1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

Suomalaisen mahtiseuran HJK:n kausi meni täysin pieleen – toimitusjohtaja Riihilahti myönsi: "Teimme monia asioita huonosti"

HJK jäi mitaleitta ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Myös paikka europeleissä jäi saavuttamatta.

HJK:n kausi päättyi isoon pettymykseen. Kuva: Matti Raivio/AOP

KuPSin juhliin päättynyt Veikkausliiga-kausi oli suuri pettymys kestomenestyjä-HJK:lle.

Helsinkiläisten kymmenen vuotta kestänyt mitaliputki katkesi, kun HJK jäi liigassa sijalle viisi. Sinivalkoiset jäivät myös ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen ulos Euroopan pelikentiltä. HJK hävisi sunnuntaina IFK Mariehamnille Eurooppa-liigan karsintaturnauksessa. IFK jatkaa taistelua viimeisestä Eurooppa-liigan paikasta FC Hongan kanssa, HJK:n kausi on ohi.

Huomionarvoista HJK:n heikossa kaudessa on, että helsinkiläisseuralla oli kaudella 2019 ylivoimaisesti suurin pelaajabudjetti Veikkausliigassa.

HJK käytti pelaajahankintoihin yli 1,5 miljoonaa euroa. SM-hopeaa saavuttaneen FC Interin pelaajabudjetti oli sarjan toiseksi suurin, 900 000 euroa.

Vuoden alussa HJK asetti tavoitteekseen Suomen Cupin voiton, Veikkausliigan mestaruuden ja pääsyn europeleissä lohkovaiheeseen. Yksikään tavoite ei täyttynyt.

Aki Riihilahti on toiminut HJK:n toimitusjohtajana vuodesta 2013 asti. Kuva: Tomi Hänninen

Keskiviikkona seuran johto vastaili kannattajien kysymyksiin floppikaudesta. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti selvitti heikkoa tulosta myös Yle Urheilulle.

– On selvä, että kun asiat menivät vihkoon, ensimmäisenä pitää keskustella ja käydä se läpi. Kausi ei mennyt lähellekään niin kuin odotimme. Tällaisessa tilanteessa ei ole oikea hetki mennä piiloon. Olemme aina olleet avoimen ja rohkean viestinnän kannalla.

Riihilahden mukaan korkeat tavoitteet juonsivat juurensa siihen, että HJK halusi nostaa tasoaan päivittäisessä tekemisessä. Siinä seurassa ei onnistuttu.

– Me teimme monia asioita huonosti. Siksi miesten edustusjoukkueen lopputulos oli heikko, Riihilahti sanoi.

Urheilullisesti iso takaisku

HJK menetti tuloja vähintään reilut 200 000 euroa, kun paikka Eurooppa-liigassa jäi haaveeksi. Riihilahden mukaan tällä ei ole suurta vaikutusta HJK:n tulevaisuuteen taloudellisesti.

– Olemme eläneet vastuullisesti. Meillä on erittäin, erittäin onnistunut rakenteellinen ja taloudellinen toiminta, jolloin tämä ei meidän toimintaamme taloudellisesti hetkauta. Totta kai nyt puuttuu yksi tuloerä, mutta se ei muuta meidän investointimahdollisuuksiamme.

Heikko kausi Veikkausliigassa on suuri kolaus urheilulliseen tulevaisuuteen.

Ensi vuonna investoimme enemmän ja teemme asioita paremmin, jotta olemme jatkossa niissä peleissä, joissa haluamme olla ja joihin mielestämme kuulumme.

Aki Riihilahti

HJK haluaa menestyä kansainvälisillä kentillä, mutta nyt seura jää kokonaan ilman kovia ja kehittäviä otteluita eurooppalaisia huippujoukkueita vastaan.

– Olemme halunneet nostaa tasoa, jotta olisimme myös eurooppalaisittain varteenotettava joukkue. Jos Eurooppa-liigan peleihin ei pääse, ei pysty nostamaan tasoaan niissä peleissä.

Riihilahti vakuutti, että HJK:n kausi meni muilla kuin urheilullisilla mittareilla hyvin.

– Meillä on erittäin hyvä tilanne. Meillä on rakenteet, organisointi ja liiketoiminta niin hyvässä kunnossa, että sikäli tämä kausi ei vaikuta muuhun kuin siihen, että ensi vuonna investoimme enemmän ja teemme asioita paremmin, jotta olemme jatkossa niissä peleissä, joissa haluamme olla ja joihin mielestämme kuulumme.

Muutoksia pelaajistossa ja organisaatiossa

Riihilahden mukaan HJK teki tällä kaudella monella osa-alueella virheitä. Niistä yksi tuli pelaajamarkkinoilla. HJK:hon hankitut ulkomaalaisvahvistukset eivät tuoneet sitä lisäarvoa, jota heiltä toimitusjohtajan mukaan odotettiin.

Ensi kautta varten HJK on vahvistanut rivejään jo nyt laadukkailla hankinnoilla.

RoPSista Helsinkiin siirtyvät Lucas Lingman ja maalivahti Antonio Reguero. Mestari-KuPSista HJK:hon puolestaan suuntaa Luis Carlos Murillo kahden vuoden sopimuksella. Aiemmin lokakuussa HJK tiedotti pohjoismakedonialaisen hyökkäyspään pelaajan Ferhan Hasanin hankinnasta.

– Saimme Murillosta nyt hienon pelaajan. Hän on Veikkausliigassa osoittanut osaamisensa. Hän on yksi palanen meidän ensi vuoden suunnitelmaamme, Riihilahti kehui.

Riihilahden mukaan Murillon sopimuksessa ei ole ulkomaille siirtymisen mahdollistamaa pykälää.

Toni Koskela siirtyi kesken kauden HJK:n valmentajaksi RoPSin peräsimestä. Kuva: Matti Raivio / AOP

Pelaajamuutosten lisäksi organisaatiota on uudistettu viime keväästä alkaen. Kesällä valmennus laitettiin uusiksi, kun Toni Koskela otti päävalmentajan vastuun Mika Lehkosuolta. Viimeisimpänä muutoksena HJK etsii nyt uusia kykyjenetsijöitä.

Riihilahti uskoo, että HJK on pitänyt edelleen kilpailuetunsa Veikkausliigansa muihin seuroihin nähden yhdestä huonosta kaudesta huolimatta.

– Vaikka emme koskaan haluaisi, me voimme hävitä yksittäisen pelin, voimme hävitä jopa yksittäisen kauden, mutta emme koskaan häviä kilpailuetua. 2010-luvulla olemme luoneet kilpailuedun, joka omalla tavallaan velvoittaa siihen, että joka vuosi pitäisi voittaa. Tänä vuonna teimme paljon vääriä valintoja, mutta kilpailuetua emme ole edelleenkään hävinneet.

Lue myös:

HJK:n kausi päättyi murheellisesti – IFK Mariehamn jatkaa taistelua viimeisestä europaikasta: "Iso päivä, seuralle ja pelaajille"

Savon Sanomat: HJK havittelee kahta pelaajaa KuPSin mestaruusjoukkueesta – Murillo kirjoitti jo jäähyväiskirjeen kuopiolaisille