestä palaamaan, mutta vuosi toisensa jälkeen hän kieltäytyi. Kun Manse PP sitten jälleen otti yhteyttä, työaikataulujen järjestely oli muuttunut joustavammaksi ja kotoakin annettiin siunaus, ei tuoreelle superpesisseuralle enää voinut sanoa ei.

– Jotenkin kutkuttaa ajatus, että pääsee Kauppiin pelaamaan. Täällä on ollut hyvä pöhinä ja pienimuotoinen hurmos, yleisökin on löytänyt katsomoihin, vuodesta 2006 Tampereella asunut Eirola kertoo.

Melkein kylmiltään takaisin Superiin

Eirola on Pattijoen Urheilijoiden kasvatti eivätkä vuodet Pirkanmaalla ole hävittäneet murteesta pohjoispohjalaista tuplakonsonanttia ja leppoista sointia. Mies juhli vuonna 2008 Suomen mestaruutta ja on napannut sen lisäksi kolme himmeämpää mitalia sekä halli-SM-kullan, kaikki PattU:ssa. Kahdesti hän on ollut aikuisten Itä–Länsi-arvo-ottelussa, viimeksi edustaessaan JymyJusseja kaudella 2014.

Aikanaan pattijokinen tunnettiinkin yhtenä Superpesiksen terävimmistä etukenttäpelaajista, mutta viime vuosina pesäpallo on kuulunut elämään lähinnä katsojan roolissa.

– Jännittää kieltämättä itseäkin, Eirola naurahtaa, kun häneltä kysyy, miten hän uskoo räpylän heilahtavan tulevalla kaudella.

– Mutta kyllä minä uskon, että se siitä löytyy, mies jatkaa.

Triathlonkisoja kiertäneen Eirolan kestävyys on rautaa, mutta miten sutjakasti pesävälit kulkevat? Kuva: Juha Tamminen / AOP

Pesis loppui aikanaan työkiireitten takia melkein kuin seinään ja kertomansa mukaan Eirola on menneen neljän vuoden aikana asettanut räpylän kauniiseen käteen vain muutaman kerran. Lyöntiä hän on testannut yhtä harvoin. Sen verran mies on kuitenkin lajia seurannut, ettei usko sen perusperiaatteiden juurikaan muuttuneen.

– Takatilannepelaamiseen on tullut paljon sitä, että kierrätetään vähän Joensuun malliin ja vaihdetaan ryhmitystä lukkarin syötön ja nyppyjen aikana. Ne ovat näkyvin muutos. Mutta en usko, että se olisi mitenkään radikaalisti muuttunut. Hallipeleissähän sen varmaan näkee, Eirola hymähtää.

Liikuttua on tullut eikä vyötärölle ole kertynyt ylimääräistä, mutta toki pesäpallon pelaaminen on vähän eri asia kuin hiihtoladulla, pyörän selässä tai lenkkipolulla meneminen. Pesäpallossa on nopeita liikkeitä ja tarvitaan kovaa fysiikkaa.

Joonas Eirola

Kestävyys riittää, mutta entäpä ketteryys?

Nousijajoukkue Manselle kauden tavoitteena on varmasti sarjapaikan pitäminen, mutta henkilökohtaisena tavoitteena Eirolalla on puhkoa paikka pelaavaan kokoonpanoon. Seurassa miehen kuntoon pääsemiseen uskottiin, ja totta on, ettei Eirola ole vapaavuosiaan viettänyt laakereillaan leväten.

Kolme vuotta sitten hän hurahti työporukan innoittamana triathloniin, ja nyt kisoja on tahkottu parin startin vuosivauhdilla.

– Liikuttua on tullut eikä vyötärölle ole kertynyt ylimääräistä, mutta toki pesäpallon pelaaminen on vähän eri asia kuin hiihtoladulla, pyörän selässä tai lenkkipolulla meneminen. Pesäpallossa on nopeita liikkeitä ja tarvitaan kovaa fysiikkaa. Ensimmäinen juttu onkin voimatasojen palauttaminen, mies kertaa.

Viimeisin suurkoitos triathlonin saralta on lokakuun alkupuolelta, kun Eirola kollegoineen suoritti Barcelonassa Ironman-sarjan kisan. Se oli Eirolan ensimmäinen triathlonin täysmatka, jossa uidaan 3,8 kilometriä avovedessä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan lopuksi maraton eli 42,2 kilometriä.

Aikaa ponnistukseen kului hieman yli 11 tuntia, mikä ei ole ollenkaan hullumpi aika kärjen suorittaessa kisan noin kahdeksaan tuntiin. Varsinkin, kun triathlon on ollut Eirolalle lähinnä leikkimielistä itsensä haastamista.

– Siinäkin nälkä kasvaa syödessä, kun siihen hurahtaa. Jos en pesikseen olisi lähtenyt, niin kyllä varmaan sitten olisin lähtenyt aikoja parantamaan taas.

Eirola suoritti Ironman-kisan Barcelonassa niukasti yli 11 tunnissa:

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Eirola solmi Manse PP:n kanssa vuoden mittaisen sopimuksen ja sen aikaa paukut pistetään täysillä pesäpalloon. Triathlon-harrastus joutuu siis ainakin hetkeksi tauolle. Kestävyydestä Superpesis-matseissa pärjääminen tuskin kuitenkaan jää kiinni.

– Aika nöyrästi tässä joutuu lähtemään liikenteeseen, sen verran monta vuotta tuossa on välissä ollut, Eirola toppuuttelee hyväntuulisesti.

Muokattu 6.11. klo 15.21 tieto Tampereen Superpesisjoukkueista naisissa ja miehissä.

Lue myös:

Manse PP nousee ensi kaudeksi miesten Superpesikseen 29 vuoden tauon jälkeen

Sarjanousija jysäytti taas! Matti Iivarinen Manse PP:n pelinjohtajaksi

Jättikaappaus Superpesiksessä – tähtipelaajat Virpi Hukka ja Emma Sallinen Kirittäristä Manse PP:n paitaan: "Kyllä tätä joutui miettimään"

Pesäpalloseura Manse PP:n tarina on turhan tuttu suomalaisesta urheilusta: buumi ja toiveet kasvusta johtivat yt-neuvotteluihin ja toiminnanjohtajan irtisanomiseen