Suora

  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Kiinalaissuunnistajan voitto epäilyttää asiantuntijaa – pyysi lajiliittoa tutkimaan, kuka on päässyt käsiksi karttoihin: "Vilunkia ei voi poissulkea"

Yle Urheilun asiantuntija Janne Salmen mukaan suunnistuspiireissä luotetaan siihen, ettei tietoja radoista vuodeta kilpailijoille.

suunnistus
Suunnistuksen mc sprintin kärkikolmikko

Suunnistuksen maailmancupin päätösosakilpailussa Kiinassa nähtiin tiistaina jättiyllätys, kun järjestäjämaan Shuangyan Hao voitti naisten sprinttikilpailun. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kiinalaissuunnistaja voitti maailmancupin osakilpailun.

Jo aiemmin tiistaina Kiina nappasi ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa koskaan maailmancupissa, kun Li ZhuoYe oli kolmas miesten sprintissä. Hän johti kisaa pitkään, kunnes lopussa belgialainen Yannick Michaels ja ranskalainen Maxime Rauturier pääsivät ohi.

Yle Urheilun suunnistusasiantuntija Janne Salmi pitää tuloksia epäilyttävinä, ja on pyytänyt Kansainvälistä suunnistusliittoa tutkimaan asiaa.

– Olen esittänyt kansainväliselle liitolle toivomuksen, että he tutkivat perin pohjin, ketkä kiinalaiset ovat päässeet käsiksi karttoihin ja ratoihin, Salmi kertoo Yle Urheilulle.

Haon huima suoritus on puhuttanut erityisesti siksi, että Kiinassa järjestetyissä suunnistuksen sotilaiden MM-kilpailuissa paljastui hiljattain laajamittainen huijaus. Suunnistajille oli raivattu maastoon kulkuväyliä ja kiinalaisurheilijoille oli tehty reitin varrelle merkkejä, joista vain he tiesivät.

31-vuotias Hao on ollut pitkään Kiinan parhaita suunnistajia. Kymmenen vuotta sitten hän sijoittui MM-kilpailuissa kymmenenneksi, mutta viime vuosina häntä ei ole kärjen tuntumassa nähty. Haon tasonnosto juuri Kiinassa sai osakseen kovasti epäilyjä sosiaalisessa mediassa.

– Suunnistuksessa on todella vahva sisäinen koodi, että mitä tietoja ei eteenpäin luovuteta. Ihminen ei olisi sen jälkeen kovin suosittu näissä ympyröissä. Toki Kiinassa on vähän erilainen kulttuuri. Valitettavasti ei voi mitenkään poissulkea sitä, etteikö tässä vilunkia olisi tullut. Toisaalta ketään ei voi tuomita ennen kuin asiasta on tietoa, Salmi toteaa.

Reilu peli on suunnistuksen ydin

Vaikka tietyt maastot ja alueet suljetaan harjoitus- ja kilpailukäytöltä jo vuosia ennen isoja kilpailuja, on valvonta vajavaista. Huijaukset ovat kuitenkin todella harvinaisia: huipputason suunnistajana, valmentajana ja kommentaattorina koko ikänsä lajin parissa toiminut Salmi kertoo, että hän joutuu nyt ensi kertaa pohtimaan huijauksen mahdollisuutta.

TV-kommentaattorina Salmi on päässyt juoksemaan MM-kisoissa radan etukäteen, mutta entiselle maajoukkuevalmentajalle on itsestään selvää, ettei urheilijoille hiiskuta siitä mitään. Reilun pelin säännöt ovat niin syvällä suunnistuskulttuurissa, että tietojen salassa pitämiseen luotetaan. Salmi muistaa tapauksen vuodelta 1974, kun ratamestarin vaimo voitti maailmanmestaruuden, eikä asiasta tullut seuraamuksia.

– Aina on ihmisiä, joilla on tietoa radoista. On täysin mahdotonta sanoa, minkä verran sellaista pientä vinkkiä on joskus annettu. Mutta ei tässä mittakaavassa, mitä nyt epäillään, että tämän kokoisen kilpailun olisi ratkaissut huijaamalla.

Salmi näkee useita uhkakuvia siinä, että suunnistus joskus nousisi olympialajiksi. Olympiamitalit ja isommat palkintorahat nostaisivat houkutusta huijaamiseen.

– Niin kauan, kun lajilla ei miljoonia tienata, eikä se ole missään maassa valtavan kansallisen ylpeyden aihe, on se helpompi pitää aisoissa. Tämä on ehdottomasti lajin varjopuoli, että koneet eivät voi näitä ratoja tehdä.

Lue myös:

”Väistämättä tuntuu vähän ihmeelliseltä” – kiinalaiset suunnistajat taas yllättävän kovia, tällä kertaa maailmancupista historiallinen voitto ja palkintokorokesija

Suomi viides maailmancupin sprinttiviestissä – Aleksi Niemi ja Maija Sianoja huippuvireessä omilla osuuksillaan

Suunnistuksen uusi päävalmentaja pettyi Kiinan maailmancupin järjestelyihin: "Karttaan pitäisi voida luottaa"

Tove Alexandersson jatkaa kauttaan voittamattomana – Maija Sianoja paras suomalainen maailmancup-finaalin keskimatkalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat