Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Hannu Jortikka pyörittelee päätään TPS:n suhmuroinnille: "Valmentaja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja ollaan sarjan hännillä"

SM-liigakauden heikosti aloittanut Turun Palloseura hakee uutta urheilutoimenjohtajaa tehtävästään eronneen Antero Niittymäen tilalle korkein odotuksin.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Hannu Jortikka
Hannu Jortikka arkistokuvassa.AOP

Jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka on seurannut huolissaan Turun Palloseuran ongelmien kasautumista tänä syksynä. Jääkiekon miesten SM-liigassa toiseksi viimeiseksi vajonneen seuran urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki siirtyi sivuun tehtävästään viime viikolla.

Koko jääkiekkouransa TPS:ssä pelannut ja kuuteen mestaruuteen seuran luotsannut Jortikka, 62, ihmettelee, miksi urheilutoimenjohtaja lähti, kun yleisempää tällaisessa tilanteessa on, että päävalmentaja siirtyy syrjään. TPS:n päävalmentajana kaudesta 2017–2018 toiminut Kalle Kaskinen jatkaa joukkueen peräsimessä.

– Jos odotuksena on olla kova kiekkoseura, ei missään maailmassa olisi päävalmentaja saanut enää pysyä ja GM saanut lähteä. Tämä on aivan ainutlaatuinen tilanne. Tänä päivänä tuntuu, että Turussa on tämäkin mahdollista, puhelimitse tavoitettu Hannu Jortikka toteaa Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

– Valmentaja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, ja ollaan sarjan hännillä.

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen kuvassa
Kalle Kaskinen.AOP

Kelpoisuusvaatimukset korkealla

TPS julkaisi keskiviikkona verkkosivuillaan uutisen (siirryt toiseen palveluun), jossa HC TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen kommentoi uuden urheilutoimenjohtajan kriteereitä ja rekryprosessin etenemistä. Uudelta urheilutoimenjohtajalta toivotaan muun muassa näyttöä tuloksellisesta johtamisesta ja kykyä varmistaa seuralle jatkuva menestys.

– Minulla meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun. Toimitusjohtaja kuvailee niin täydellistä jääkiekkoihmistä, että kannattaisi vetää rimaa vähän alaspäin. Ei auta enää nuo korulauseet Tepsille, vaan nyt on tekojen aika. Tuntuu, että tekoja siirretään koko ajan kauemmas ja kauemmas, Jortikka sanoo.

Jortikka muistuttaa, että urheilutoimenjohtaja on melko uusi käsite suomalaisessa jääkiekossa. Hän nostaa Jukurien Jukka Holtarin ja NHL-seura Columbus Blue Jacketsin GM:n Jarmo Kekäläisen uranuurtajiksi urheilutoimenjohtajina.

Niittymäen työtä viiden vuoden ajan seurannut Jortikka kertoo, ettei tämän työnkuva ja asema TPS:n urheilutoimenjohtajana ollut selkeä kenellekään.

– Pitäisi tehdä selväksi rajat, mitä urheilutoimenjohtajan tehtäviin kuuluu ja mitä ei kuulu. Onko hänellä vastuu joukkueesta ja sen valmennuksesta?

"Pelko on, että Erkka kerää omaa klaaniaan"

Urheilutoimenjohtajan tehtävään on spekuloitu muiden muassa entistä TPS-kiekkoilijaa Tomi Kalliota. Hannu Jortikan mukaan Kallio ei itse kuitenkaan halua pyrkiä pestiin.

– Kallio tuntee jääkiekkomaailmaa todella hyvin ja on kielitaitoinen. Hänellä on silmää pelaajiin ja hän näkee kenessä on potentiaalia. Mutta olen ymmärtänyt, ettei hän tässä elämäntilanteessa halua siihen, kun on juuri lopettanut ja lapset on siinä iässä, että haluaa olla kotonakin.

Uuden urheilutoimenjohtajan rekrytointiprosessia johtaa HC TPS:n hallituksen jäsen, valmentajaguru Erkka Westerlund. Hannu Jortikka toivoo, että Westerlund toimii valintaprosessissa objektiivisesti.

Erkka Westerlund
Erkka Westerlundilla on päävastuu TPS:n urheilutoimenjohtajan rekrytointiprosessin johtamisesta.Pavel Tabarchuk / KHL / AOP

– Se pelko tässä on, että Erkka rupeaa keräämään tätä hänen klaaniaan, joka on pyörinyt hänen kanssaan Jokereissa ja muualla. Siellä on jopa oma poikakin ollut mukana. Jos se steppi otetaan, niin on turkulainen jääkiekko semmoisessa solmussa, ettei ole koskaan ennen ollut, Jortikka sanoo.

Jortikka ei odottanut TPS:n nousevan tällä kaudella sarjataulukossa paljoakaan puolenvälin paremmalle puolelle. Konkarivalmentaja uskoo, että tämän kauden menestys on nyt seuran kulisseissa toissijainen asia, kun seurajohto yrittää kääntää TPS:n kurssia pidemmällä tähtäimellä.

– Tämä on suhmuroitu aika moneen kertaan ja minusta tuntuu, että se suhmurointi jatkuu koko ajan. Minulla on todellakin huoli TPS:n tulevaisuudesta ja ennen kaikkea tästä sähläämisestä. Se pitää nyt nopeasti saada loppumaan.

Lue myös:

Jälleen muutoksia! SM-liigan pohjalle jumahtanut TPS luopui puolustaja Lukasta – siirtyy HPK:hon pitkällä sopimuksella: "Tiedämme mitä saamme"

TPS:n toimitusjohtaja pettyi Antero Niittymäen lähtöön: ”Tässä on kumuloitunut pitkältä ajalta asioita”

Kommentti: Oppiko TPS nyt läksynsä vai jatkuuko Turussa nukkemestarien show?

Kritisoitu TPS-pomo jättää seuran: "Koin, etten voi jatkaa tehtävässäni haluamallani tavalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat