Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu

Suomen parayleisurheilijat MM-mitalijahtiin Dubaihin – menestykseen tottunut joukkue ennätyskunnossa

Suomi lähtee parayleisurheilun MM-kisoihin Dubaihin seitsemän urheilijan kokeneella joukkueella. Edellisissä MM-kisoissa Suomi saavutti kuusi mitalia. Dubaissa jaetaan myös paikkoja Tokion paralympialaisiin.

yleisurheilu
Pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja
Amanda Kotajaa puolustaa MM-kultaa Dubaissa.SUL

Suomen konkariosastoon kuuluvat muiden muassa ratakelaajat Toni Piispanen ja Amanda Kotaja. Molempien valmennukseen on tullut muutoksia viimeisen puolentoista vuoden aikana ja urheilijat elävät nyt uutta nousua.

Kotaja kulki viime kesänä kovinta vauhtiaan neljään vuoteen ja uskoo iskukyvyn löytyvän myös Dubaihin. Marraskuu on paljon normaalia myöhäisempi ajankohta arvokisoille.

– Tällä kertaa on kaksi kisakautta. Kesän jälkeen otin pari viikkoa vähän höllemmin. Sitten lähdettiin uudelleen jopa perusharjoittelun pariin ja siitä on rakennettu kuntoa Dubaihin. Huippukuntoa ei pysty pitämään yllä kesästä marraskuun alkuun, Kotaja kertoi.

24-vuotiaan Kotajan menestyksekäs urheilu-ura on kestänyt jo seitsemän vuotta. Valmennussuhde Jussi-Pekka Kurtin kanssa on tuonut paljon uusi virikkeitä harjoitteluun.

– Harjoittelu on mennyt aika lailla uusiksi. Voimatasot ovat nousseet huomattavasti. Kelauksessa on päästy hiomaan tekniikkaa paremmaksi ja räjähtävyyttä on haettu lisää, Kotaja analysoi.

– Valmentajan kanssa toimii yhteistyö tosi hyvin. Kun on luottavainen olo molemmin puolin niin ilo näkyy tottakai tuloksissa myös.

Piispanen elämänsä kunnossa

Myös Toni Piispanen teki kesän 2018 EM-kisojen jälkeen isoja muutoksia valmennukseen ja harjoitteluun. Olkapäävaivoista toipunut konkarikelaaja halusi uutta nostetta ja sykettä uralleen.

– Pilkottiin sadan metrin kelaukseni osiin ja huomattiin, että ensimmäinen 10 metriä on ongelmakohta. Nyt ollaan vuoden verran paukutettu ensimmäistä kymppiä. On helppo lähteä satasen kiihdytykseen, kun ensimmäinen kymppi toimii, Piispanen iloitsi.

43-vuotias Piispanen kelasi kesällä ennätysvauhtia ja otti voiton Timanttiliigassa. Monta kertaa Piispasen voittanut kilpakumppani Belgian Peter Genyn on vihdoin tällä kaudella jäänyt maaliviivalla kakkoseksi. MM-kisoissa kaksikko kohtaa jälleen.

– Kesäkausi meni tosi hyvin ja omat ennätykset alittuivat. Timanttiliigan voitto oli kruunu kesälle. On varma, luottavainen fiilis lähteä tekemään sitä suoritusta, minkä parhaiten osaa, Piispanen hymyili.

– Tietysti aina on mitali tavoitteena. Voittaminen on vaikeaa, mutta joku siellä aina voittaa, toivottavasti se olen tällä kertaa minä.

Toni Piispanen
Toni Piispanen on ennätyskunnossa ennen Dubain MM-kisoja.Paralympiakomitea

Mitalien lisäksi siintää silmissä Tokio

Kotaja puolustaa 100 metrillä maailmanmestaruutta, joka on tavoitteena uusia. 400 metrllä Kotaja tavoittelee finaalipaikkaa. Piispanen haluaisi kirkastaa edelliskisojen sadan metrin MM-hopean kullaksi. Kaksi parasta saa myös suoran paikan Tokion paralympialaisiin.

– Minua motivoi halu kehittyä ja katsoa mihin omat rahkeet riittävät. Itsensä likoon laittaminen on tärkeää, Kotaja kertoi.

– Tottakai paralympiakulta siintää silmissäni. Se on iso haaveeni ja se vielä joku päivä se toteutuu.

– Henkisesti nämä ovat välikisat Tokiota ajatellen. Meidän prosessi on vielä kesken. Tiimilläni on vielä muutama niksi, joilla saadaan lisää vauhtia. Se vaatii vielä puolisen vuotta aikaa, Piispanen arvioi.

– Istuma-asentoni kelaustuolissa on nyt todella vaikea. Sillä pääsee kovaa, jos sitä pystyy hallitsemaan. Kelaan aika syvällä ja samassa asennossa kuin lievemmän vammaluokan urheilijat. Vielä on paljon tehtävää, mutta uskon että Tokioessa on kaikki valmiudet huippusuoritukseen.

Lue myös:

Suomi kokeneella, seitsemän urheilijan joukkueella parayleisurheilun MM-kisoihin

Amanda Kotaja on kovimmassa kunnossaan neljään vuoteen – MM-kulta on hallitsevan mestarin ainoa tavoite Dubaista: "Kun saan lähdön onnistumaan, menen kovaa"

Toni Piispanen kelasi voittoon Brysselin Timanttiliigassa – kärkikaksikolla eroa vain 0,04 sekuntia

Leo-Pekka Tähti lähetti ärhäkkään viestin maailmalle – uudessa kärkiajassa riittää vastustajille miettimistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat