Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten HS140, Klingenthal
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Klingenthal
  • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Hochfilzen
  • Parikumpareet, Thaiwoo
  • Jalkapalloammattilainen Pele Koljonen vajosi pelisuohon - ja nousi takaisin pinnalle
  • Urheiluruutu

Kommentti: New York Rangers täydessä kriisissä – Kaapo Kakko on vain pieni osa ongelmaa

Jos ei osaa puolustaa, NHL:ssä on vaikea voittaa, järkeilee Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Kaapo Kakko taistelee kiekosta.
Kaapo Kakon kausi ei ole alkanut kovin ruusuisesti. Getty Images

VANCOUVER. Jos puhutaan pelillisesti NHL-kauden heikoimmista joukkueista toistaiseksi, Kaapo Kakon edustama New York Rangers on nostettava aivan listan kärkipäähän. Vaikka väljällä otteluohjelmalla lokakuussa operoinut Rangers on pelannut vasta yhdeksän ottelua, päällä on jo täydellinen pelillinen paniikkitila.

Rangers ei toki kuulunut lähtökohtaisestikaan sarjan voittajasuosikkeihin, mutta harva uskoi vahvistuneen joukkueen kyntävän nähdyllä tavalla.

Totuutta on kriisin keskellä turha kaunistella: New York Rangersin pelissä ei toimi maalivahtipeliä lukuun ottamatta tällä hetkellä yhtään mikään. Rangers on hyökkäyssuuntaan Artemi Panarinin hankinnasta huolimatta edelleen melko vaaraton nallipyssyjoukkue. Tämän se voisi vielä jotenkin kestää, jos se osaisi puolustaa, mutta ei.

Rangers on tällä päivämäärällä yksi NHL:n huonoiten omaa maalia varjelevista joukkueista. Boston on tietenkin huippujoukkue ja sitä kautta ääripään esimerkki, mutta sunnuntain iltapäiväottelu Bruinsia vastaan oli Rangersin näkökulmasta hirvittävää katseltavaa.

Harvan NHL-joukkueen puolustusmuodostelman läpi on juuri nyt yhtä helppo luistella ja syötellä kuin Broadwayn sinipaitojen. Bruins pelasi kuin Harlem Globetrotters ja iski kerta toisensa jälkeen kiekkoa reppuun lähietäisyydeltä sen jälkeen, kun Rangers-pakit oli ensin syötelty solmuun.

Ongelmat omassa päässä ovat valmennuksellisia, mutta myös pelaajamateriaalista johtuvia.

Esimerkiksi pisteitä sinänsä hyvin tehnyt Tony DeAngelo on yksi pahimmista kulissipelaajista NHL:ssä. Pisteitä tulee ja ulospäin sulava luistelu ja kiekon kanssa läträäminen näyttävät hyvältä, mutta joukkueen näkökulmasta kyse on kulissista, koska pinnan alla piilevät valtavat ongelmat puolustuspelaamisen kanssa. DeAngelo ei yksinkertaisesti osaa puolustaa – ja silti jääajat pyörivät usein 20 minuutin tienoilla.

Ylipäätään Rangers on vakavalla tavalla epätasapainossa pelaamisensa kanssa. Natural Stat Trick -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Rangers oli ennen sunnuntain ottelua koko liigan heikoin viidellä viittä vastaan luotujen ja annettujen maalipaikkojen suhdeluvussa (41,1 %). Sama oli sijoitus vaarallisten maalipaikkojen (40,4 %) kohdalla. Ylivoimapeli on hidasta, mielikuvituksetonta sekä tehotonta ja alivoimapeli erittäin huonoa.

Omissa on paukkunut yli 3,5 keskiarvolla ottelua kohden. Viidesti yhdeksässä ottelussa Rangersin häkkiin on isketty vähintään neljä osumaa. Tällaiset lukemat ovat täysin kestämättömiä ja etenkin hyökkäyssuuntaan korkeintaan keskinkertaisen joukkueen tapauksessa.

David Quinnin saatava paketti kasaan

Rangers on edelleen nuori joukkue, joten osa käsillä olevista ongelmista menee kasvukipujen tiliin. Ongelmat omassa päässä sen sijaan ovat monilta osin myös valmennuksellisia. Päävalmentaja David Quinnin on saatava Rangersin puolustuspelin paketti kasaan ja nopeasti, koska nyt siinä ei ole tolkun häivää.

David Quinn antaa ohjeita penkin takaa NY Rangersin pelaajille.
David Quinn on kovan urakan edessä, jos hän aikoo kääntää Rangersin kurssin. Getty Images

Kun puolustaminen paranee, myös rakenne hyökkäyspeliin löytyy helpommin.

Tämän kauden osalta alkaa kuitenkin tulla pian kiire. Vaikka kausi on vasta alussa, Rangers on jo seitsemän pisteen päässä itäisen konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta. Yltääkseen 95 pisteeseen, mikä on tavallisesti riittänyt pudotuspeleihin, sen pitäisi ottaa jatkossa tarjolla olevista pisteistä yli 60 prosenttia.

Rangersin tasoiselle joukkueelle 60 prosentin tahti 73 ottelun ajan, ei ole helppo pala purtavaksi. Ei varsinkaan, jos sunnuntaina loukkaantuneen Mika Zibanejadin vammat ovat yhtään vakavampia. Ilman ykkössentteriään Rangers on kestämättömällä tavalla rampa.

Kakko on tällä hetkellä enemmänkin osa ongelmaa kuin sen ratkaisua

Kaapo Kakon tilanne joukkueen sisällä kulkee ikään kuin käsi kädessä joukkueen tilan kanssa. Nuori turkulaispelaaja pysyy vauhdissa mukana, mutta voittavien asioiden tuottaminen illasta toiseen – kentän molemmissa päissä – on edelleen haastavaa. Puhumme täysin normaaleista kasvukivuista vasta 18-vuotiaan pelaajan kohdalla.

Tosiasia kuitenkin on, että Kakko on tällä hetkellä enemmänkin osa ongelmaa kuin sen ratkaisua – eikä käsillä olevien ongelmien ratkaisua ole edes reilua odottaa suomalaislupaukselta.

Mikäli Rangers onnistuu oikaisemaan kurssiaan, se lähtee valmennuksesta sekä johtavista pelaajista. Ensin on saatava kuntoon pelaamisen rakenne ja sen jälkeen johtavien pelaajien on näytettävä eteen toteutuksen kanssa. Enkä usko, että tämän ryhtiliikkeen tekemiseen on kauaa aikaa.

On viime kädessä päävalmentaja Quinnista kiinni, kumpi reagoi käsillä olevaan tilanteeseen ensin, hän vai seurajohto.

Lue myös:

Filppulalle onnekas avausmaali, Kakko pahasti pakkasella

Kommentti: Ville Heinolan paras ratkaisu olisi palata vuodeksi Rauman Lukkoon, vaikka on paikkansa NHL:ssä ansainnut

Mihin katosivat Mikko Koskisen räpyläongelmat? Edmontonin kohentunut viisikkopeli tukee suomalaisvahtia – ”Alku ei merkitse mitään, jos lento katkeaa myöhemmin”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat