Joel Armia on sitkeä sissi, joka on noussut NHL-läpimurtonsa porteille – taustalla selvä asennemuutos: "Olen kehittynyt siinä, että osaan ottaa rennommin"

Joel Armian pitkä ja kivinen tie NHL-joukkueen ratkaisupelaajaksi hakee suomalaisessa jääkiekossa vertaistaan.

NHL
Armia juhlii maalia.
Montreal Canadiensin Joel Armia on noussut syyskauden parhaaksi maalintekijäksi joukkueessaan.Francois Lacasse/Getty Images

VANCOUVER. Kuinkakohan moni vielä muistaa, että vasta 26-vuotias Joel Armia teki jo yhdeksän vuotta sitten SM-liigassa kahdeksantoista maalia Porin Ässille. Siis ainoastaan 17-vuotiaana. Seuranneella kaudella syntyi jälleen kahdeksantoista ja sitä seuranneella kaudella yhdeksäntoista maalia.

Kun Joel Armia toukokuussa 2013 täytti kaksikymmentä vuotta, tämä oli tehnyt 55 SM-liigamaalia ja voittanut Suomen mestaruuden.

Vastaavaan on kyennyt äärimmäisen harva suomalaisjääkiekkoilija.

Oli siis luontevaa, että seuraavaksi porilainen valloittaisi NHL:n. Seurasi lähtö Buffaloon, missä vielä täysin raakileen pelaajan ura otti kokonaan uuden suunnan. Ei tullut maaleja, ei tullut edes NHL-paikkaa, vaan Armia lähti nopeasti AHL:n puolelle opettelemaan kokonaisvaltaisempaa pelaamista.

Eikä pelaaja välttynyt kasvukivuilta – tuskin kotiin paluukaan pahimmilla hetkillä oli kokonaan pois suljettu vaihtoehto. Kipeää teki, mutta pelaaja oppi.

"Hyvä fiilis on tietenkin siitä, miten kausi on alkanut"

Reilu vuosi sitten Winnipeg oli ajautunut tilanteeseen, missä sen oli pakko kaupata Armia Montrealiin, koska tämä oli kasvanut liian kalliiksi pelaajaksi. Monipuolinen Armia hurmasi Winnipegissä kovalla työmoraalilla, ahnaalla riistopelaamisella ja hyvällä jäähyntappopelillä. Armia oli noussut liigan parhaiden pohjaketjupelaajien joukkoon.

Pelaaja itse halusi kuitenkin enemmän, maalintekotaidot kun eivät olleet kadonneet mihinkään.

Montrealissa ovi hyökkäävämpään rooliin on vihdoin auennut ja tähän – hyökkäyspelaamisen osalta ehdottomasti viimeiseen – mahdollisuuteen ässätaustainen laitahyökkääjä on tarttunut kaksin käsin. Kaikessa hiljaisuudessa Armia on noussut syyskauden parhaaksi maalintekijäksi joukkueessaan.

Viisi osumaa kahdeksaan otteluun on loistava alku.

Joel Armia kuvassa
Joel Armia on ollut mainiossa maalivireessä alkukauden.AOP

Eikä kyse ole ainoastaan tästä syksystä, sillä Armia väläytteli jo menneellä kaudella. Helmikuun lopulta tähän hetkeen Armia on tehnyt 27 ottelussa 12 osumaa, enemmän kuin kukaan toinen Canadiens-pelaaja. Edellisen 27 ottelun tahti lupaisi täydellä kaudella 36 osumaa.

Lukema kuulostaa huimalta pelaajalle, jonka maaliennätys NHL:stä on kolmetoista.

– Uskon, että tämän syksyn onnistumiset ovat jatkoa viime keväältä. Vaikka menetin 25 ottelua loukkaantumisen vuoksi, tein silti oman maaliennätyksen. Hyvä fiilis on tietenkin siitä, miten kausi on alkanut, mutta ei tässä nyt vielä tuulettelemaan aleta, että onpa mennyt hienosti, Armia jarruttelee Yle Urheilulle.

– Onnistumiset antavat itseluottamusta, mutta töitä tässä pitää edelleen tehdä paljon. Kausi on vasta alussa.

Valmentajan luottomies

Armia on kaikessa hiljaisuudessa noussut yhdeksi Montrealin parhaista pelaajista. Armia on kasvanut pelaajaksi, jota pystyy peluuttamaan missä tahansa kohdassa kokoonpanoa. Armia voi pelata ykkösketjussa tulosyksikössä tai kolmosketjussa jarrumiehen roolissa – ja erittäin hyvällä tasolla.

Armia on Philip Danaultin ohella ainoa Habs-pelaaja, jolla on selkeä rooli sekä yli- että alivoimapelissä.

Täytyy olla tyytyväinen siihen kehityskaareen, mikä minun uralla on ollut.

Joel Armia

Jos katsotaan Montrealin jääaikoja tältä kaudelta, hyökkääjistä vain Danaultin keskiarvo (17:43) on Armian (17:05) vastaavaa korkeampi. Tämä kertoo paljon päävalmentaja Claude Julienin luottamuksesta suomalaispelaajaa kohtaan. Kun vielä kiekot ovat alkaneet löytää tiensä verkkoon, Armia on päässyt lopullisen NHL-läpimurtonsa porteille.

Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, Armia ei kaiken kokemansa jälkeen ota käsillä olevaa mahdollisuutta itsestäänselvyytenä.

– Tietenkin, kun on käynyt läpi sellaisen polun, minkä minä olen käynyt, se tuo kaikkeen tekemiseen perspektiiviä. Täytyy olla tyytyväinen siihen kehityskaareen, mikä minun uralla on ollut. Vaikeaa oli joskus, mutta nyt minut voi heittää mihin rooliin tahansa, myös yli -tai alivoimille.

Pelaamiseen tullut lisää rentoutta

Kun tulos on alkanut kuluvan kalenterivuoden aikana vihdoin seurata muutenkin laadukasta tekemistä, Armia on halunnut ottaa yhä enemmän vastuuta myös maalinteosta. Nälkä on niin sanotusti kasvanut syödessä. Toisaalta samaan aikaan on sanottava, että Armia tuntuu olevan liikkeellä juuri nyt paremmalla mielenlaadulla kuin koskaan aiemmin.

Kypsyydeksi sitä voitaneen myös kutsua.

Joel Armia Montreal
Joel Armia kertoo, että pelaamiseen tullut rentous on poikinut tuloksia.Francois Lacasse/Getty Images

Aiemmin itseään armotta piiskannut laitahyökkääjä osaa ottaa nyt rennommin. Toisaalta hiljaisen, vaatimattoman ja analyyttisen pinnan alta on alkanut kuoriutua ulos oikeanlainen itseluottamus ja määrätietoisuus. Armia tietää pystyvänsä tekemään NHL:ssä maaleja.

– Olen nyt paljon valmiimpi tähän kaikkeen, Armia pyörittelee.

– Olen aika pitkään jo yrittänyt opetella sellaista, että pystyisi pelaamaan rennommin. Se on ollut minulle aiemmin heikkous, että olen ollut itselleni liian ankara, koko ajan on pitänyt parantaa. Nyt osaan paremmin iloita niistä ihan pienistäkin asioista, mitä teen hyvin. Olen kehittynyt siinä, että osaan ottaa rennommin.

Eväät 30 maalin pelaajaksi

Vaikka harva mielsi Joel Armiaa ennakkoon Montrealin tulosyksikön avainpalaseksi, edelleen nuorella porilaisella on kaikki eväät nousta joukkueensa parhaaksi maalintekijäksi. Pelaajia, jotka saattaisivat iskeä taululle kolmekymmentä osumaa, ei ole alati maalinteon kanssa tuskailevassa joukkueessa liian montaa.

Menneellä kaudella yli kolmenkymmenen ylsi ainoastaan Brendan Gallagher.

Armialla on kolmeenkymmeneen maaliin eväät, vaikka tämä vielä toistaiseksi NHL:ssä mielletään puolustavamman roolin pelaajaksi. Kun tulosta on alkanut tulla, pelaaja on itsekin alkanut kokea olevansa vastuussa joukkueen menestyksestä. Enää Armia ei tyydy ainoastaan pelaamaan ehjästi omiin.

– Kyllä tässä on alkanut vähän sellaistakin tulla, että sitä kokee olevansa vastuussa myös tuloksesta. Meillä on monia jätkiä täällä, jotka pystyvät tekemään tulosta, mutta ei se mitään haittaa, jos niitä on nyt yksi lisää. Kyllä minä haluan olla sellainen pelaaja, joka pystyy näitä pelejä ratkomaan.

Nähtäväksi jää, miten pitkälle Armian veto riittää. Varmaa on kuitenkin vain, että mikäli Ässissä kiekkokasvatuksensa saanut sympaattinen porilainen meinaa murtautua NHL:ssä tulosyksikön pelaajaksi, läpimurron on tultava tässä ja nyt. Käytännössä se tarkoittaa maalimäärän nostamista vähintään 20–25 välimaastoon.

Kolmekymmentä osumaa nostaisi Armian osakkeet NHL-maailmassa kokonaan uudelle tasolle.

Ja kuten aiemmin tuli todettua, Armialla on sille tasolle kaikki eväät olemassa.

Lue myös:

Sami Vatasen ja ykkösvaraus Jack Hughesin yhteispeli toimii, Arizona vei silti täyden pistepotin – Colorado hurjana ilman Rantasta

Kaapo Kakko sai näyttöpaikan ykkösnyrkissä, tolppaan kilauttaneen suomalaistulokkaan itseluottamus rapistumassa – "Kauden alku ei ole ollut sellainen, mitä odotin"

Kommentti: Kaapo Kakon pelihuumori on kovalla koetuksella New Yorkin isoissa valoissa: ketjukaverit vaihtuvat kuin sukat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat