Suora

  • Urheiluruutu
  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Leijona-kapteeni Mörkö-Marko valittiin EHT:lle vaikeasta alkusyksystä huolimatta – Jalonen puolusti valintaansa: "Ihmisille on tullut harhakuva Anttilasta"

Päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi joukkueensa Helsingin EHT-turnaukseen. Mukana on 14 viime kevään maailmanmestaria.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Marko Anttila, torijuhla Helsingissä 2019
Marko Anttila pelasi tiensä suomalaisten sydämiin viime kevään MM-kisoissa. Jarno Kuusinen/AOP

Suomen A-maajoukkueen ryhmä Helsingin EHT:lle oli pitkälti odotetunlainen. Turnaukseen osallistuu 14 pelaajaa viime kevään maailmanmestarijoukkueesta. Heidän joukossaan on Leijonia kipparoinut Marko Anttila.

Anttilan alkukausi KHL-joukkue Jokereissa on ollut vaikea. 20 ottelussa Anttila on tehnyt yhden maalin ja saalistanut kolme syöttöpistettä. Tehotilasto on yhden pykälän miinuksella.

Viime kaudella Anttila teki Jokereiden 38 ottelussa tehot 11+4=15. Tehotilasto näytti hyvää lukemaa, +9.

Mestarijoukkueen sankari Anttila myönsi viime viikolla STT:lle, että alkukausi on ollut hänelle henkisesti vaikea. Maalipaikkoja on ollut paljon, mutta maaleja ei ole tilille juuri kertynyt.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puolusti Anttilan valintaa Yle Urheilulle.

– Emme miettineet hetkeäkään, mahtuuko hän joukkueeseen vai ei. Ehkä ihmisille on tullut harhakuva Anttilasta, kun hän teki muutaman maalin MM-kisoissa. Ihmiset luulevat, että hän on maalintekijä. Sitä hän ei ensisijaisesti ole.

Marko Anttila
Marko Anttila pelaa neljättä kauttaan Jokereissa.Tomi Hänninen

Anttila on pelannut kolmet aikuisten MM-kisat.

Viime keväänä hän ihastutti koko Suomen kansaa Bratislavassa. Anttila teki Suomen kultajuhliin päättyneissä MM-kisoissa viisi maalia. Niistä kaksi hän viimeisteli Kanadan verkkoon finaalissa, joka päättyi Suomen 3–1-voittoon. Välierässä Venäjää vastaan Anttila teki ottelun ainoan maalin.

– Hänet on valittu joukkueeseen aikaisemminkin ihan muilla avuilla. Anttila on todella hyvä joukkue- ja alivoimapelaaja. Vaikka Suomesta kasattaisiin millainen joukkue tahansa, uskon, että aika moni valmentaja ottaisi Anttilan siihen joukkueeseen mukaan, vaikkei hän tekisi yhtään maalia, Jalonen muistutti Anttilan vahvuuksista.

Taiturit palaavat maajoukkueen mukana

Helsingin EHT-turnauksessa nähdään pienen tauon jälkeen kaksi todellista taituria.

SM-liigaan palannut Jesse Puljujärvi pelaa Leijona-paidassa kahden kauden tauon jälkeen. Jokeri-hyökkääjä Henrik Haapalan edellisistä maajoukkuepeleistä on aikaa lähes kolme vuotta.

Valmentaja Jalosen mukaan on hienoa saada joukkueeseen mukaan pelaajia, joilla on kovat henkilökohtaiset tavoitteet. Esimerkiksi Puljujärvi tavoittelee vielä mahdollisuutta pelata NHL:ssä.

– Kansainväliset pelit voivat auttaa häntä kehityksessä ja saumoissa päästä uudelleen kokeilemaan NHL:ään. Hän on ollut SM-liigan parhaita pelaajia ja pystynyt käyttämään ja pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi on SM-liigan pistepörssissä kahdeksantena. Hän on tehnyt 16 ottelussa tehot 10+6=16.Tomi Hänninen

Marraskuun alussa Puljujärvi pääsee jälleen pelaamaan kansainvälisiä tähtipelaajia vastaan.

– Pelin vaatimustaso nousee SM-liigasta. Uskon, että hän pystyy suoriutumaan todella hyvin näissäkin otteluissa, kuten hän on ennenkin näyttänyt moneen kertaan, Jalonen pohtii.

Henrik Haapala palasi Yhdysvalloista Eurooppaan jo viime kaudella, kun ovet Florida Panthersin NHL-kokoonpanoon eivät auenneet todenteolla. Tuolla kaudella 2017–18 Haapalaa kiusasivat myös loukkaantumiset.

Ennen lähtöään Floridaan Haapala oli todella kovassa iskussa kotimaisessa SM-liigassa. Haapala tykitti 51 ottelussa tehot 15+45=60. Hyvät otteet poikivat tuolloin ensimmäisen kutsun maajoukkueeseen, jossa hän teki kuudessa maajoukkueottelussa kaksi maalia ja syötti yhden.

Nyt Haapala on palaamassa takaisin tutulle tasolleen. Ensimmäistä kauttaan Jokereissa pelaava Haapala on alkukauden aikana tehnyt 15 ottelussa tehot 2+10=12.

– Pari viime kautta on mennyt miten on mennyt. On hienoa päästä kokeilemaan taas kansainvälisiä pelejä. Olen tykännyt olla KHL:ssä. Tämä oli minulle ihan oikea valinta, Haapala kommentoi Yle Urheilulle Venäjällä maanantaina.

"Meillä on huippujoukkue jalkeilla"

Jalonen kertoi Yle Urheilulle, ettei valintojen tekeminen EHT-joukkueeseen ollut helppoa, sillä tarjolla oli paljon hyviä pelaajia. Leijona-luotsin mukaan muutoksia joukkueen kokoonpanoon voidaan tehdä seuraavaan turnaukseen, joka pelataan jo joulukuun puolivälissä.

– SM-liigassa on sellaisia pelaajia, jotka ovat nostaneet tasoaan todella paljon viime kaudesta. Heitä nähdään varmaan jatkossa mukana.

Marraskuun EHT-turnauksessa pelaa 14 viime kevään maailmanmestaria. Maajoukkueessa ensikertalaisia on mukana vain kaksi, puolustajat Mikko Niemelä ja Petteri Nikkilä.

– Meillä on huippujoukkue jalkeilla. 14 viime kevään maailmanmestaria on hyvä runko. Näillä pelaajilla on paljon yhteisiä kokemuksia ja pelaajat tietävät, miten pelaamme ja miten toimimme arjessa. Uusien pelaajien on varmasti helppo tulla mukaan, kun kokeneita pelaajia on paljon mukana.

Leijonat pelaa ensimmäisen ottelunsa Helsingin EHT:lla Venäjää vastaan torstaina 7. marraskuuta. Yle näyttää pelin suorana.

Lue myös:

Leijonien riveissä Helsingin EHT:lla 14 maailmanmestaria ja Puljujärvikin mukana, Naisleijonat lähtee Venäjälle – katso kokoonpanot

Leijonasankari Marko "Mörkö" Anttila tunnetaan KHL-kaupunki Tšerepovetsissa: "Ei ne varmaan täällä hirveän paljon tykkää, kun tuli semmoinen maali"

Kommentti: Jukka Jalonen teki SM-liigalle korvaamattoman palveluksen – sitten joku unohti kultaiset ”liigaleijonat”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat