Moskovan mateleva liikenne ja Tsherepovetsin neuvostohenkisen hotellin liian pienet sängyt – Yle Urheilu Jokerien matkassa vieraskiertueella

Hyppäsimme Jokerien matkaan kolmen ottelun vieraskiertueelle, joka eteni Moskovan kautta Tsherepovetsiin ja takaisin Moskovaan. Vajaan viikon aikana on tullut selväksi minkälaista KHL-arki on. Se on häiriötekijöiden minimoimista ja keskittymistä olennaiseen.

KHL
Hotelli Leningradin julkisivu
Hotelli Leningrad Tsherepovetsissa huokuu neuvostohenkeä.Ivar Heinmaa / Yle

KESKIVIIKKO

klo 13.30

Jokerien lento kohti Moskovaa lähtee kello 15 Helsinki-Vantaan liikelentoterminaalista. Pelaajat saapuvat noin tuntia ennen, mutta Jokerien logistiikkajohtaja Vesa Vilkkula on jo paikalla. Vilkkula on koko ajan puhelimessa ja järjestää asioita. Siinä hän on mestari.

– Tämän joukkueen tärkein yksittäinen tekijä, kehuu videovalmentaja Janne Hietaniemi, joka on juuri saapunut lentokentälle.

Logistiikkajohtaja Vesa Vilkkula pakkaa varusteita Tsherepovetsin lennolle.
Vesa Vilkkula on tärkeä henkilö Jokerien joukkueessa.Ivar Heinmaa / Yle

Vilkkula on järjestänyt pelaajien passit ja lentoliput valmiiksi pieneen koriin, josta ne jaetaan joukkueelle.

Joukkueen varusteet ovat tägätty jo jäähallilla, joten lätkäkassit voidaan viedä suoraan koneeseen. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkasti. Pelaajien ei tarvitse kuin saapua yhteiskuljetuksella paikalle, ottaa passi kouraan ja astella koneeseen.

klo 15.00

Lento lähtee. Jokereilla on käytössä oma lentokone. Seitsemän hengen miehistö ja kone ovat joukkueen kanssa matkalla koko viikon. Jokaiselle pelaajalle on koneessa oma kolmen paikan rivi. Valmennusjohto istuu koneen etuosassa. Alkukaudella nilkkavammasta kärsinyt Veli-Matti Savinainen tilaa saman tien kolme pulloa vettä. Hän on sitä ennen hoitanut paikalleen kylmäkompressiolaitteen, joka näyttää auton akulta. Savinainen kaataa vedet laitteeseen ja aloittaa kylmähoidon. Näin palautuminen sujuu nopeammin tiistain Spartak-ottelusta.

Lento Moskovaan kestää vajaat puolitoista tuntia. Lento sujuu nopeasti sillä matkaa avittaa kova myötätuuli. Myötätuulta tarvitsee myös Jokerit, joka lähtee otteluun sarjakärki TsSKA:a vastaan kolmen ottelun tappioputkessa.

klo 19.45

Joukkue saapuu hotellille. Matka Sheremetjovan lentokentältä hotellille kestää Moskovan ruuhkassa lähes kaksi tuntia. Jokerit majoittuu Moskovassa aina samassa hotellissa silloin, kun joukkue kohtaa Spartakin tai TsSKA:n. Hotelli on keskustan ulkopuolella, mutta lähellä jäähallia jossa sekä Spartak että TsSKA pelaavat.

Moskovan liikenne
Myös tieliikenteessä kuluu aikaa pelimatkoilla.Ivar Heinmaa / Yle

TORSTAI

klo 10.00

Joukkue valuu aamujäille. Ensimmäisenä kaukalossa ovat loukkaantumisesta toipuva Henrik Haapala ja pelaavan kokoonpanoon ulkopuolelle jäävä Eemeli Räsänen. Pelipäivän harjoitus on tutusti lyhyt ja sähäkkä. Joukkueen ketjukoostumuksiin ei tule muutoksia Spartak-ottelusta.

klo 12.00

Lounas hotellilla. Noutopöydässä on tarjolla vähemmän yllättäen kanaa ja spagetti bolognesea. Kiekkoilijoiden vakioruokaa.

klo 16.50

Ottelupalaveri on lyhyt, noin kymmenen minuutin mittainen. Pelaajia ei rasiteta videosulkeisilla pelipäivänä.

klo 19.30 TsSKA–Jokerit

Vastustajana on sarjakärki, joka liitelee seitsemän ottelun pisteputkessa. Hallitseva mestari on hävinnyt koko kaudella vain kolmesti. Jokerien ja TsSKA:n kauden ensimmäinen ottelu Helsingissä päättyi vieraiden 5–1-voittoon.

Jokerit pelaa kauden parhaan ottelunsa ja voittaa 3–0. Moskovalaisjätti jää ensi kertaa tällä kaudella maaleitta. Samalla Jokerit katkaisee kolmen ottelun tappiosarjan. Päävalmentaja Lauri Marjamäki kiittää joukkuetta ja sen jälkeen tiskijukka Jesse Joensuu panee musiikin soimaan. Tunnelma kopissa on vapautunut. Saku Mäenalanen on muikeana, sillä hän on tehnyt edellisen osumansa tammikuussa.

Jokerit pelaa Moskovan TsSKA:ta vastaan
Jokerit voitti Moskovan TsSKA:nJokerit

Marjamäki iloitsee puolestaan ehjästä 60-minuuttisesta. Ylen haastattelun jälkeen Marjamäki siirtyy lehdistötilaisuuteen, jossa hän vastaa suomeksi ja monitoimimies Vilkkula kääntää vastaukset venäjäksi. TsSKA:n päävalmentaja Igor Nikitin onnittelee Jokereita voitosta ja kehuu vieraiden organisoitua pelaamista. Sen jälkeen hän heittää vielä muutaman lätkäjargonin omiensa pelistä ja tilaisuus on ohi.

PERJANTAI

klo 9.00

Koneen seitsemän hengen miehistö lähtee kohti Sheremetyovan lentokenttää etujoukoissa. Hyppäämme heidän minibussinsa kyytiin. Miehistö on valinnut torstain ottelun parhaat pelaajat. Nollapelin pelannut latvialaisvahti Janis Kalnins saa kolme tähteä. KHL-uransa avausmaalin iskenyt Saku Mäenalanen kaksi ja tanskalaispakki Oliver Lauridsen yhden tähden. Miehistö aikoo palkita pelaajat koneessa. Näin toimitaan joka reissulla. Opimme lentokenttämatkalla, että Tsherepovetsissa odottaa vain 42 metriä leveä kiitotie.

Moskovan aamuruuhka ei ole paria kolaria lukuun ottamatta normaalia pahempi ja olemme hyvissä ajoin kentällä. Miehistö painelee lennon valmisteluun, me jäämme kuvaajan kanssa odottamaan joukkuetta.

klo 11.00

Jokerien huolto saapuu kentälle varustekassien kanssa. Vilkkula kommunikoi lähtöselvitystiskillä ja muu Jokerien taustaporukka raahaa kamat lähtövalmiiksi.

Lentokentän infossa työskentelevä nuori herra huomaa lätkäkamat ja kyselee milloin joukkue tulee. Hän on Jaroslavlista kotoisin ja haluaa ehdottomasti tavata Petri Kontiolan. Nuorukaisen odotus palkitaan, kun hän saa Kontiolan nimikirjoituksen.

klo 12.35 lento Tserepovetsiin

Ennen kuin kone pääsee ilmaan, kapteeni Markus Lindfors onnittelee joukkuetta torstain voitosta.

– Olen käynyt Jokerien peleissä viisivuotiaasta asti. Eilinen esitys menee helposti top kolmoseen, Lindfors kuuluttaa koneen etuosasta.

Tämän jälkeen miehistö palkitsee top 3 -pelaajat. Joukkue antaa palkituille maltilliset aplodit.

Itse lento Tserepovetsiin kestää vain 45 minuuttia. Jokerit on jo käynyt tällä kaudella kerran Tserepovetsissa. Alkukaudella pelatusta ottelusta tarttui mukaan kaksi pistettä.

Tsherepovetsin kaupunki.
Tsherepovetsin kaupunki ei ole sarjan viihdyttävimpiä.Ivar Heinmaa / Yle

Kaupunki ei kuulemma lukeudu sarjan viihdyttävimpien joukkoon. Hotelli Leningrad mainitaan tämän tästä keskusteluissa pelaajien ja valmennusjohdon kanssa. Osan mielestä hotelli on karmea, osa toteaa sen olevan vain erilainen kuin mihin on totuttu.

klo 14.30 Hotelli Leningrad

Vihdoin perillä. Hotelli on siisti ja kuten nimestäkin voi päätellä, se huokuu neuvostohenkeä. Kuten Venäjällä on tapana, sisällä on todella kuuma, patterit ovat täysillä. Kokolattiamatolla vuoratut huoneet ovat pieniä, mutta siistejä. Sängyt ovat todella kapeat ja lyhyet.

– Kunhan ei kääntyile niin kyllä siinä mahtuu olemaan, naurahtaa KHL:ssä kaiken kokenut Kontiola.

Hotelli Leningradin kuuluisa sänky
Hotelli Leningradin kuuluisa sänky.Ivar Heinmaa / Yle

Yli kaksimetrinen Marko Anttila ei ole samaa mieltä.

– Vähänkin, jos yöllä liikkuu niin jalat roikkuvat polvista alaspäin lattialla. Se on sitä normaalia hotelli Leningrad -elämää. Tämä luo kuitenkin hyviä tarinoita jätkien kanssa, kun vain ottaa sopivalla huumorilla, Anttila sanoo.

Hotellin tuloaulan seinää koristaa täytetty metso. Se lensi hotellin ikkunan läpi ruokasaliin 53 vuotta sitten. Nyt metso on pantu kunniapaikalle ruokasalin vastaiselle seinälle.

Hotelli Leningradin täytetty metso
Metso lensi hotellin ruokasaliin 53 vuotta sitten.Ivar Heinmaa / Yle

klo 17.00 Harjoitukset

Severstalin kotihalli on moderni ja se täyttää KHL:n vaatimukset täydellisesti. Toisin kuin Moskovassa, Tserepovetsissa ei ruuhkaa juuri ole ja matka hotellilta hallille kestää vain reilut 15 minuuttia. Jokerit harjoittelee koko joukkueen voimin.

klo 19.00

Joukkue ei illasta hotellin ruokasalissa vaan pelaajat käyvät kaupungilla syömässä.

LAUANTAI

klo 17.00 Severstal-ottelu

Vielä tuntia ennen peliä näyttää siltä, ettei halli ole tulossa läheskään täyteen, mutta ottelun alkaessa tupa on lähes täynnä. Halli vetää noin 6 000 katsojaa. Aloituskiekon käy pudottamassa vapaaottelutähti Arman Tsakuryan, joka on vetänyt Severstalin KHL-joukkueelle nyrkkeily- ja kamppailuharjoituksia kesällä.

Käymme erätauolla kyselemässä paikallisilta kannattajilta ajatuksia Suomi-kiekosta.

– Ai mitä tiedän suomalaisesta kiekosta, no olette maailmanmestareita. Pelaajista tiedän Anttilan, sanomme häntä gorillaksi, kertoo Vadim.

– Antjola, Antila, siis se pitkä kaveri, toteaa poikansa kanssa peliä seuraamaan tullut Aleksei, kun häntä pyydetään nimeämään suomalaisia pelaajia.

Hallin käytävällä pleikkaripistettä pitävä Danil on pukeutunut Anaheim Ducksin pelipaitaan. Hänen täytyy olla valveutunut kiekkomies, joten kysytäänpä häneltäkin.

Danil
Danil kehui suomalaista jääkiekkoaIvar Heinmaa /Yle

– Pelaatte teknistä ja hyvää kiekkoa. Yhteispeli toimii. Katsoin kevään MM-kisat ja tykkäsin tosi paljon. Marko Anttila on mahtava pelaaja. Koko joukkue pelasi hyvin, mutta Anttila teki ratkaisumaalit.

Venäjän kaatajaa ei ole selvästikään unohdettu.

Jokerit voittaa tasaisen ottelun Peter Reginin jatkoaikaosumalla 2–1. Isännät tasoittivat ottelun kolme minuuttia ennen loppua ja kovaääninen yleisö eli täysillä mukana. Etenkin päätöserässä, jossa Jokerit oli ajoittain pahasti purjeessa.

Ottelun jälkeen pelaajille tuodaan pitsat pukukoppiin ennen matkaa lentokentälle. Ruuhkia ei Tserepovetsin lauantai-illassa ole ja joukkue pysyy aikataulussa. Kentällä on vuorossa taas tuttu kuvio. Ennen pelaajia kentälle kiirehtineet Vilkkula ja muu taustaporukka hoitavat varusteet koneeseen. He saavat tosin kantoapua paikallisilta virkailijoilta. Hiljaisen lentokentän työntekijöille varustekassien kantaminen tietää hyviä lisätienestejä, jotka he saavat käteisenä suoraan kouraan.

Koneessa tunnelma on vapautunut. Se johtuu voiton lisäksi siitä, että joukkueella on sunnuntaina vapaapäivä. Se on harvinaista herkkua vieraskiertueilla, joissa pelataan yleensä joka toinen päivä. Koneen kapteeni Lindfors kuuluttaa jälleen parhaat pelaajat. Yhden tähden saa John Norman, kaksi tähteä jälleen ylivoimalla onnistunut Jesse Joensuu ja kolme tähteä menee jatkoaikasankari Peter Reginille.

Lento on aikataulussa ja joukkue palaa myöhään illalla samaan hotelliin, josta he perjantaina lähtivät.

SUNNUNTAI

Suomi on siirtynyt talviaikaan. Yleensä Jokerit pysyy reissuissa Suomen ajassa, mutta tunnin takia ei tällä kertaa kelloja siirrellä. Pelaajilla on vapaapäivä. Osa käy saunomassa kaupungilla, osa hengailee hotellilla. Saunojat tutustuvat Sami Lepistön johdolla Moskovan vanhimpaan yleiseen saunaan. Reissu puhdistaa mielen, kehon ja muistot hotelli Leningradin kapeista sängyistä.

MAANANTAI

klo 11.00

Joukkue kokoontuu Moskovan jääpalatsin harjoitushallissa.

Ennen aamuharjoitusten alkua on hyvä hetki jututtaa Jokereiden huoltoporukkaa, joka tekee valtavaa työtä sen eteen, että joukkue voi keskittyä harjoitteluun ja pelaamiseen. Sunnuntaina myös huollolla oli harvinainen vapaapäivä kesken vieraskiertueen.

– Tässä miettii koko ajan, kuinka helpottaisi omaa duunia, toteaa huoltaja Antti Nuortila.

Huoltaja Antti Nuortila työn touhussa
Huoltaja Antti Nuortila työn touhussa

Nuortilalla on menossa 17. kausi Jokereissa. Huoltoporukka päättää kaiken muun työn ohella muun muassa pukukopin istumajärjestyksen. Kaikista hiljaisimpia ei laiteta vierekkäin, kovinta suupalttia ei välttämättä kannata panna maalivahtien viereen ja niin edelleen. Nuortila pitää huolen myös siitä, että joukkueen varusteet ovat lähtövalmiina mahdollisimman nopeasti pelin päättymisen jälkeen. Kolmas erä jää aina lähes kokonaan näkemättä. Samalla, kun otteluissa eletään ratkaisuhetkiä, Nuortila pakkaa pukukopin uumenissa varusteita.

– Alle 30 minuuttia siitä, kun peli päättyy, kamat ovat kasassa ja lähtövalmiina, Nuortila sanoo.

Matkalla mukana olevaan huoltoporukkaan kuuluvat myös varustepäällikkö Esa Maunula, hieroja Niko Toivonen ja fysiikkavalmentaja Hero Mali. Maunula on ollut Jokereiden edustusjoukkueen mukana vuodesta 2010. Tosin Maunula oli Jokereiden A-junioreiden mukana jo 1990-luvun alussa. Hieroja Niko Toivonen on ollut Jokereissa huoltoporukasta pisimpään, 21 kautta.

Fysiikkavalmentaja Mali on nyt kolmatta kautta Jokereissa. Hän on tyytyväinen, sillä sunnuntain vapaapäivän ansiosta pelaajat pystyvät vetämään kunnon voimatreenin punttisalilla ennen jääharjoitusta. Se on harvinaista kesken vieraskiertueen.

– Pitää miettiä aina tarkasti milloin kannattaa treenata ja milloin keskittyä palautumiseen. Väsyneenä kannattaa jättää punttitreeni väliin, Mali sanoo.

klo 11.35 joukkue jäälle

Ketjut menevät Spartak-otteluun jälleen uusiksi. John Norman loukkaantui Severstal-ottelussa ja ruotsalaissentteri lensi jo sunnuntaiaamuna takaisin Helsinkiin jatkotutkimuksiin. Toimivan ketjun Brian O’Neillin ja Henri Ikosen kanssa muodostanut Norman on sivussa 1-2 viikkoa. Ennen muuta joukkuetta maalivahtivalmentaja Markus Ketterer pitää yksilöharjoitusta Jokerien kolmosvahdille Aleksanteri Heiskaselle. Jos joukkue menee vieraskiertueella Moskovaa tai Pietaria pidemmälle, kolmosvahti reissaa mukana.

Aamutreenien jälkeen julkaistaan myös Leijonien joukkue Helsingin EHT-turnaukseen. Jokereista mukana ovat Henrik Haapala, Marko Anttila, Mikko Lehtonen ja Teemu Eronen.

Haastattelemme harjoitusten jälkeen kuntopyörän selässä olevan Anttilan. Taustalla pyörää polkevat Lehtonen ja Eronen värittävät haastattelua satunnaisilla ”mörkö”-huudoilla. Anttilan mukaan mörkö-vitsit olivat jo jonkin aikaa jäissä, mutta nyt ne ovat taas nousseet pinnalle.

– Kunhan tässä vähän piikitellään. Mitäs meni lyömään sisään, Lehtonen sanoo.

TIISTAI

Pelipäivä. Ja taas sama rumba jatkuu. Aamupala, hallille, treenit, hotellille, lounas, päikkärit, välipala, hallille, ottelu.

Vaikka olimmekin mukana suht helpolla vieraskiertueella, pääsimme jyvälle siitä, minkälaista reissaaminen KHL:ssä on. Se on keskittymistä olennaiseen. Häiriötekijät on unohdettava.

– Tässä sarjassa on jotain tosi kiehtovaa. Joka toinen päivä pelataan, reissataan pirusti ja voitosta pelataan. Mitään selityksiä ei ole, päävalmentaja Lauri Marjamäki tiivistää.

Ottelun jälkeen joukkue lentää takaisin Helsinkiin. Jos kaikki sujuu aikataulun mukaisesti, kuuden päivän vieraskiertue on ohi aamuyöllä puoli kahden aikoihin.

Lue myös:

Leijonasankari Marko "Mörkö" Anttila tunnetaan KHL-kaupunki Tšerepovetsissa: "Ei ne varmaan täällä hirveän paljon tykkää, kun tuli semmoinen maali"

Kapteeni Regin ratkaisi Jokereille voiton jatkoajalla

Saku Mäenalanen iski KHL-uransa avausmaalin – TsSKA jäi ensi kertaa tällä kaudella maaleitta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat