Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

"Kuuden miljoonan dollarin" hevonen on poissa – Erkki-Pekka Mäkisen päivästä tuli hevosomistajan painajainen, mutta muistot auttavat: "Parhaat elon hetket maan päällä olen kokenut Graceful Swampin kanssa"

Lämminveriravuri Graceful Swamp kuoli leikkauksessa keskiviikkona. Ori on ikäluokkansa menestyneimpiä ravihevosia, mutta sitä ei oltu vakuutettu. Omistajalle hevonen olikin euroja tärkeämpi.

urheilu
Graceful Swamp
Graceful Swamp ravasi voittoon Suuressa Suomalaisessa Derbyssä elokuun lopulla. Se kuoli keskiviikkona leikkauspöydälle.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kun keskiviikkoaamu valkeni, ei hevosvalmentaja ja -omistaja Erkki-Pekka Mäkinen uskonut, että päivästä tulisi yksi hänen elämänsä raskaimmista. Vielä tiistai-iltana Mäkisen silmäterä, noin 4,5-vuotias huippuravuri Graceful Swamp, oli oma iloinen ja reipas itsensä. Keskiviikkoiltapäivällä Mäkinen halasi ja helli rakasta hevostaan viimeisen kerran leikkauspöydällä Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Mitään ei ollut tehtävissä.

– Jos saisi Taivaan Isältä pyytää, niin melkein pyytäisin, että olisit jättänyt tämän päivän väliin kokonaan, puhelimitse tavoitettu Mäkinen kertoi Yle Urheilulle.

Mäkinen hankki lämminveriravuri Graceful Swampin aikanaan varsana huutokaupasta pilkkahintaan, 2 250 eurolla. Ori ei tuntunut kelpaavan kenellekään, mutta Mäkinen näki siinä jotain erityistä. Ennen kuolemaansa Sämpyläksi kutsuttu hevonen ehti juosta yli 400 000 euron edestä palkintorahoja. Vielä vajaat kaksi kuukautta sitten se voitti ikäluokkansa pääkilpailun, Suuren Suomalaisen Derbyn ohjastajanaan Ari Moilanen.

Yhtäkkiä tuli kiire sairaalaan

Vielä puoli yhdeksän aikaan tiistai-illalla sisällä tuotaessa hevonen oli ollut oma itsensä. Kun hevosta aamulle mentiin katsomaan, hengitti se puuskuttaen ja raskaasti. Mäkinen huomasi heti, että jotain on vialla.

– Aika nopeasti se on aamun aikana tullut. Pikkuisen oli oven vieressä kaivamisjälkeä, ja hetken aikaa se oli jo ollut tuskainen. Mutta ei kauaa, enemmän olisi karsina ollut mullin mallin, jos olisi ollut kauemmin.

Omistaja lastasi hevosen heti kärryyn ja suuntasi Teivon klinikalle Tampereelle. Hevonen sai esilääkityksen, mutta nopeasti kävi selväksi, että klinikan resurssit eivät riitä auttamaan hevosta.

Graceful Swamp kruunataan Suuri Suomalainen Derby -finaalin voittajaksi Vermon raviradalla Helsingissä 31. elokuuta 2019
Graceful Swamp kruunattiin elokuun lopussa Suuren Suomalaisen Derbyn voittajaksi ikäluokassaan.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mäkinen lähti Helsinkiin kohti Viikin yliopistollista eläinsairaalaa ja oli perillä hieman ennen kahta iltapäivällä. Hoitohenkilökunta huomasi heti, että leikkaus on tehtävä, sillä orin vatsassa oli paljon painetta. Leikkauspöydällä havaittiin, että mitään ei ole tehtävissä.

Ensimmäisten arvioiden mukaan ongelma oli joko vatsalaukun tai paksusuolen repeämä, mutta lopullinen kuolinsyy selviää patologin tutkimuksen jälkeen.

Graceful Swamp oli harvoin sairas

UET GP:n finaalipäivänä 12. lokakuuta hevosella oli omistajansa mukaan ensi kertaa vatsa kipeänä. Vointi kuitenkin helpotti vajaan viikon mittaisella kipu- ja vatsalääkityksellä.

– Mietin, että olisiko pitänyt jotain tehdä jossain vaiheessa toisin, mutta minulle sanottiin, että tämä on yhtäkkinen juttu ja sille ei oikein voi mitään. Mutta ainahan me ihmiset mietimme, miksi emme tehneet sitä tai tätä. Minulle kuitenkin painotettiin, ettei sitä kannata hirveästi miettiä, Mäkinen kertoo.

Karsinassakin kaikki näytti aamulla tavanomaiselta. Oljet olivat tutulla tavalla nukkumisen jäljiltä painuneina ja vatsan toiminnasta kertoi sekin, että lantakasatkin olivat tavanomaisilla paikoillaan.

Elämä jatkuu, vaikka isku on kova

Graceful Swamp oli omistajalleen todella tärkeä. Hän kertoo olevansa shokissa ja tunteetkin heilahtelevat. Välillä itkettää ja välillä hän huomaa purskahtavansa nauruun. Selitystä tunteilleen Mäkinen ei oikein osaa sanoa.

– Kyllä se kova paikka oli karskimmallekin miehelle. Hevonen on tehnyt aina kaiken oikein ja on aina halunnut palvella. Aina se katsoi ja kysyi, miten voin olla sinulle avuksi ja mitä voin tehdä. Ja olemme yrittäneet samalla lailla tehdä Graceful Swampille ja uskon, että se sai elää erittäin hyvän elämän. Olisi nyt ollut vähän pidempi, mutta sillehän me emme voi mitään, se on korkeimman kädessä, Mäkinen toteaa.

Isosta menetyksestä huolimatta Mäkinen ajattelee, että asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.

– Se oli hyvä ystävä ja työkaveri ja minulle ja perheelle tosi tärkeä ja läheinen, siellä he kotona itkevät kaikki. Mutta me pääsemme tästä yli. Se antoi meille niin paljon, mutta pitää kuitenkin yrittää pystyä muistamaan niitä hyviä hetkiä. Mikään ei ole ikuista.

Graceful Swamp Toto76-raveissa Seinäjoella 1. joulukuuta 2018.
Graceful Swamp ravasi palkintorahoja yli 400 000 euron edestä.Handout

"Ehkä joskus tulee vielä samanlainen helmi"

Mäkinen sai hyvästellä hevosen ja aloitti kotimatkan takaisin Tampereelle. Mukana kulki myös tyhjä hevoskärry. Raviarkeen Graceful Swampin poismeno toki vaikuttaa, mutta Mäkinen aikoo jatkaa edelleen varsoihin panostamista. Sellainen Sämpyläkin oli, kun Mäkinen sen hankki.

– En ole koskaan ajatellut, että hevosten pitää olla huippuja. Kunhan olisivat omissa sarjoissaan pärjääviä ja nousevia. Toki, olisihan se hienoa, jos tällaisen helmen vielä joskus elämässään saisi.

Ravurin urallaan Graceful Swamp ehti tehdä yli 400 000 euron tuotot, mutta omistajan mukaan hevonen oli paljon arvokkaampi. Hän vitsaili usein, että lämminverinen on kuuden miljoonan dollarin arvoinen. Rakkaalle hevoselle vakuutus jäi kuitenkin hankkimatta.

– Olisi ollut kiva, jos olisi ollut kuuden miljoonan dollarin vakuutus. Mutta euronkaan vakuutusta ei ollut.

– Ajattelin, että kyllä siinä pitää riski itselläkin olla. Se voitti heti viiden ja kuuden tuhannen euron palkintoja, ja ostohintaan nähden se oli aika äkkiä ilmainen ja jäi sitten vakuuttamatta.

Mietinnässä vakuutuksen ottaminen oli, mutta perhe päätti ottaa riskin.

– Emme ole katkeria pätkän vertaa. Se oli mahtava hevonen ja rahassa ei voi niitä tosi tärkeitä asioita mitata, Mäkinen summaa.

Perhekin tietää, miten mahtava Graceful Swampin ja Erkki-Pekka Mäkisen suhde oli, eikä ole edes mustasukkainen. Graceful Swamp oli perheenjäsen, jonka kanssa oli aina hyvä olla.

– Hymyssä suin aina olimme, kun töitä teimme. Parhaat elon hetket maan päällä olen kokenut Graceful Swampin kanssa. Kyllä tämä antoi jotain sellaista, mitä ei osannut ajatellakaan, että elämä voisi tuoda mukanaan. Olihan tämä aivan mahtava matka Graceful Swampin kanssa, mutta nyt meidän matka on päättynyt.

Lue myös:

Huippuravuri Graceful Swamp on kuollut

Erkki-Pekka Mäkinen osti varsan vaatimattomalla hinnalla huutokaupasta, nyt hämmästyttävä Graceful Swamp on valmis viemään jättipotin Teivossa: "Sillä on Lasse Virénin sydän ja Pekka Vasalan keuhkot"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat