1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. e-urheilu

Maailmanmestaruuttaan puolustava Joona "Serral" Sotala ei pelkää kuolemanlohkoa – "Kaikki muut on kaadettava, jos aikoo voittaa"

Sotala aloittaa ottelunsa Starcraft II -pelin MM-turnauksessa perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Joona "Serral" Sotala on valmistautunut MM-kisoihin kotonaan Pornaisissa. Kuva: Jouko Tapper / Yle

StarCraft II -pelin maailmanmestaruutta puolustava Joona "Serral" Sotala lähtee perjantaina alkavaan MM-koitokseensa itsevarmana.

Viime vuonna e-urheilumaailman kenties vaativimman yksilöpelin absoluuttiselle huipulle noussut pornaislainen kertoo tavoittelevansa tänäkin vuonna vain yhtä asiaa: voittoa. Turnaukseen valmistautuminen on sujunut koto-Suomessa edellisvuoden tapaan.

– Olen tehnyt aivan samoja asioita, kuin viime vuonnakin. Olen harjoitellut ja elänyt sen ohella aivan normaalia elämää. Se on näyttänyt toimivan, joten en näe syytä muuttaa toimintatapoja, Sotala toteaa kysymykseen valmistautumisesta.

Kuinka paljon Sotalan arki sitten on muuttunut maailmanmestaruuden jälkeen?

– Enemmän haastatteluita olen saanut antaa. Siinä se suurin muutos varmaan on.

Maailman paras on yhä maailman paras

21-vuotiaan pornaislaisen kulunut vuosi on ollut lähes yhtä menestyksekäs kuin edellinenkin. Vaikka WCS-kiertueen neljästä turnauksesta irtosi tällä kertaa neljän voiton sijaan kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa, pitää Sotala suoritustaan edelleen lähes täydellisenä.

– En voi pyytää paljoa parempaa. Viime vuoden takia tietenkin vähän harmittaa, mutta jos enemmän miettii, niin kausi oli todella hyvä.

Suurin ero aiempaan Etelä-Korean ulkopuolella pelattavalla "muun maailman" kiertueella oli italialaisen Riccardo "Reynor" Romitin mukaantulo. Vasta 17-vuotias Romiti vei Sotalan nenän edestä kaksi turnaustitteliä.

– Edelliskaudella Reynor ei päässyt ikänsä vuoksi mukaan kuin vasta viimeiseen turnaukseen ja silloin melkein hävisin hänelle finaalissa. Muutoin taso oli nyt aika pitkälti sama kuin edelliskaudellakin, vaikka nimet kärkikahinoissa vähän muuttuivat.

Vaikka koventunut kilpailu saattaisi ahdistaa, on Sotala ottanut italialaisen heittämän haasteen ilolla vastaan.

– Aina olisi kivempi voittaa helpommin, mutta pitkässä juoksussa on varmasti hyödyksi, että vastus on kovempi. Tasokkaampien otteluiden pelaaminen myös motivoi harjoittelemaan enemmän, jotta turnauksista tulee edelleen voittoja.

Kuva: Jouko Tapper / Yle

Suomalainen lähtee tavoittelemaan toista peräkkäistä mestaruuttaan turnauksen ennakkosuosikkina.

Koska korealaiset pelaavat omaa turnauskiertuettaan ja muu maailma omaansa, on Sotala pelannut viime kuukausina säästeliäästi otteluita korealaisia haastajiaan vastaan. Elokuun Korea vastaan muu maailma -turnauksesta irtosi kuitenkin voitto edellisvuoden tapaan.

Kuolemanlohko ei pelota

Kisojen neljän lohkon ja 16 pelaajan lohkovaihe pelataan Etelä-Koreassa. Jokaisen lohkon kaksi parasta pelaajaa jatkaa matkaansa Tyynenmeren yli Yhdysvaltojen Anaheimiin ja BlizzCon-tapahtumaan, jossa turnauksen pudotuspelit pelataan Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä 1.–2. marraskuuta.

Sotala kohtaa heti MM-kisojen lohkovaiheen avausottelussaan korealaisen Protoss-pelaajan Kim "Stats" Dae Yeobin.

Ottelupari on suomalaiselle tuttu, sillä Sotala kaatoi Dae Yeobin viime vuoden MM-finaalissa. Korealaisen kulunut kausi oli kuitenkin rikkonainen, ja ainoa turnausvoitto irtosi Helsingissä pelatusta Assembly Summer -tapahtumasta, jonka välierissä Sotala joutui taipumaan korealaiselle. Dae Yeob varmisti paikkansa MM-kisoihin vasta viimeisenä korealaisena sijoittumalla maan WCS-kiertueen kahdeksanneksi.

Mikäli lohkon avausottelusta napsahtaa voitto, tulee suomalaiselle vastaan joko korealainen Cho "Maru" Seong Ju tai kiinalainen Li "TIME" Peinan, molemmat Terran-pelaajia.

Sotala on valmistautunut lohkon otteluihin pelaamalla harjoitusotteluita muita WCS-kiertueen parhaita pelaajia vastaan.

– Harjoitusotteluissa on keskitytty niihin asioihin, mitä olen halunnut harjoitella lohkoja ajatellen. Olen yrittänyt maksimoida tason Statsia ja Marua vastaan, koska pidän heitä kovimpina uhkaajina lohkossa. Vähän heikommin olen valmistautunut pelaamaan Zerg-pelaajia vastaan, mutta pidän sitä muutoin itselleni vahvimpana otteluparina.

Sotala tiedostaa, että lohko on kova. Maailmanmestari lähtee kuitenkin hakemaan voittoa jokaisesta ottelusta.

– Voi sitä kai kuolemanlohkoksi sanoa. Itseäni se ei haittaa, kun lähden kuitenkin voittamaan koko turnausta, niin oikeastaan kaikki muut pelaajat on voitettava matkalla. Samapa se on, missä vaiheessa ne kaataa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yle näyttää StarCraft II -pelin MM-lopputurnauksen pudotuspelit suorina lähetyksinä läpi yön 1.–2.11. Yle Areenassa ja Twitchissä (siirryt toiseen palveluun). Tule mukaan kannustamaan Serral toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen! #yleSC2