Suora

  • Elävä arkisto esittää

Voiko jääkiekkoilijan homoseksuaalisuus olla este urahaaveille? Homoudestaan kertonut Janne Puhakka: "Pelkäsin, että voin sulkea joitain ovia itseltäni"

Entisen liigakiekkoilijan Janne Puhakan sunnuntainen ulostulo on herättänyt paljon keskustelua. Äijäkulttuurissa ei silti tunnu olevan vielä tarpeeksi sijaa homoseksuaalisuudelle.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Homous on yhä tabu miesten jääkiekossa
Homous on yhä tabu miesten jääkiekossa

Entinen ammattijääkiekkoilija Janne Puhakka kertoi sunnuntain Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Puhakka on Suomen ensimmäinen ammattikiekkoilija, joka on kertonut asiasta avoimesti julkisuuteen.

Puhakka kertoi maanantaina Ylen aamussa, että hän halusi tuoda asian julkisesti esiin, jotta hän pystyy auttamaan muita.

– Halusin puhua tästä asiasta. Päätös oli loppujen lopuksi helppo, Puhakka perusteli ulostuloaan Ylen aamussa.

24-vuotias Puhakka on ehtinyt jo saamaan aiheesta paljon positiivista palautetta.

– Yllätyin siitä, kuinka isossa mittakaavassa tämä asia herättänyt keskustelua. Toivoinkin, että tämä asia saisi huomiota. Olen saanut itsekin positiivisia viestejä, Bluesissa kaudella 2015–2016 pelannut Puhakka sanoi.

Ylen aamussa Puhakan kanssa aiheesta keskustelivat valmentaja Alpo Suhonen ja TPS-hyökkääjä Topi Nättinen.(Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko keskustelu)

Puhakka kertoi seksuaalisuudestaan julkisuudessa vasta aktiiviuransa jälkeen, sillä hän pelkäsi.

– Pelkäsin, että voin sulkea joitain ovia itseltäni, Puhakka kertoi.

– Eli ihan oikeasti ajattelit, että joku seura ei olisi vaikka palkannut sinua sen takia? toimittaja Rosa Kettumäki tiedusteli.

– Ei välttämättä olisi palkannut, Puhakka sanoi.

Vuosikymmeniä eri sarjoissa valmentanut Suhonen myöntää, että Puhakan jääkiekkoilijauran jatkumista koskevan pelot eivät ole tuulesta temmattuja.

– Se on varmasti ihan totta. Joukkueurheilu on hyvin suljettu piiri. Esimerkiksi teatteri- tai taidekulttuurissa ei käsiteltäisi asiaa samalla tavalla kuin homoseksuaalisuutta nyt käsitellään jääkiekossa. Suljetun kulttuurin juuret ovat pitkät, Suhonen totesi.

"Pukukopissa ollaan tietynlaisessa kuplassa"

Suhosen mukaan Puhakka teki rohkean liikkeen, kun tuli asian kanssa julkisuuteen.

– Onnittelut Jannelle rohkeudesta. Tällainen esiintulo on iso asia. Tämä on monelle nuorelle tärkeä signaali tulevaisuuden kannalta. Varmasti osa pelaajista on lopettanut sen takia, kun seksuaalista identiteettiä ei ole voinut tuoda julkisuuteen, Suhonen mietti.

– Tämä ulostulo tapahtuu nyt, koska aika on varmaan otollinen. On ollut Me Too -liikettä ja on ollut monenlaista keskustelua avioliiton ja kirkon suhteen. Pohjoismaissa ollaan oltu aika avoimia näiden asioiden suhteen, Suhonen näki.

Maskuliinisessa jääkiekossa homous on ollut pitkään tabu. Nättisen mukaan osalle nuorista pelaajista aihe voi edelleen olla tabu.

– Olen sitä ikäpolvea, että olen pelannut 1970-luvulla syntyneiden ja 2000-luvulla syntyneiden kanssa. Kyllä sitä on huomannut, että maailmankatsomuksessa on eroja. Sanon silti, että se on edelleen tabu, vaikka sukupolvet vaihtuvat. Kyllä tässä vielä töitä pitää asian suhteen tehdä – nämä ovat tärkeitä asioita. Tämä on kuitenkin hyvä alku, Nättinen kertoi.

Puhakan mukaan hän ei ole kokenut pukukopissa syrjintää, mutta kun vitsiä heitetään pukukopissa laajalla skaalalla, on hän joskus kokenut epämiellyttäviä hetkiä. Huumori on auttanut näissä tilanteissa Puhakkaa eteenpäin.

– Kopissa pitää olla hyvä itsetunto, koska kopissa kuulee välillä ronskeja vitsejä. Minulla ei ole ollut mitään ongelmaa, mutta ymmärrän, että se voi olla joillekin vaikea paikka.

Nättisen mukaan äijäkulttuurin takia pukukopissa puhutaan tietyllä tavalla.

– Se tapa puhua pukukopissa on yleisesti ehkä syrjivää. Toisen kunnioittamiseen ja puhetapaan pitää kiinnittää huomiota. Pukukopissa ollaan tietynlaisessa kuplassa, missä ei ole tarvinnut puhua asioista. Nättinen pohti.

Suhosen mukaan kaikki lähtee siitä, että niin vastustajaa kuin omia pelikavereitakin pitää kunnioittaa.

– Ihmistä ei lähestytä jääkiekkovalmennuksessa kokonaisvaltaisesti. Valmentajien pitää uudistua ja nähdä ihminen kokonaisvaltaisesti kaikista näkökulmista. Tämä on suuri haaste tuleville valmentajille, Suhonen mietti.

"Vaatisi varmaan sitä, että supertähtiä tulisi kaapista ulos"

Asiaa käsiteltiin myös Ylen aamun Jälkihiessä. (Katso Jälkihiki klikkaamalla alla olevaa kuvaa)

– Vaikka ihan yleisellä tasolla katsottaisiin yhteiskunnassa, että tämä on ihan normijuttu, niin se pukukoppikeskustelu voi olla aika hivuttavaa. Todella toivon, että näitä muurinmurtajia tulisi lisää. Tämä varmaan vaatisi sitä, että supertähtiä tulisi kaapista ulos, Reetta Meriläinen kommentoi Jälkihiessä.

Lue myös:

Ilves ja TPS ottavat kantaa ja pelaavat pelin sateenkaaren väreissä: "Jääkiekkoon ei kuulu minkäänlainen syrjintä ja poissulkeminen"

HS: Entinen SM-liigakiekkoilija Janne Puhakka tarttuu urheilun tabuun ja kertoo avoimesti homoudestaan: ”Niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava”

Yhdysvaltalainen ottelija otti kantaa Dohassa – hyppykengässä sateenkaarinauha

Suomalainen MM-mitalisti ahdistui kotikaupunkinsa ilmapiiriin – "Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat