1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

15-vuotias venäläisluistelija kaatui, mutta murskasi silti maailmanennätyksen upeilla neloishypyillään

15-vuotiaat venäläiset harjoitustoverit Aleksandra Trusova ja Anna Shtsherbakova ovat hämmästyttäneet hyppytaidoillaan taitoluistelukauden alussa. (Kuvalähde: Viasat).

Aleksandra Trusova luisteli maailmanennätyksen
Aleksandra Trusova luisteli maailmanennätyksen

Venäjän Aleksandra Trusova, 15, teki myöhään lauantaina historiaa luistelemalla taitoluistelun GP-kilpailun vapaaohjelmassa uudet maailmanennätyspisteet 166,62. Hän paransi viime kaudella luistelemaansa maailmanennätystä kolmella pisteellä. 15-vuotias onnistui kolmessa neloshypyssä ja voitti taitoluistelukauden toisen GP-kilpailun Skate Canadan.

Vasta kolmannelta sijalta vapaaohjelmaan lähteneen Trusovan vapaaohjema ei alkanut suunnitelmien mukaan, kun hän kaatui ensimmäisen neloissalchow-yrityksensä. Hän kasasi itsensä upeasti ja nousi lopulta selkeästi ykköseksi yhteispistein 241,02. Myös yhteistulos on kaikkien aikojen paras tulos naisten taitoluistelussa.

Aikuisten GP-kilpailu oli Trusovan uran ensimmäinen, sillä ikäraja sarjaan on juuri 15 vuotta.

TV-sarja Game of Thronesin tunnusmusiikin tahtiin luistellut Trusova kirjasi puhtaat neloislutzin, neloistulppi-kolmoistulppi -yhdistelmän, neloistulppi-oiler-kolmoissalchow -yhdistelmän, kolmoislutz-kolmoisritti -yhdistelmän sekä kolmoisflipin.

– Olen tyytyväinen suoritukseeni, mutta minua harmittaa, että salchow epäonnistui. Minulle käy harjoituksissakin usein niin, että epäonnistun ensimmäisessä hypyssä, mutta kasaan itseni ja jatkan ohjelmaa, Trusova kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Trusovan lennokkaita neloishyppyjä voi ihailla jutun pääkuvana olevasta videosta. (Kuvalähde: Viasat).

Lyhytohjelman jälkeen kisaa johtanut Japanin Rika Kihira ylsi yhteispisteisiin 230,33. Etelä-Korean You Young oli kolmas yhteistuloksella 217,49. Molemmat kaatuivat yrittäessään kolmoisaxelia.

Aleksandra Trusovan harjoitustoveri Anna Shtsherbakova säväytti viime viikolla onnistumalla historian ensimmäisenä naisena kahdessa neloislutzissa. 15-vuotiaat supertalentit luistelevat Moskovassa Eteri Tutberidzen valmennuksessa. Harjoitusryhmään kuuluu myös muiden muassa olympiavoittaja Alina Zagitova, jonka nimissä oli aiempi maailmanennätys 238,43.

Hallitseva maailmanmestari Alina Zagitova jättää kilpajäät toistaiseksi. Kuva: Getty Images

Kaksinkertainen olympiavoittaja Yuzuru Hanyu oli täysin ylivoimainen Skate Canadan miesten kilpailussa. Japanilainen kahmi yhteispisteet 322,59 ja voitti kilpailun lähes 60 pisteen erolla Kanadan Nam Nguyeniin. Japanin Keiji Tanaka oli kolmas pistein 250,02.

Taitoluistelun GP-sarja jatkuu ensi viikonloppuna Grenoblessa Ranskassa. Suomalaisluistelija Viveca Lindfors on mukana sarjan neljännessä osakilpailussa Kiinassa 8.–10. marraskuuta ja Emmi Peltonen viidennessä osakilpailussa Moskovassa 15.–17. marraskuuta. GP-sarja huipentuu joulukuun alussa Torinossa Italiassa kilpailtavaan finaaliin.

Lue myös:

15-vuotias venäläistähti säväytti GP-avauksessa – katso video neloishypyistä ja kesken suorituksen väriä vaihtaneesta asusta

Taitoluistelija Emmi Peltosen kevät katkesi harjoituksissa sattuneeseen loukkaantumiseen – nyt toiveena terve kausi

Jenni Saarinen paransi ennätystään lähes 20 pistettä! Luisteli kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan suomalaistuloksen