Suora

  • Urheiluruutu

Selvitys: Jalkapallon arvo suomalaiselle yhteiskunnalle satoja miljoonia euroja vuodessa

UEFA SROI -mallinnus osoittaa, että suomalaisen jalkapallon harrastamisen arvo terveys-, sosiaali- ja taloushyötyinä on yhteiskunnallemme 770 miljoonaa euroa.

jalkapallo
Naisten jalkapallon yleiskuvaa.
Kimmo Hiltunen / Yle

Kahdessatoista Euroopan maassa on toteutettu UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment), jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, ja ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa. Jalkapallon vaikuttavuus Suomessa on 770 miljoonaa euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 136 000 rekisteröityä pelaajaa.

– Maajoukkueiden menestys on kuitenkin vain yksi ja mediassa usein ulospäin näkyvä osa lajia. Valtaosa arkisesta työstä tapahtuu jalkapalloseuroissa ja vapaaehtoisten toimijoiden tuella. Tämä 770 miljoonan arvoinen työ on pitkälti heidän aikaansaamansa suomalaisen jalkapallon arvo. Haluan osoittaa kiitokseni heistä jokaiselle, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoi Palloliiton tiedotteessa.

UEFA SROIn mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku.

Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

– Jalkapallo tuo valtavasti merkityksiä ihmisten arkeen elämysten kautta, opettamalla kunnioitusta kanssaihmisiä ja peliä kohtaan. Kaiken toiminnan arvoa ei voi tai pidä mitata euroissa, mutta SROI -mallinnuksen avulla saamme työkalunvaltakunnalliseen ja paikalliseen jalkapallovaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla, Casagrande iloitsee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat