Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Uusi villitys voi tuoda juoksuvammoja peruskuntoilijalle, vaikka häikäisevät maailmanennätykset kertovat tossujen hurjasta kehityksestä

Joustojalkineilla juossut Eliud Kipchoge rikkoi lokakuussa maratonilla kahden tunnin haamurajan. Tavalliselle kuntoilijalle kengät voivat tuoda harmia.

yleisurheilu
Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge Wienissä, Itävallassa 12. elokuuta.Christian Bruna / EPA

Tätä näkyä ei ollut koskaan yleisurheilumaailmassa nähty. Kenialainen Eliud Kipchoge tulee hämmästyttävän hyvävointisen näköisenä maaliin ja pysäyttää maratonin jälkeen kellot aikaan 1.59,40.

Koskaan aiemmin kukaan muu ei ollut pystynyt alittamaan maratonilla haamurajana pidettyä kahta tuntia. Maailmanennätykseksi aikaa ei hyväksytty, sillä Kipchoge juoksi lokakuussa Wienissä eräänlaisissa laboratorio-olosuhteissa. Häntä avitti muun muassa 41 jänistä.

Kisan jälkeen ehkä suurin kuohunta nousi kengistä. Ennätyskokeessa oli käytössä Niken seuraava malli maratonkengistä. Myös Brigid Kosgei juoksi naisten maratonin maailmanennätyksen Chicagossa lokakuussa urheilumerkin uusilla kengillä.

Kipchoge teki jo virallisen maailmanennätyksen 2.01,39 viime vuonna. Tutkijan mukaan nykyisillä kengillä olisi nähty kovempia aikoja jo paljon aiemmin.

– Asiantuntijat ovat väittäneet, että tämä epävirallinen maailmaennätys alle kahteen tuntiin juostiin tossujen ansiosta. On laskettu, että Dennis Kimetton vuoden 2014 maailmanennätysjuoksu olisi ollut uusilla välineillä alle kahden tunnin alitus, kliinisen biomekaniikan tutkija Juha-Pekka Kulmala HUSin Liikelaboratoriosta kertoo Yle Urheilulle.

Kengät olisivat siis parantaneet aikoja ainakin kolmella minuutilla, koska Kimetto kirjasi viisi vuotta sitten maailmaennätykseksi 2.02,57.

Missä sitten kengät eroavat verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin?

Uusien kenkien pohjassa on hiilikuitupohja ja vielä vaahtoa, jolla juoksijat pystyvät taloudellisempaan vauhtiin. Uutta mallia on kuvailtu vieteri- ja jousikengiksi.

– Uusissa jalkineissa on jousimainen ja paksu pohja, joka varastoi energiaa. Työntövaiheessa kengästä ponnahtaa pikkuisen lisää voimaa. Energian kulutukseen tulee sitä kautta pientä säästöä, biomekaniikan tohtori Kulmala avaa.

Jo 1980-luvulla kengistä löytyi samantyyppisiä ominaisuuksia, mutta niitä ei vielä pystytty hyödyntämään kunnolla.

– Silloin kenkiin ei saatu niin hyviä materiaaleja, kuten vaahtomuoveja. Materiaalit olivat liian painavia. Etu jäi saavuttamatta, Kulmala pohtii.

Eliud Kipchoge sai Wienissä apua lukuisilta jäniksiltä.
Eliud Kipchoge sai Wienissä apua lukuisilta jäniksiltä.Robert Szaniszlo/NurPhoto via Getty Images

Niken uudet maratonkengät ovat herättäneet myös paljon kritiikkiä. Kipchoge yritti kahden tunnin haamurajan alitusta jo Montzan F1-radalla vuonna 2017.

Kahden tunnin alitukseen tähdännyttä Sub2-projektia aiemmin johtanut professori Yannis Pitsiladis arvosteli Kipchogen ennätysyritystä The Timesille (siirryt toiseen palveluun). Pitsiladis sanoi uskovansa, että Kipchogen uudet juoksukengät antavat hänelle epäreilua etua.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei ole ottanut suoraan kantaa siitä, ovatko uudenlaiset kengät sääntöjen mukaiset.

– Antaisin itse vapaudet valmistajille kehittää mahdollisimman hyviä tuotteita. Sekin lisäisi mielenkiintoa lajiin, Kulmala sanoo.

Kulmala uskoo, että muutkin valmistajat lähtevät tekemään samantyyppisiä kenkiä. Tutkijan mukaan joustotossut eivät sovi kuntoilijoille yhtä hyvin kuin urheilijoille.

Tutkimustietoa mahdollisista loukkaantumisriskeistä ei vielä juuri ole, mutta alustavien tulosten perusteella joustojalkineet voivat lisätä jalkojen kuormitusta. Iskujen voima on suurempi.

– Joustojalkineet voivat lisätä juoksuvammoja, Kulmala sanoo.

– Voi tulla lisää rasitusvammoja tai polvi- sekä akillesjännevammoja. Mutta vammatutkimuksia tarvitaan lisää, eikä pelkästään biomekaniikan tutkimuksia. Niissä katsotaan vain voimien suuruksia, mutta vammatutkimuksissa nähtäisiin lopputulos.

Lue lisää:

Kenialaiset hirmuvauhdissa – Brigid Kosgei rikkoi naisten 16 vuotta vanhan maratonennätyksen

Ensimmäinen kahden tunnin alitus maratonilla ei kelpaa ME:ksi – "Mutta historiaa on tehty"

Historiallinen juoksu! Kipchoge alitti uskomattomasti kahden tunnin haamurajan maratonilla "laboratorio-olosuhteissa"

Rikkoutuuko maratonennätys laboratorio-olosuhteissa? Maailmanennätysmies yrittää alittaa lähes mahdottoman rajan: "Tässä on kyse jostain suuremmasta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat