Suora

 • Urheilustudio 25.1.
 • Urheilustudio 25.1.
 • Miesten syöksylasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Hiihdon MC:Oberstdorf, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilua
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, pariviesti
 • Pariviesti, Pokljuka
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 11 - live
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sekaviesti, Pokljuka
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, sekaviesti
 • Miesten joukkuemäki, Zakopane
 • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
 • Urheiluruutu
 • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste

Kommentti: Ville Heinolan paras ratkaisu olisi palata vuodeksi Rauman Lukkoon, vaikka on paikkansa NHL:ssä ansainnut

Ville Heinolan kehitykselle parasta olisi palata vuodeksi Suomeen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Ville Heinola
Winnipeg Jetsin tulokaspuolustaja Ville Heinola on merkkauttanut yhteensä viisi tehopistettä alkukauden kahdeksassa NHL-ottelussaan.Jonathan Kozub/NHLI via Getty Images

VANCOUVER. Totuutta on kuluvan viikonlopun osalta vaikea päästä karkuun: jos Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice olisi antanut oikeuden tapahtua, Ville Heinola olisi ollut pelaavassa kokoonpanossa lauantain ulkoilmaottelussa Reginassa. Maurice heitti kuitenkin Heinolan tylysti katsomon puolelle.

Ratkaisua on vaikea ymmärtää.

Hyvänen aika sentään, vasta 18-vuotias Heinola on ollut helposti kolmen parhaan Jets-puolustajan joukossa läpi syyskauden. Nyt Maurice löysi jostakin toiset kolme Heinolan eteen. Ulkoilmaottelu on joukkueelle erityinen tapahtuma, johon kaikki haluaisivat päästä osallistumaan.

Oli vääryys, että upean syksyn pelannut Heinola heitettiin sivuraiteille viikonlopun Calgary-ottelusta.

Enkä sano tätä minkäänlaisten kannattajalasien läpi.

Isompi kuva onkin sitten Heinolan tapauksessa kokonaan oma keskustelunsa.

Ville Heinola
Ville Heinola saattaa palata tällä kaudella vielä Rauman Lukon riveihin. Viime kautena Heinola kiekkoili Lukko-paidassa 34 ottelua ja saalisti 14 tehopistettä.Jaakko Stenroos/AOP

Mauricen ratkaisusta lauantaina voi nimittäin vetää vahvoja johtopäätöksiä siitä, mitä tuleman pitää. Todennäköistä on, että Heinola on tämän kauden osalta pelinsä Winnipegissä pelannut. Jatkossa nuori suomalaislahjakkuus vetää pelipaitaa ylleen joko AHL:ssä tai SM-liigassa.

Heinola on pelannut NHL:ssä vasta kahdeksan ottelua, joten periaatteessa tämä voisi pelata vielä yhden, eikä tulokassopimuksesta palaisi ensimmäistä vuotta. Vasta kymmenes ottelu käräyttäisi diilistä vuoden. Mauricen puheista on kuitenkin jo jonkin aikaa voinut poimia epäsuoria vihjauksia siitä, miten seura haluaa Heinolan kanssa toimia.

Eikä seurajohtokaan ole jättänyt toimillaan paljoa arvailujen varaan.

Winnipeg on käsitellyt nuoria pelaajia viime vuosina hyvin, mikä tarkoittaa sitä, ettei raakileita nuorukaisia heitetä tilanteisiin, mihin nämä eivät ole valmiita. Vaikka Heinola on pelannut hyvin, seura ei halua laittaa puolustajaa armottomaan 82 ottelun mankeliin – kun väsymys iskee ja virheitä alkaa tulla, nuoren pelaajan psyyke saattaa joutua pitkän kauden aikana koville.

Hyvin pitkälle tällaisen ajattelun vuoksi Winnipeg hankki takalinjoilleen Carl Dahlströmin ja Luca Sbisan kaltaiset peruspakit.

Winnipegin ajatus on siis lähettää Heinola kasvamaan korkoa vielä vuodeksi alemmille tasoille. Pelaaja ei ratkaisusta varmasti pidä, eikä urheilijan tarvitse siitä tykätäkään, mutta laajemmassa katsannossa – missä ajatellaan pelaajan parasta – ratkaisu on ehdottomasti oikea.

Ville Heinola
Ville Heinola NHL:n varaustilaisuudessa kesäkuussa Vancouverissa.AOP

NHL voi olla nuorelle pelaajalle, etenkin puolustajalle, armoton maailma. Heinola aloitti hyvin, mutta varmaa on, että ajan kanssa kokonaiskuorma olisi kasvanut nuorelle pelaajalle liian kovaksi. Etenkin, kun vierellä ei ole laadukasta veteraanipelaajaa, joka voisi suojella Heinolaa.

Heinolaa ei ole yksinkertaisesti mitään syytä hosua NHL-tasolle.

Nyt kysymys kuuluukin: AHL vai SM-liiga?

Itse olen ehdottomasti kotimaisen kannalla.

Jetsin AHL-organisaatio kuuluu AHL-eliittiin, mutta yleisellä tasolla pidän rautaliigaa edelleen vanhakantaisena törmäilyliigana, missä useimmissa otteluissa mennään enemmän tunteen kuin järjen voimalla. Lukko sen sijaan olisi Heinolalle tuttu ja turvallinen valinta, missä tarjolla olisi laadukkaan harjoittelun lisäksi iso ja monipuolinen rooli kärkipuolustajana.

Ville Heinola juhlii maalia.
Ville Heinola juhli uransa avausmaalia NHL:ssä Pittsburgia vastaan. Getty Images

Tämän päälle Heinola voisi päästä pelaamaan junnukisojen lisäksi miesten maaotteluita ja parhaassa tapauksessa keväällä miesten MM-kisoja. Paluu vuodeksi Suomeen tarjoaisi vastuun, laadukkaan harjoittelun sekä kansainvälisten otteluiden kautta lahjakkaalle puolustajalle parhaan kokonaispaketin.

Kuten takavuosina on moneen kertaan todettu, Pohjois-Amerikan juniorisarjat tai AHL eivät itsessään ole autuaaksi tekeviä asioita. Edelleen suurin osa parhaista suomalaisista NHL-pelaajista nousee tarunhohtoiseen kotimaisen SM-liigan kautta. Suomessa tehdään erinomaista työtä nuorten kanssa, ja siksi Rauma olisi Heinolallekin paras vaihtoehto.

Kehityskulku menee NHL-maailmassa usein juuri näin. Kun Mikko Rantanen jyrää NHL:n pistepörssin kärkisijoilla, monelta unohtuu, että turkulaisnuorukainen lähetettiin vielä 19-vuotiaana vuodeksi AHL:ään. Sebastian Aho teki läpimurtonsa NHL:ssä 19-vuotiaana, samoin teki Aleksander Barkov.

Ja vielä ei olla puhuttu sanaakaan Kasperi Kapasesta, Joel Armiasta tai Erik Haulasta.

Heinola ehtii kyllä dominoida NHL:ssä vielä pitkään ja hartaasti.

Yhtään uraa ei ole koskaan pilattu maltilla, hosumisella sitäkin useampi.

Lue myös:

Pelaako ensimmäisen NHL-maalinsa iskenyt suomalaissensaatio koko kauden Jets-paidassa? "Kun tulin leirille, en rehellisesti odottanut mitään"

Kommentti: Entinen pesäpalloilija Ville Heinola teki todellisen läpilyöntinsä NHL-leirillä – 18-vuotias puolustaja saa tulikasteen heti legendaarisessa Madison Square Gardenissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat