Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ilves ja TPS ottavat kantaa ja pelaavat pelin sateenkaaren väreissä: "Jääkiekkoon ei kuulu minkäänlainen syrjintä ja poissulkeminen"

Entinen SM-liigatason jääkiekkoilija Janne Puhakka, 24, kertoi viikonloppuna avoimesti homoseksuaalisuudestaan.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Ilves
Ilves ja TPS pelaavat Pride-hengessä. AOP / Tomi Natri

Jääkiekkojoukkue Ilves pelaa lauantaina 2. marraskuuta Turussa TPS:ää vastaan Pride-teemaisessa jääkiekko-ottelussa. Tapahtuman tarkoituksena on edistää suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta suomalaisessa urheilukulttuurissa.

Ilves ja TPS kantavat sateenkaaren värejä osana peliasuja.

Asiasta kertoo Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalo. Jalon mukaan TPS kutsui Ilveksen Pride-otteluun.

Jääkiekkoon ei kuulu Ilveksen Risto Jalon mukaan minkäänlainen syrjintä ja poissulkeminen.

– Niin pelaamisen kuin seuraamisen tulee olla avointa kaikille riippumatta henkilön seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä, sukupuolesta, uskonnosta, alkuperästä tai poliittisesta suuntautumisesta, Jalo kertoo tiedotteessa.

Jalon mukaan joukkueet tekevät Liigan sekä muiden liigaseurojen kanssa työtä suvaitsevan ja yhdenvertaisen urheilukulttuurin edistämiseksi.

Taustalla pelaajan ulostulo

Entinen SM-liigatason jääkiekkoilija Janne Puhakka, 24,kertoi viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Puhakka on ensimmäinen suomalainen jääkiekkoilija, joka kertoo julkisuudessa kuulumisestaan seksuaalivähemmistöön.

– Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava, Puhakka toteaa HS:lle.

Mestiksen jääkiekkopeli Jyväskylässä JYP-Akatemia vs Espoo United
Janne Puhakka kertoi kokemuksistaan. Jari Pekkarinen / AOP

Puhakan mukaan aihe on erityisesti jääkiekossa tabu, eikä lajin parissa puhuta aiheesta riittävästi. Hän kertoo halunneensa avata asiaa jo aktiiviuransa aikana.

– Mutta minä en ollut niin hyvä pelaaja, että olisin voinut olla varma työpaikastani. Se toi epävarmuutta, Puhakka sanoo.

Puhakka sanoo kertoneensa homoudestaan vain muutamille pelikavereilleen. Hän toivoo, että muutkin pelaajat seuraisivat hänen esimerkkiään.

– Se kevensi oloani ja teki tilanteesta itselleni rennomman, Puhakka kertoi.

Puhakka kiekkoili urallaan SM-liigassa 40 ottelua kaudella 2015-2016. Hän on pelannut myös Mestistä ja päätti uransa pelattuaan kauden 2017-2018 Ranskassa Gapissa. Vuonna 2013 hän oli mukana alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, joka otti Venäjän MM-turnauksessa pronssia.

Puhakan tavoin julkisesti omasta homoudestaan on kertonut Suomessa muun muassa jalkapalloilija Tinja-Riikka Korpela, nyrkkeilijä Elina Gustafsson sekä uimari Ari-Pekka Liukkonen. Jääkiekossa Puhakan tavoin julkisuuteen tuli lokakuun alussa tanskalaiskiekkoilija Jon-Lee Olsen. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

HS: Entinen SM-liigakiekkoilija Janne Puhakka tarttuu urheilun tabuun ja kertoo avoimesti homoudestaan: ”Niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat