Kaapo Kakon keittiössä ahkeroi kaksi kokkia – opiskelee NHL-elämää New Yorkin metropolin sykkeessä: "En ole vielä valmis pelaaja tänne – sitä kohti mennään"

Kaapo Kakko ottaa ensimmäisiä askeleitaan NHL:ssä. Alussa rooli ei ole ollut odotusten mukainen.

NHL
Kaapo kakko
Kaapo Kakko pelaa NHL:ssä ensimmäistä kauttaan.Getty Images

NEW YORK. New York on huumaava kaupunki, jonka sydän sykkii 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Legendaarisen Frank Sinatran tulkinta New Yorkista ei voisi olla osuvampi: "Haluan herätä kaupungissa, joka ei nuku koskaan". Tämä on nyt ja jatkossa Kaapo Kakon uusi kotikaupunki.

– Asuin hotellissa aivan areenan lähellä ensimmäiset viikot ja täytyy sanoa, että paljon on ihmisiä ja melua. En todellakaan ole tottunut sellaiseen... ja autoja joka puolella. Fiilis ei todellakaan ole sama kuin olisi Turussa, Kaapo Kakko kuvailee Yle Urheilulle.

– Onhan tämä aika erilaista mihin olen aiemmin tottunut. Kaikki on ollut minulle uutta, mutta tähän alkaa pikkuhiljaa tottua, hän jatkaa.

Maailman suurimmassa ja tunnetuimmassa metropolissa kaupungin kuuluisimmat urheilusankarit muistetaan pitkään. Esimerkiksi New York Rangersissa Stanley Cupin keväällä 1994 voittaneelle Esa Tikkaselle ojennettiin kaupungin avain merkiksi siitä, että hän on ikuisesti newyorkilainen, kunniakansalainen. New Yorkissa voittajat ovat ikuisia.

– Hienoa pelata juuri täällä, upeassa kaupungissa. Seura on todella perinteikäs ja asiat ovat menneet täällä viime vuosina parempaan suuntaan. Seura ei ole viime vuosina kuulunut liigan kärkipäähän, mutta Rangersissa on tehty hyviä hankintoja. Nyt olisi mahdollisuudet pelata keväisin pidempään kuin aiempina vuosina, Kakko hahmottelee.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko pelaa perinteikkäässä New York Rangersissa-Getty Images

– Monella nuorella pelaajalla on tavoitteena juuri NHL kuten minullakin oli. Omalla urallani ovat pelit kulkeneet aika mukavasti ja nyt olen saanut mahdollisuuden pelata täällä. Voi hyvin sanoa, että unelmani on toteutunut, hän iloitsee.

Kakko myöntää, että hän on etuoikeutetussa asemassa jo nuorena. Ei ihme, sillä hän saa toteuttaa unelma-ammattiaan jo 18-vuotiaana ja lähivuosina hän pääsee kiinni miljoonaluokan pelaajasopimukseen. Lisäksi Kakon alla komeilee jo nyt uutuuttaan hohtava, laadukas saksalainen menopeli.

– Tänne eivät kaikki pääse. Vaatii paljon työtä ja sitä, että onnistuu oikeissa paikoissa. Tuuriakin vaaditaan, jotta tänne pääsee pelaamaan, hän muistuttaa aiheellisesti.

Nuori suomalainen ei ole ryhtynyt New Yorkissa vielä asunnon hankintaan vaan päivittäinen elo sujuu kodinomaisesti. Asunto on järjestetty Kakolle Manhattanin pohjoispuolelle, White Plainsiin.

– Asun tällä hetkellä isäntäperheessä ja se on ollut omalla kohdallani hyvä ratkaisu. Ruokaa ei tarvitse lainkaan tehdä vaan se tulee sitä kautta. Ihan kivasti elämä on lähtenyt täällä rullaamaan.

Kotiruokaa Kakon amerikkalaisperheessä näemmä arvostetaan, sillä keittiössä ahkeroi kaksi kokkia, joten päivittäinen ruokahuolto on kiekkoilevalla suomalaisnuorukaisella taatusti kunnossa.

Ulkoiset paineet eivät hetkauta

Harva ymmärtää miten kovien odotusten kohteena vasta 18-vuotias nuori suomalainen pelaa heti tulokaskaudellaan. Monen vaisun kauden jälkeen Rangers hakee kiihkeästi uutta nousua kohti NHL:n kärkeä ja juuri Kaapo Kakon pitäisi olla Madison Square Gardenin kuuluisten sinipaitojen uuden tulemisen keulakuva, pelaaja jonka varaan New Yorkissa lasketaan lähivuosina paljon.

Kakon asema kysyy kovaa henkistä kanttia nuorelta ihmiseltä: koko NHL:n kakkosvaraus, valtava pelaajapotentiaali, jääkiekkomaailman kova mediahehkutus ja asemapaikkana NHL:n alkuperäisseuroihin kuuluva Rangers, eli ei mikään helppo tilanne nuorelle tulokaspelaajalle.

– Hieno tilannehan tämä on ja kovan työn tulos, että olen tässä asemassa. Hienoa oli jo se, että minut varattiin kärkipäässä. Totta kai aistin minuun kohdistuvat kovat odotukset, jotka tulevat fanien suunnalta ja tietysti seuran puolelta, Kakko muistuttaa.

– Kyllähän kaikki tahot odottavat, että pelini kulkisivat hyvin. Oma tavoitteeni on, että pelaisin täällä pitkään.

"Odotin, että olisin ratkaisupelaaja jo nyt"

Kaapo Kakon ensimmäinen kuukausi maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa on ollut kasvukipujen sävyttämä. Häilyvä roolitus ja ajoittain vähäinen peliaika ovat syöneet suomalaislahjakkuuden pelihuumoria ajoittain kovalla kädellä. Aitoa hymyä on Kakon kasvoilla nähty New York Rangersin vaihtopenkillä toistaiseksi erittäin harvoin.

– Minulla oli tänne tullessa isommat odotukset mitä nyt on käynyt. Olen odottanut hieman isompaa roolia joukkueessa, mikä minulla on ollut tähän mennessä. Odotin, että olisin ollut ratkaisupelaaja jo nyt ja olisin pystynyt tekemään maaleja, hän sanoo suoraan.

– Ajattelin, että saisin enemmän saumaa ja peliaikaa sekä pystyisin sitä kautta tekemään maaleja joukkueelle. Nyt pelataan kuitenkin alemmissa ketjuissa hieman pienemmällä peliajalla.

Kakko tunnetaan kovasta kunnianhimostaan, tavoitteellisuudestaan sekä kiihkeästä halustaan menestyä kaukalossa illasta toiseen, pelataan sitten NHL:ssä tai missä muussa liigassa tahansa.

Kaapo Kakko
Kakko ei ole saanut peliaikaa odotustensa mukaisesti.Getty Images

– Minulla on itselläni kovat tavoitteet niinkuin pitääkin olla. En ajattele mitään tehopisteitä sinänsä vaan sitä, että maaleja ja tehopisteitä syntyy, kun saa kunnon mahdollisuuden joukkueessa ja oma peli kulkee.

Kaapo Kakko saa opetella tällä hetkellä kantapään kautta kärsivällisyyden merkitystä nuoren huippu-urheilijan polulla.

– Kautta on paljon vielä jäljellä ja uskon, että pelaaminen tuntuu jossakin kohtaa taas helpommalta ja mukavammalta. Uskon, että onnistumisia alkaa tulla ja sitä kautta fiilis pelaamiseen taas kasvaa.

– Mitä olen keskustellut eri seuraihmisten kanssa niin minun odotetaan totuttautuvan kunnolla NHL:n pelitapaan, mikä on täysin erilaista kuin Suomessa. Minua koetetaan ajaa sisään rauhassa joukkueeseen ja siihen, että pystyy pelaamaan ylipäänsä tällä tasolla, Kakko taustoittaa.

Realiteetit on hyväksyttävä

Kaapo Kakko on puhdasverinen pihapelien kasvatti. Ulkopelien synnyttämällä tunteella 18-vuotias lahjakkuus haluaisi pelata myös maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa nyt ja tulevina vuosina.

– Pelaan jääkiekkoa sen takia, että tämä on hauskaa. Haluan, että pelaamisesta nauttisi joka ikinen kerta. Tänä syksynä nautinto on ollut hieman hakusessa, kun rooli ei ole ollut se mitä olisin halunnut ja olen joutunut istumaan penkilläkin, hän toteaa rehellisesti.

Nuori ammattimies tietää, mikä on pelin henki NHL:ssä, missä mitään ei koskaan saa ilmaiseksi. Menestys on raivattava tarvittaessa todella kovalla työllä, vaikeuksien kautta.

– Pitää hyväksyä, että sekin kuuluu tähän hommaan täällä. Tavoitteeni on pelata täällä pitkään ja tietenkin toivon, että saisin pelata tulevat vuodet terveenä jääkiekosta nauttien.

Kaapo Kakon aika ei ole ehkä vielä, mutta uran hienoimmat hetket ovat vääjäämättä edessäpäin.

– On asioita missä minun pitää kehittyä. En ole vielä valmis pelaaja tänne, mutta sitä kohti mennään. Tuskin kukaan muukaan 18-vuotias pelaaja on valmis NHL:ään Kaapo Kakko muistuttaa.

Kunnianhimostaan huolimatta nuori turkulainen tietää tällä hetkellä rajallisuutensa jääkiekkoilijana. Meneillään ovat Kaapo Kakon pakolliset NHL-oppivuodet.

Lue myös:

New Yorkissa ymmärretään Kaapo Kakon tämänhetkinen turhautuneisuus: "Kuka 18-vuotias on muka heti valmis pelaamaan huipputasolla NHL:ssä?"

Kommentti: New York Rangers täydessä kriisissä – Kaapo Kakko on vain pieni osa ongelmaa

Antti Raanta jäänyt kakkosvahdin rooliin, Barkov pahasti pakkasella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat