1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. ratsastus

Toimistotuolista satulaan – Mikael Forstén palaa Horse Show'n pääluokkiin

Forsténin ratsastajapariskunnan paluu parrasvaloihin kiinnostaa kotiyleisöä.

Mikael Forsten ja ratsunsa Nabab's Atlanto Helsinki Horse Show'n kynnyksellä. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Helsingin vanha jäähalli täyttyy jälleen viikonvaihteessa esteratsastuksen maailmantähdistä. Helsinki Horse Show viettää puolipyöreitä ja 35-vuotista tapahtumaa kunnioittaa läsnäolollaan muun muassa maailmanrankingin kärkikolmikko: tuore Euroopan mestari Martin Fuchs, Lontoon olympiavoittaja Steve Guerdat sekä Ruotsin olympiahopeamies Peder Fredricson.

Suomalaisittain mielenkiintoa viikonvaihteeseen tuo Mikael Forsténin paluu tositoimiin GP-tasolla, seitsemän vuoden tauon jälkeen.

– 35 vuotta sitten olin Horse Show'ssa talkootöissä talleja pystyttämässä ja heti seuraavana vuonna sitten jo kisaamassa. Sen jälkeen, tätä lyhyttä taukoa lukuun ottamatta, olen ehkä kerran joutunut jättämään HIHS:n väliin hevosen loukkaantumisen takia, Forstén, 50, muistelee.

Forstén on yhä ainoa suomalainen maailmancupin osakilpailuvoittaja. Historiallisesta kisasta on kuitenkin ehtinyt kulua jo lähes 12 pitkää vuotta. Hän on yltänyt urallaan myös kahdesti maailmancupin finaaleihin sekä edustanut Suomea MM-tasolla kahdesti ja EM-kisoissa neljästi.

Forstén asui pitkään esteratsastajavaimonsa Noora Forsténin kanssa Hollannissa, mutta viime vuodet hän on keskittynyt perhe-elämään sekä kasvattamaan nuoria hevosia Suomessa. Viime vuonna Forstén valittiin Ratsastajainliiton puheenjohtajaksi. Tänä vuonna toimistotuoli on kuitenkin vaihtunut jälleen satulaan.

– Olen kieltänyt sanan comeback. Tämä on enemmänkin elämää. Jotain mitä rakastaa ja mitä on koko elämänsä tehnyt. Luonnollisesti ne pikkupojan haaveetkin ovat samat, vaikka ikää on tullut lisää. Haluan voittaa isoja kisoja. Se voi olla toistaiseksi aika kaukainen juttu, mutta ainahan ihminen saa haaveilla. Se vie eteenpäin, Forstén pohdiskelee.

Myös Noora Forstén satsaa taas kohti korkeuksia

Forsténin haaveiluun yhtyy myös vaimo Noora. Noora (os. Pentti) sijoittui kymmenen vuotta sitten Horse Show'n GP-luokassa neljänneksi ja on napsinut useita sijoituksia isoista kisoista. Lisäksi hän on edustanut Suomea EM- ja MM-kisoissa. Viime vuodet hänelläkin on mennyt lapsia ja nuoria hevosia kasvattaessa.

– Vuosi sitten kisasin Helsingissä nuorilla hevosilla kansallisia luokkia ja kaiholla katsoin isoja luokkia, kuten viimeiset 10 vuotta katsomossakin. Pian sen jälkeen lähdin Saksaan katsomaan yhtä nuorta hevosta ja siitä tilanne sitten eskaloitui. Siirsimme hevostoiminnan kokonaan pois Suomesta, moninkertaisen olympiamitalistin Ludger Beerbaumin talliin, Noora, 38, kertoo.

Mikael Forstén pääsee kilpailemaan kovassa seurassa. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Forsténin pariskunta asuu yhä Suomessa, mutta matkustaa Saksaan lomittain valmentautumaan ja kisaamaan. Näin perheen lasten koulu- ja päiväkotiarki rullaa turvalliseen tapaan tutussa ympäristössä.

– Onhan tämä ollut kiehtovaa. Tiesin ja toivoin, että taito on jossain tuolla sisällä, mutta onhan se hienoa ja vähän yllättävää, kun kaikki tapahtui nopeammin kuin osasin odottaa, Forstén miettii paluutaan isoihin luokkiin.

Pariskunnan hevostilanne on tällä hetkellä hyvä, joskin molemmat ovat toistaiseksi yhden huippuhevosen varassa, mitä suuriin luokkiin tulee. Nooran ykkösratsu Helsingissä on 9-vuotias Con Caya. Ratsukko voitti viikko sitten Oslossa 145 sentin luokan.

– Olihan se sellainen nappisuoritus alleajona. Se oli kuitenkin vain kahden tähden kilpailu, joten Helsingissä vaatimustaso on huomattavasti korkeampi. Lähden hakemaan hyviä ratoja ja joku sijoituskin olisi kiva, mutta pääluokkiin (GP ja WC) hevonen ei ole valmis, Noora kertoo.

Mikael Forstén valmistautuu Helsingin viikonvaihteen taistoihin. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Nabab's Atlanto huippulöytö?

Sen sijaan Mikon ratsu Nabab's Atlanto on noussut nopeasti isojen luokkien huippu-urheilijaksi. Oslossa se selvitti puhtaasti 150-luokan radan.

– Pääsin testaamaan Atlantoa kunnolla tammikuussa Arabiemiraateissa, Arabian liigan finaaleissa. Hevonen teki heti nollaradan. Silloin ajattelin, että tästähän voi tullakin jotakin, Forstén kertoo.

Hevonen onkin jo erinomainen 150 sentin tasolle asti, vaikka ennen tätä kautta sen kokemus oli hieman sen alapuolella.

- Ikävä kyllä tänä viikonloppuna en vielä haaveile jackpotista Helsingissä. Kun saadaan yhteistyö, fysiikka ja psyyke kohdilleen, niin tästä tulee tosi hyvä juttu. Vielä ei kuitenkaan säännöllisesti pystytä hyppäämään isoimpia luokkia, Forstén kertoo viikonvaihteen tavoitteistaan.

Kiire takaisin maailman kärkisijoille ei Forsténilla todellakaan ole. Ratsastus on siitä erikoinen laji, että absoluuttisella huipulla voi pärjätä vielä ”eläkeiässä”. Muun muassa Riossa olympiakultaa esteratsastuksessa juhli 58-vuotias britti Nick Skelton.

– Toki kisataukoni aikana lajissa on tapahtunut paljon muutoksia, vaikka samat ratsastajat voittavat edelleen kisoja. Hevoset ovat nopeampia, herkempiä ja voimakkaampia. Ja ratsastajat todellisia atleetteja. Tässä kun on itse ikääntynyt ja kaverit menneet eteenpäin, niin töitä kyllä riittää, Forstén hymyilee.

Noora Forsten tiedostaa samat haasteet, mutta kiire on häneltäkin kadonnut vuosien karttuessa.

– Otan jokaisen kisaviikonlopun vastaan erilaisella kiitollisuudella kuin aiemmin. Nuorempana oli aina vain seuraavat arvokisat tai isot kisat mielessä. Tällä hetkellä itsensä kehittämistä ja haastamista, että miten hyväksi voi vielä tulla ja tästä lajista oppia. Tässä lajissa oppiminen ei lopu koskaan.

Lue lisää:

Hevosvoimia maailman huipulta Helsinki Horse Show'ssa