Suora

  • Urheiluruutu

Kimmo Kuhta uskoo, että HIFK:ssa olisi voinut tulla kaapista ulos pelikavereille jo vuosituhannen alussa: "Jätkät olisivat varmasti osanneet arvostaa"

Nykyisin junioreiden valmentajana toimiva Kimmo Kuhta rohkaisee nuoria olemaan joukkueessa oma itsensä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kimmo Kuhta, 17.3.2013
Kimmo Kuhta päätti pelaajauransa kevääseen 2013.Tomi Hänninen

Viime viikonloppu oli urheilumaailmassa historiallinen. Entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka kertoi ensimmäinen SM-tasolla pelanneena suomalaisena julkisuuteen homoseksuaalisuudestaan (siirryt toiseen palveluun).

Seksuaalisesta suuntautumisesta kertominen oli viime sunnuntaihin asti vaiettu aihe kotimaisessa jääkiekossa.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Kimmo Kuhta, 44, sanoo, ettei kukaan hänen pelikavereistaan kertonut hänelle uran aikana homoudesta.

Kuhta pelasi urallaan 731 SM-liigaottelua. Hän edusti kahta ottelua lukuun ottamatta koko uransa ajan pääsarjatasolla HIFK:ta.

Helsinkiläisseuran brändiä leimaa tietty kovuus ja äijämäisyys. Tästä huolimatta Kuhta uskoo, että jo hänen peliurallaan HIFK:n kopissa olisi voinut kertoa avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan.

– Jo vuosituhannen taitteessa maailma ja lätkä oli muuttumassa enemmän ammattimaiseen suuntaan. Uudet tuulet puhalsivat ainakin jollain tasolla, jos vertaa esimerkiksi 1980-lukuun.

– Alkuun tilanne olisi ollut varmaan aika hämmentävä, jos joku olisi kertonut homoudestaan. Jätkät olisivat kuitenkin varmasti osanneet arvostaa, että aika rohkea teko, Kuhta sanoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Nykyisin Kuhta valmentaa HIFK:n junioreita. Keväällä 2018 hän voitti B-junioreiden peräsimessä SM-kultaa. Tällä kaudella Kuhta valmentaa A-junioreita, jotka ovat iältään pääosin 18–20-vuotiaita.

– Jokaiselle on pukukopissa tilaa. Valmentajana kannustan kaikkia olemaan oma itsensä. Pientä feikkiä kopissa on aina, mutta parhaita pelikavereita ovat ne, jotka uskaltavat olla oma itsensä.

Kuhdan mukaan pukukopissa pelaajille on tärkeintä vain jääkiekko ja yhdessä tekeminen.

– Ei jätkille ole väliä, kuka olet, mistä tykkäät tai mikä on sinun juttusi. Kaikki on kimpassa lätkän parissa, se on se juttu.

Lue myös:

Jalonen kiitti Puhakkaa avoimuudesta ja vakuutti, että Leijoniin ovi on kaikille auki: "Jos tiedän, että joku on homo, en varmasti jätä häntä sen takia valitsematta"

Ilves ja TPS ottavat kantaa ja pelaavat pelin sateenkaaren väreissä: "Jääkiekkoon ei kuulu minkäänlainen syrjintä ja poissulkeminen"

Voiko jääkiekkoilijan homoseksuaalisuus olla este urahaaveille? Homoudestaan kertonut Janne Puhakka: "Pelkäsin, että voin sulkea joitain ovia itseltäni"

HS: Entinen SM-liigakiekkoilija Janne Puhakka tarttuu urheilun tabuun ja kertoo avoimesti homoudestaan: ”Niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat