Suora

 • Urheilustudio 8.12.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, mäkiosuus
 • Naisten viesti, Lillehammer
 • Uinnin EM, alkuerät 8.12.
 • Maastojuoksun EM
 • Urheilustudio 8.12.
 • Miesten viesti, Lillehammer
 • Urheilustudio 8.12.
 • Uinnin EM, alkuerät
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, hiihto-osuus
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu

Ruotsin naisten kiekkoriidalla ikävät vaikutukset Naisleijonien kauteen – nuorennusleikkauksen keskellä oleva joukkue jää ilman tärkeitä harjoitusotteluita

Neljän maan turnaus, jossa mukana ovat perinteisesti olleet Kanada ja Yhdysvallat, peruttiin tältä vuodelta Ruotsin kiekkoriidan takia.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Naisleijonat odottaa jatkoerämaalin videotarkistusta MM-finaalissa 2019
Naisleijonat saavutti MM-hopeaa viime keväänä kotikisoissa.Tomi Hänninen

Naisleijonien valmistautuminen ensi kevään MM-kisoihin poikkeaa oleellisesti aiemmista vuosista.

Tavallisesti Suomi on pelannut syyskaudella neljän maan turnauksessa, jossa mukana ovat olleet naiskiekon mahtimaat Kanada ja Yhdysvallat. Turnaus on ollut ainoa tilaisuus kohdata pohjoisamerikkalaiset ennen arvokisoja.

Tällä kaudella kyseinen turnaus peruttiin Ruotsin kiekkoriidan takia. Ruotsin piti järjestää neljän maan turnaus, mutta se peruttiin, koska liitto ja pelaajat väänsivät maajoukkuekorvauksista.

Vaikutus Suomen nuorentuneelle joukkueelle on massiivinen.

Viime kevään MM-kotikisojen jälkeen neljä Suomen hopeamitalistia lopetti maajoukkueessa: Venla Hovi, Isa Rahunen, Riikka Sallinen ja Linda Välimäki.

Nyt edessä olevaan Venäjän viiden maan turnaukseen on valittu kuusi pelaajaa, joista yhdelläkään ei ole kokemusta naisten arvokisoista. Heidän lisäkseen mukana on viime keväänä MM-joukkueeseen murtautuneet Elisa Holopainen, Nelli Laitinen ja Viivi Vainikka.

Pasi Mustonen
Pasi Mustonen valmentaa Naisleijonia vuoteen 2022 asti.Tomi Hänninen

Kanada- ja Yhdysvallat-pelien peruuntumisella on suuri vaikutus nimenomaan nuoriin pelaajiin, jotka eivät ole kohdanneet pohjoisamerikkalaisia joukkueita vielä montaa kertaa.

– Harmittaa, ettemme saa niitä pelejä. Jos haluamme haastaa pohjoisamerikkalaiset vuodesta toiseen, meidän pitää kohdata heitä mahdollisimman usein vuodesta toiseen, maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen kertoi Yle Urheilulle.

Naisleijonat pelaa MM-kisat maalis-huhtikuussa Kanadassa. Maaliskuun lopussa olevalle MM-leirille yritetään järjestää harjoitusottelu Kanadaa vastaan.

– Olemme esittäneet Kanadalle harjoituspelipyynnön. Me pelaamme vain yhden harjoituspelin ennen MM-kisoja siellä paikalla. Toive siihen peliin on Kanada.

Uusia tähtiä ja tuttuja vastuunkantajia

Naisleijoniin murtautumista hakevista pelaajista puolustajat Aino Karppinen ja Sanni Rantala sekä hyökkääjät Ida Karjalainen, Ida Kuoppala ja Julia Liikala ovat olleet maajoukkueen mukana kauden kaikilla leireillä ja ensimmäisessä EHT-turnauksessa.

– Nuorilla pelaajilla on ollut erittäin hyviä ja lupaavia otteita. Varmasti joku heistä ottaa paikan MM-kisoista. Sinne on useampia kandidaatteja tarjolla, Mustonen sanoi.

Venäjän-turnauksen joukkueeseen valittiin myös tuttu maalivahtikaksikko Noora Räty ja Meeri Räisänen.

Viime kaudella Mustonen jätti Räisäsen ulos marraskuun maajoukkuetapahtumasta, sillä hän ei ollut harjoitellut tai pelannut seurajoukkueen mukana ennen lokakuuta.

Nyt Räty valittiin joukkueeseen, vaikka hänellä ei ole tältä kaudelta allaan seurajoukkuepelejä. Naisleijonien tähtivahti aloittaa kautensa vasta marraskuussa Kunlun Red Starin joukkueessa.

– Ei yhtä MM-kisojen sankareista jätetä noin vain pois. Niin kauan kuin Noora on motivoitunut, tiedämme, että hän on erittäin hyvä ja tunnollinen harjoittelija. Silloin kun hän lyö kaiken likoon, tulos on yleensä aika hyvää. Hän on näytöillään ansainnut paikan, Mustonen perusteli ja jatkoi:

– Noora on ilmoittanut, että kaikki on lasissa taas tänä vuonna. Siinä ei tarvitse kahdesti miettiä.

Noora Räty Meeri Räisänen
Noora Räty ja Meeri Räisänen tilkitsevät maalia Venäjän viiden maan turnauksessa.AOP

Venäjän turnauksessa Mustonen painottaa joukkueen pelissä alivoimaa ja luistelutempoa.

Suomen naisten joukkueesta lopetti neljä alivoimavastuuta kantanutta pelaajaa, joten Mustosen on löydettävä erikoistilanteeseen uudet vastuunkantajat.

Toisella isolla teemalla, luistelulla, karsitaan pelaajia MM-kisoista.

– Pelaajat saavat selkeän viestin, että jos luistin ei kulje Venäjällä, ei tarvitse haaveilla Kanadan-matkasta keväällä.

Naisleijonat kohtaa viiden maan turnauksessa Venäjän. Tšekin, Sveitsin ja Saksan. Ensimmäisen ottelun Suomi pelaa Venäjää vastaan keskiviikkona 6. marraskuuta.

Lue myös:

Leijonien riveissä Helsingin EHT:lla 14 maailmanmestaria ja Puljujärvikin mukana, Naisleijonat lähtee Venäjälle – katso kokoonpanot

Leijona-kapteeni Mörkö-Marko valittiin EHT:lle vaikeasta alkusyksystä huolimatta – Jalonen puolusti valintaansa: "Ihmisille on tullut harhakuva Anttilasta"

Räisänen kolattiin tylysti ottelussa Ruotsissa – seuraava peli jäi välistä, mutta EHT-turnaukseen osallistumisen ei pitäisi olla vaarassa

Noora Räty on mukana jääkiekon vallankumouksessa – peliura jatkuu Kiinassa ja Venäjällä, ja samalla maalivahti jatkaa taistelua paremmasta tulevaisuudesta

Naisleijonien päävalmentaja ihmettelee Ruotsin päätöstä perua maajoukkueturnaus lähes kahta kuukautta ennen – vaikuttaa myös Suomen joukkueen toimintaan

Ruotsin naisten maajoukkuepelaajien ja jääkiekkoliiton kiista ratkesi: "Tuntuu todella hyvältä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat