Suora

  • Elävä arkisto esittää

HS: Entinen SM-liigakiekkoilija Janne Puhakka tarttuu urheilun tabuun ja kertoo avoimesti homoudestaan: ”Niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava”

SM-liigassa kaudella 2015-2016 pelannut Janne Puhakka toivoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kiekkoilijat eivät joutuisi peittelemään asiaa.

jääkiekko
Mestiksen jääkiekkopeli Jyväskylässä JYP-Akatemia vs Espoo United
Janne Puhakka haluaa lisää avoimuutta suomalaiseen jääkiekkoiluun.Jari Pekkarinen / AOP

Entinen SM-liigatason jääkiekkoilija Janne Puhakka, 24,kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Puhakka on ensimmäinen suomalainen jääkiekkoilija, joka kertoo julkisuudessa kuulumisestaan seksuaalivähemmistöön.

– Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka toteaa HS:lle.

Puhakan mukaan aihe on erityisesti jääkiekossa tabu, eikä lajin parissa puhuta aiheesta riittävästi. Hän kertoo halunneensa avata asiaa jo aktiiviuransa aikana.

– Mutta minä en ollut niin hyvä pelaaja, että olisin voinut olla varma työpaikastani. Se toi epävarmuutta, Puhakka sanoo.

Puhakka sanoo kertoneensa homoudestaan vain muutamille pelikavereilleen. Hän toivoo, että muutkin pelaajat seuraisivat hänen esimerkkiään.

– Se kevensi oloani ja teki tilanteesta itselleni rennomman, Puhakka toteaa.

– Voisin kuvitella, että on pelaajia, jotka haluaisivat puhua asiasta, mutta eivät uskalla, koska pelkäävät työpaikkansa puolesta. Etenkin kärkiketjujen ulkopuolelle jäävät pelaajat saattavat olla epävarmoja.

Puhakka kiekkoili urallaan SM-liigassa 40 ottelua kaudella 2015-2016. Hän on pelannut myös Mestistä ja päätti uransa pelattuaan kauden 2017-2018 Ranskassa Gapissa. Vuonna 2013 hän oli mukana alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, joka otti Venäjän MM-turnauksessa pronssia.

Puhakan tavoin julkisesti omasta homoudestaan on kertonut Suomessa muun muassa jalkapalloilija Tinja-Riikka Korpela, nyrkkeilijä Elina Gustafsson sekä uimari Ari-Pekka Liukkonen. Jääkiekossa Puhakan tavoin julkisuuteen tuli lokakuun alussa tanskalaiskiekkoilija Jon-Lee Olsen. (siirryt toiseen palveluun)

– Lätkämaailma on jotenkin jäljessä. Tästä asiasta ei tarvitsisi vääntää, jos kaikki voisivat olla kopissa luonnollisesti omia itsejään. Jos yksikin asiaa miettivä juniori tai aikuinen pelaaja saa tästä haastattelusta itselleen jotakin positiivista, olen tyytyväinen, Puhakka kertoo HS:lle.

Voit lukea koko haastattelun tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Yhdysvaltalainen ottelija otti kantaa Dohassa – hyppykengässä sateenkaarinauha

Suomalainen MM-mitalisti ahdistui kotikaupunkinsa ilmapiiriin – "Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat