Hyppää sisältöön

Tommi Mäkinen hämillään Tänakin siirtohuhusta, pitää sopimussoppaa poikkeuksellisen erikoisena: "Ott on ollut hyvin hiljainen viimeisten kisojen jälkeen"

Autosport uutisoi perjantai-iltana Ott Tänakin siirtyvän Toyotalta Hyundain rattiin ensi kaudeksi. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkisen mukaan hän ei osaa sanoa asiaan mitään.

Yhdessä vai erikseen? Tommi Mäkinen (kesk.) ei osaa sanoa, mitä Ott Tänak (oik.) haluaa ensi kaudella tehdä. Kuva: AOP

Katalonian MM-rallin avausilta sai säpinää, kun brittimedia Autosport kertoi (siirryt toiseen palveluun) sisäpiirilähteisiinsä vedoten Toyotan Ott Tänakin siirtyvän Hyundain rattiin ensi kaudeksi. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ei osannut sanoa asiaan mitään Yle Urheilun haastattelussa.

– En tiedä, miten kovia huhuja nämä ovat, mutta eihän se hyvä huhu meille tietenkään ole. En osaa sanoa siihen mitään sen enempää.

32-vuotiaan Tänakin on odotettu jatkavan Toyotalla myös tulevina vuosina, sillä virolainen on ottanut tällä kaudella jo kuusi voittoa, ja auto on ollut sarjan nopein. Mäkinen sanoo, että he ovat vain odotelleet viime ajat Tänakin päätöstä.

– En pysty ihan tarkasti sanomaan, mitä siellä on tapahtunut viime aikoina. Hiljaista on joka tapauksessa ollut, ja me olemme olleet vähän odottavalla kannalla, että mitä tapahtuu.

– Katsotaan, onko huhulla siipiä vai ei. Jos niin tapahtuu, sitten pitää katsoa, miten mennään eteenpäin.

Autosportin mukaan Sebastien Ogier voisi olla mahdollinen paikkaaja Tänakille, jos Citroen esimerkiksi päättääkin jättää MM-sarjan.

– Sellaiset huhuthan kuulostavat tietysti hyvältä, Mäkinen tokaisi.

Tänak itse kommentoi tilannetta myös illalla.

– Se on nyt sellainen huhu. Huomenna olen menossa varmaankin taas M-Sportille ja sunnuntaina Citroenille. Nykyään kaikki menee heti julki, kun joku sanoo jotain. Ei ole mitään vahvistettavaa tai kiellettävää, mutta ehkä ennen Australian kisaa saamme asiat viimeisteltyä.

Erikoinen neuvottelusaaga

Kuljettajana neljä maailmanmestaruutta voittanut Mäkinen on ollut rallimaailmassa mukana jo monta vuosikymmentä, mutta Tänakin sopimussoppa on ollut puuppolalaisenkin mielestä melko poikkeuksellinen. Jatkosopimuksesta on väännetty pitkin vuotta, ja huhuja asian ympärillä on riittänyt jo varhaisesta keväästä lähtien.

Mäkinen muistuttaa, että pallo on ja on ollut Tänakilla jo pitkään.

– Tuohan on aina kuljettajan oma päätös, enkä tiedä, mitä siellä on ollut meneillään. Ott on ollut hyvin hiljainen viimeisten kisojen jälkeen, ja kaikki ovat odotelleet hänen liikkeitään. Meillä on ollut kaikki asiat puhuttuna jo jonkin aikaa, ja eihän tämä ihan normaalia ole.

– Toivotaan, että asioille saadaan selvyys Espanjan ja Australian kisojen välissä, jotta tiedetään enemmän. Se olisi mukavaa, kun lähdetään suunnittelemaan seuraavaa kautta.

Suomalaispomo haluaa ajatella asiaa myös lajin laajemmasta näkökulmasta. Mäkisen mukaan kaksi huippumiestä samassa tallissa ei ole välttämättä hyvä ajatus.

– Jos nyt oletetaan, että hän menisi sinne, niin olen aina yrittänyt liputtaa sen puolesta, että joka tiimissä olisi aina yksi huippukuski. (Hyundain tallipäällikkö Andrea) Adamo taisi ilmoittaa jossain, että häntä kiinnostaa vain pärjääminen. Kovaa bisnestähän tämä tietty on.

– Itse vähän mietin myös sitä, mikä kiinnostaa ihmisiä. Eihän se ole ideaali olosuhde, kun kaksi huippukuskia on samassa tiimissä. Se nähtiin jo Volkswagenilla aikanaan, että se vei ihmisten kiinnostusta rallia kohtaan.

Mäkinen oli joutunut perjantai-illan aikana myös puhelinvarkauden uhriksi huoltoparkissa. Mikäli Hyundai oikeasti ryöstää Tänakin Toyotalta, yksi puhelin voi olla pieni menetys sen rinnalla.

TILANNE 6/17 EK:N JÄLKEEN:

1. Sebastien Loeb Hyundai 1.21.24,7

2. Thierry Neuville Hyundai +1,7

3. Dani Sordo Hyundai +7,6

4. Kris Meeke Toyota +13,0

5. Ott Tänak Toyota +21,7

6. Jari-Matti Latvala Toyota +30,1

7. Elfyn Evans Ford +44,0

8. Teemu Suninen Ford +51,8

9. Takamoto Katsuta Toyota +1.50,8

10. Mads Östberg Citroen +2.59,8 (WRC2 Pro)

--

13. Kalle Rovanperä Skoda +3.41,0 (WRC2 Pro)

Lue myös:

Toyotan supertähti siirtymässä sittenkin Hyundain rattiin? – Tänak kuittaa vain huhuna, virolaistähden asianhoitaja Ylelle: "En voi myöntää enkä kieltää"

Karmaiseva pettymys! Esapekka Lappi joutui keskeyttämään tekniseen vikaan

Ratkesiko maailmanmestaruustaistelu jo tähän? – Citroenin ohjaustehostin petti ja Sebastien Ogier jäi kauas kärjestä

Loeb nousi kärkipaikalle ja Hyundailla väkevä kolmoisjohto, Latvala kuudentena – Yle seurasi Katalonian MM-rallin avauspäivän tapahtumia hetki hetkeltä

Toyotan virolaistähti lähellä historiallista maailmanmestaruutta – odotetusta jatkosopimuksesta ei kuulla Tommi Mäkisen mukaan vielä Kataloniassakaan

Verokarhun kanssa painiva Jari-Matti Latvala ei suostu pätkäkuskiksi – jos ura ei enää jatku, tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvillä