Suora

  • Urheiluruutu

Kolumbiasta adoptoitu junioritähti kävi luistelukoulussa Kanadassa asti, mutta oma identiteetti katosi, kun ura ei vastannutkaan hehkutusta: "En edelleenkään tiedä, millainen pelaaja olen"

Edwin Hedberg näytti ensimmäisissä SM-liigaotteluissaan lähes voittamattomalta. Sitten hän ajautui ahdinkoon, kuten kävi myös Ässille joukkueena.

Ässät (Jääkiekon Miesten Liiga)
Edwin Hedberg
Edwin Hedberg on päätynyt Poriin monen mutkan kautta.Jaakko Stenroos / AOP

PORI. Edwin Hedberg kävelee nykyiseen kantapaikkaansa ja istuu kupillisensa kanssa alas.

Täällä kahvi on kuulemma parempaa. Ei ehkä täydellistä, mutta parempaa kuin useimmissa Porin kahviloista. Oikeasti hyvää kahvia hän ei ole vielä uudesta kotikaupungistaan löytänyt.

Jääkiekkoammattilaisena ympäristö voi vaihtua tiuhaan, mutta Hedbergin tapauksessa muuttoautoa on hädin tuskin edes ehditty tyhjentää, kun matka on jo jatkunut seuraavaan paikkaan.

Ässät on hänelle järjestyksessään neljäs seura sitten tammikuun 2017. SM-liiga on kolmas sarja ja Suomi kolmas maa.

– On se kai nyt vielä aika helppoa, kun ei ole perhettä, Hedberg arvelee.

Vuosi sitten Hedberg aloitti kauttaan Skellefteåssa. Pohjois-Ruotsiin hän oli mennyt ensisijaisesti menestyksen perässä. Seurassa tapahtui kuitenkin muutoksia, joiden jälkeen Hedberg ei enää sopinut suunnitelmiin.

– En saanut sitä roolia, joka minulle sopi ja josta oli puhuttu tullessani. Kun väki vaihtui, ajatukset muuttuivat, eikä paikkaa enää ollutkaan.

Viime talvi oli lopulta uran vaikein. Hedberg sanoo kadottaneensa oman pelinsä ja jossain määrin jopa itsensä pelaajana. Hän ei halunnut kokea samaa uudelleen, joten kesän jälkeen sopimus purettiin ja uudeksi suunnaksi valikoitui Pori.

Ässissä hän hyppäsi kaukaloon heti seuraavana päivänä saapumisensa jälkeen ja vakuutti porilaiset heti.

Isä vei luistelukouluun Kanadaan asti

Dario Robledo Rodriguez ei elänyt Kolumbiassa kauaa. Vuoden ikäisenä hänet adoptoitiin synnyinkaupungistaan Medellinistä Ruotsin Östersundiin.

Kolumbiassa ei ole enää mitään. Tai todennäköisesti sukua, mutta heitä hän ei ole koskaan tuntenut.

Medellin tunnetaan väkivaltaisesta historiastaan, huumeista ja rikollisuudesta, Östersund lähinnä hiihtolajeista.

Siellä Rodriguezista tuli Edwin Hedberg.

– Äiti meni sairaalaan, synnytti ja katosi. Siinä kaikki, mitä tiedän.

Matkustaminen Etelä-Amerikkaan on käynyt mielessä. Mahdollisuuksia on ollut, mutta toistaiseksi se on kuitenkin jäänyt ajatuksen tasolle.

Visiitti olisi vain kurkistus juurille, ei sen kummempaa. Standardit kahvijuomien suhteen saattavat olla peruja synnyinmaasta, mutta muutoin Kolumbia on lähinnä merkintä passissa.

Edwin Hedberg
Ruotsalainen pelasi pari kautta KHL:ää Kroatiassa.Tomi Hänninen

Oikea koti on Östersundissa, Poriakin selvästi pienemmässä kaupungissa. Siellä vanhemmatkin kasvoivat.

Viime vuosina kaupunki on ollut innoissaan jalkapallojoukkueestaan, joka nousi parissa vuodessa Ruotsin alasarjoista maan pääsarjaan Allsvenskaniin. Östersunds FK:ta edusti myös Hedbergin isä, jonka panos on ollut välttämätön osa matkaa ammattiurheilijaksi.

Isä valmensi poikaansa joukkuetapahtumien ulkopuolella. Se on vielä normaalia. Hän kuitenkin myös muun muassa kustansi omasta pussistaan pojalle luisteluleirejä Tukholmassa ja jopa Kanadan Edmontonissa asti useina kesinä noin kymmenvuotiaasta alkaen.

– Moni muu poika ja vanhempi varmaan pitivät meitä hulluina, Hedberg nauraa.

Nyt panostukset ovat kaiken vaivan arvoisia, sillä luistelu on yksi Hedbergin selkeistä vahvuuksista kentällä. Keskeistä oli, että pelaaja itse oli motivoitunut ylimääräiseen harjoitteluun ja huomasi saavansa luisteluharjoituksista hyötyä kentälle.

Hedberg ei itsekään ole täysin varma, miksi isä oli valmis laittamaan likoon niin paljon aikaa ja rahaa. Todennäköisimmin selitys on yhdistelmä yhteistä aikaa ja rehtiä urheiluhulluutta.

– Häneltä ei tullut koskaan mitään painetta tulevaisuuteni suhteen. Hänestä se oli vain hauskaa ajanvietettä.

– Hän ei tainnut edes tietää kauheasti etukäteen, vaan oppi asioita siinä matkan varrella. Hän oli aina enemmän jalkapallomies. Minä kuitenkin valitsin toisin ja hän seurasi perässä.

Doping-kohu toi puolen vuoden pannan

Ässät ei halunnut asettaa uuden hankintansa harteille liian suuria odotuksia. Seuran kehitysjohtaja Tommi Kerttula sanoi tiedotteessa, ettei Hedbergille ole tarpeen kasata mitään tulospaineita.

Hedbergillä itsellään sellaisia kyllä oli, koska niin oli aina ollut. Hän oli suurlupaus, joka pelasi jo varhain monta vuotta vanhempiaan vastaan, ollen silti aina kärkipelaajia.

Kiekkoihmisetkin noteerasivat Östersundin pienessä alasarjaseurassa kasvavan kyvyn. Kotikaupunki ja kasvattajaseura kävivät väistämättä liian pieniksi, ainakin mitä tulee kaiken potentiaalin realisoimiseen.

– Sain valita seurani kaikkien pääsarjajoukkueiden joukosta, mikä oli aika siistiä. Modo oli kuitenkin lähellä kotia ja siellä oli tuttuja. Se ei tuntunut niin valtavalta harppaukselta kuin Frölunda tai joku isoista kaupungeista, Hedberg sanoo päätöksestään lähteä kotoa 16-vuotiaana.

"Tärkein kehityskohde olisi saada ne huonot hetket paremmiksi. Haluaisin olla hyödyllinen myös ilman maaleja."

Edwin Hedberg

Hän eteni nopeasti Modon edustusjoukkueeseen Ruotsin pääsarjaan. Peter Forsbergin ja Markus Näslundin kaltaisia tähtiä kasvattaneessa organisaatiossa oli baana auki huipulle asti. Hedbergin joukkuetovereita olivat esimerkiksi William Nylander, Adrian Kempe, Dmitri Timashov, Anton Forsberg, Robert Hägg ja Linus Ullmark, kaikki nykyisiä NHL-pelaajia.

Hedberg toivoo, että voisi antaa silloiselle itselleen nyt neuvon. Hän oli 18-vuotias saadessaan pelipaikan edustusjoukkueesta, mutta jälkikäteen ymmärtää, että maltti olisi ollut valttia.

– Tein nuorisomaajoukkueessa ensimmäisessä ottelussani kolme maalia. Silloin tulee kai huomatuksi. Siitä tuli painetta, jonka kyllä tunsi. Vaikuttihan se, enkä kehittynyt siten kuin halusin.

– Tuntui, että oli kauhea kiire. Jos voisin palata ajassa taaksepäin, ottaisin aikani. Vanhempien seassa oli vaikea pelata paljon ja olla joukkueen paras. Ehkä olisi kannattanut pelata vaikka vuosi omassa ikäluokassani.

Modosta Hedberg jatkoi KHL-joukkue Medvescak Zagrebiin.

Pesti alkoi töksähdellen doping-kohun keskellä, sillä Hedberg oli kuukausia pelikiellossa annettuaan edellisenä talvena positiivisen näytteen, joka sisälsi laihdutuslääkkeenä käytettävää sibutramiinia. Sen alkuperä ei hänen mukaansa koskaan selvinnyt, joten tilannetta säikähtänyt nuorukainen oli pitkään vainoharhainen ruokavalionsa suhteen.

Puolen vuoden pannansa aikana hän ei saanut harjoitella minkään joukkueen mukana. Oli aika palata juurille, harjoittelemaan isän kanssa. Kaksikko osti itse jääaikaa Östersundista ja sen liepeiltä. Isä haki Hedbergin suoraan töiden jälkeen ja ajoi kaksi tuntia auttaakseen.

Kolmen vuoden jakso kroatialaisjoukkueessa päättyi keskellä seuran talouskriisiä, jotka johtivat KHL-paikasta luopumiseen. Osa rahoista jäi saamatta, kun Hedberg palasi kotimaahansa.

"Minulle on helpompaa pelata vaistoillani"

Väkevä sisääntulo SM-liigaan lisäsi Hedbergiin kohdistuvia odotuksia. Maali debyytissä Lukon verkkoon ja toinen vuorokautta myöhemmin TPS:ää vastaan olivat huippusuorituksia, varsinkin pelaajalta joka oli ollut uudessa joukkueessaan vasta viikon.

Hedberg oli vahva kamppailija, taitava luistelija ja vaarallinen laukoja – jopa kentän paras pelaaja.

– Sellainen pelaaja olin silloin ennen. Viime vuosina, varsinkin viime kaudella, se on ollut hakusessa. Oli helpottavaa ja itselleni tärkeää taas nähdä, että pystyisin siihen yhä, hän sanoo.

Edwin Hedberg
Maalihanojen sulkeutuessa Hedberg on tuskaillut tilanteesta toiseen.Markku Hyttinen / All Over Press

Neljässä ensimmäisessä ottelussaan Hedberg iski kolme maalia. Ne tekivät vaikutuksen, mutta ehkä myös vääristivät pelaajasta muodostunutta kuvaa.

Hän itse haluaisi otteisiinsa nimenomaan tasaisuutta.

– En oikeastaan edelleenkään ihan tiedä, millainen pelaaja todella olen. Useimmat valmentajat yrittävät käyttää minua hyökkäävässä roolissa ja tulosyksikössä. Haluaisin kuitenkin oppia säilyttämään korkeamman suoritustason pidemmällä jaksolla.

– Tällä hetkellä tärkein kehityskohde olisi saada ne huonot hetket paremmiksi. Haluaisin olla hyödyllinen myös ilman maaleja.

Se puoli on mietityttänyt nyt myös Porissa. Alkuhuuman jälkeen maalihanat menivät kiinni. Hedbergiä liikuteltiin ketjusta toiseen, mutta tulosta ei enää tullut. Viidennestä pelistään alkaen hän teki 12 ottelussa vain yhden pisteen.

Samaan aikaan Ässät tuskaili. Hyvä alku kauteen kääntyi tappioputkeksi, joka koetteli kärsivällisyyttä. Viime viikolla JYPille kärsityssä 0-7-murskatappiossa Hedberg pelasi seitsemännen peräkkäisen pisteettömän ottelunsa.

– Jossain pelissä pääsin pari kertaa läpiajoon, toisessa lauoin varmaan kymmenen kertaa. Niissä ensimmäisissä otteluissa ei edes ollut yhtä paljon tilanteita kuin niissä, joissa jäin nollille. Nurinkurista. Huomasin, että jossain kohtaa menetin taas otetta pelaamisestani ja yritin saada pisteitä pakottamalla, Hedberg sanoo.

25-vuotiaana Hedbergin juniorivuosien huippusuorituksista ei ole vielä kovinkaan kauaa. Dominoimaan hän ei ole enää päässyt missään sarjassa pitkään aikaan.

Hedberg kiittelee Ässien päävalmentaja Ari-Pekka Seliniä, joka on yrittänyt tukea vahvuuksia ja antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään.

– Hän todellakin antaa vapauksia jäällä. Sanoisin, että enemmän kuin kukaan valmentaja pitkään aikaan. Se on loistava juttu. Saa olla luova, kunhan hoitaa myös muut hommat kunnialla.

Pori on tuorein pysäkki ja hiljattaisten pettymysten jälkeen tarjoaa mahdollisuuden löytää peli-ilo uudelleen.

Se, miten väkevästi Hedberg teki ensiesiintymisensä Ässien joukkueessa lähes heti Ruotsista saavuttuaan kertoo, että junnutähden taituruus tuskin on kadonnut minnekään.

Toistaiseksi parhaat ottelunsa hän pelasi nimittäin ennen kuin ehti kunnolla edes asettua uuteen joukkueeseensa.

– Ehkä juuri siksi, hän tuhahtaa.

– Minulle on helpompaa pelata vaistoillani. Olen parhaimmillani, kun en mieti liikaa.

Ässät kohtaa illan kierroksella kotikaukalossaan Sportin. Illan muut ottelut HPK-KooKoo, Ilves-SaiPa, JYP-TPS, KalPa-HIFK, Lukko-Jukurit ja Pelicans-Tappara. Urheilukierros Yle Puheen taajuudella klo 18.02 alkaen.

Lue myös:

Yllättävä viesti kesken radiolähetyksen muutti Porin Ässien tulevaisuuden – "Olemme tulleet toisiin ajatuksiin"

JYP nöyryytti Ässiä Porissa – Samuli Vainionpää maalasi Ilvekselle kolmesti

Ässien kotiotteluihin voi nyt lainata kausikortteja kirjastokortilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat