Suora

  • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
  • Urheilustudio 23.2.
  • Urheiluruutu
  • Maailmanmestari Tuuve Häkkisen on pakko luottaa siihen, että joukkuekaverit ottavat kopin: "Ei cheerleadingiä voi harrastaa, jos pelkää loukkaantuvansa"
  • Urheiluruutu

Kommentti: New Jersey Devilsin pitää etsiä nopeasti uusi ykkösmaalivahti – joukkueen konttaamista ei pysty pysäyttämään edes ykköspuolustajaksi noussut Sami Vatanen

New Jerseyn Cory Schneider on NHL:n heikoin ykkösmaalivahti, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
SAmi Vatanen vs Tampa Bay
Sami Vatanen (vas.) näytti hyökkäyspäänosaamistaan Tampa Bay Lightningia vastaan.Getty Imahes

New Jerseyn Sami Vatanen, 28, kuului kauden alla niihin suomalaispelaajiin, joille oli vaikea asettaa odotuksia. Loukkaantumisten rikkoman kevätkauden jäljiltä oli rehellisyyden nimissä hieman vaikea arvailla, mihin suuntaan tovin jo paikallaan polkeneen jyväskyläläisen NHL-ura olisi menossa.

Kauden ensimmäinen kuukausi on tarjonnut vastauksia – vieläpä positiivisia sellaisia.

Vatanen pelaa juuri nyt parempaa jääkiekkoa kuin aikoihin. Velmun JYP-kasvatin kaikesta tekemisestä huokuu oikeanlainen rentous ja peli-ilo. Vatanen ei ole koskaan ollut mikään puristaja, eikä hänestä sellaista tulekaan. Alkukaudesta rentous ja jämäkkyys ovat lyöneet hyvällä tavalla kättä Vatasen pelissä.

Vatanen onkin ollut syyskaudella Devilsin paras puolustaja. Sulavasti liikkuva ja erinomaisesti kiekkoa käsittelevä Vatanen on pelannut paljon ykkösylivoimassa, tappanut jäähyjä ja ollut muutenkin jäällä otteluiden tärkeillä hetkillä. Vain heikosti aloittanut P.K Subban on pelannut Vatasta enemmän – taivas yksin tietää, miksi.

Vaikka matkaan on mahtunut pari virhettäkin, pääasiassa Vatanen on ollut hyvä myös puolustussuuntaan. Ensi viikolla Calgaryssa NHL-uransa 400:nnen NHL-ottelun pelaava Vatanen johtaa muun muassa Devilsin torjuttujen laukausten tilastoa.

Keskiviikkona Vatanen iski rystyltä jo kauden kolmannen osumansa. Sanon jo, koska viime kaudella Vatasen kauden kolmas osuma syntyi uudenvuoden aattona. Suomalaispuolustaja teki menneellä kaudella 50 ottelussa neljä osumaa. Nyt kymmenen ottelun jälkeen tehot kirjataan lukemin 3+3.

Anaheimissa parhaimmillaan 67 ottelussa peräti kaksitoista maalia tehnyt Vatanen pystyy hyökkäyspäässä paljon parempaan, mitä parin viime vuoden aikana on nähty, joten siltä osin nousevalle trendille on syytä odottaa jatkoa.

NHL:n huonoimmalla veskarilla vietävä vuoto

Jos kulkee Vatasella, samaa ei voi sanoa joukkueen ykkösmaalivahdista Cory Schneiderista. Kun puhumme Devilsin ykkösveskarista, puhumme selkeästi NHL:n huonoimmasta ykkösmaalivahdista. Tilanne onkin New Jerseylle juuri nyt täysin kestämätön.

Esimerkiksi keskiviikkona joukkue voitti laukaukset Tampaa vastaan 42–23, mutta hävisi ottelun 6–7.

Schneider ei ole voittanut viidestä ottelustaan tällä kaudella yhtäkään torjuntaprosentin näyttäessä 84,7:ää. Vancouverista kuusi vuotta sitten Devilsiin kaupatun amerikkalaisvahdin päästettyjen maalien keskiarvo on käsittämätön 4,71. Käsillä on täydellinen maalivahtifarssi, joka jatkuessaan syö joukkueelta kaiken moraalin.

Eikä kyse ole vain tästä syksystä.

Cory Schneider
Devilsin maalivahti Cory Schneider ei tällä hetkellä pysäytä kiekkoja toivotulla tavalla.Getty Images

Loukkaantumisista kärsinyt Schneider ei ole pelannut hyvin enää kolmeen vuoteen. Jos pelattujen pelien määrä rajataan vuosien 2016 ja 2019 välillä vähintään 130:een, vain Ottawan Craig Andersonin tilastot ovat Schneideria heikommat. Puhumme pidemmälläkin jänteellä tasosta, joka ei enää riitä NHL:ään.

Vahvistunut Devils omaa playoff-potentiaalin, mutta Schneiderin kanssa sillä ei ole mitään toivoa. Eikä tulokassopimuksella pelaavasta kakkosveskarista, Mackenzie Blackwoodista ole pelastajaksi.

Kuka Schneiderin tilalle?

New Jerseyn on pakko tehdä jotakin maalivahtitilanteelleen. Devils-GM Ray Shero kuuluu ammattikuntansa parhaimmistoon, mutta kysymys kuuluu, mitä on tehtävissä. Etenkin, kun a) Schneiderin tilanne on laajalti kaikkien tiedossa ja b) tämä tienaa tasoonsa nähden käsittämättömät kuusi miljoonaa taalaa vuodessa – vieläpä kesään 2022.

Kukaan ei halua Schneiderin sopimusta kontolleen.

Toisaalta New Jerseyllä on palkkakaton alla tilaa yli viiden miljoonan taalan verran, joten Schneiderista ei välttämättä tarvitse päästä eroon tämän kauden aikana. Devils voisi siis hankkia nyt itselleen uuden ykkösveskarin ja ostaa Schneiderin sopimuksen ulos tulevana kesänä.

Ketä New Jersey sitten voisi tavoitella?

Vaikkapa Los Angelesin Jonathan Quickia, joka on aloittanut heikosti, mutta jonka tankissa lienee edelleen bensaa. Arizonassa tilanne on myös mielenkiintoinen, sillä Darcy Kuemper on pelannut syyskaudella selkeästi enemmän kuin Antti Raanta. Voisiko Raanta olla saatavilla, jos Coyotes on valitsemassa Kuemperia ykkösvahdikseen?

Chicagon Corey Crawford voisi niin ikään olla vaihtoehto, jos kohta tämäkin on kärsinyt paljon loukkaantumisista viime vuosina. Mielenkiintoinen nimi voisi olla myös Minnesotan Devan Dubnyk. Wild ei ole menossa mihinkään pitkään aikaan ja runkoa joudutaan lähitulevaisuudessa rakentamaan uudelleen. Voisiko siis 33-vuotias Dubnyk olla saatavilla?

En tiedä, mutta varmaa on, että Corey Schneiderin kanssa Devilsin kaudesta tulee täydellinen painajainen.

Lue myös:

Aleksander Barkoville kauden avausmaali – Sami Vatanen tyylitteli komean osuman Tampa Bayn reppuun

Uusi suomalainen debytantti NHL:ään? Islanders nosti taituri Otto Koivulan ylös

Ryöstön ryöstön ryöstö! Nyt pannaan NHL:n hävyttömimmät sopimukset järjestykseen – Änärikirje penkoo myös, mihin katosi Puljun ja Laineen vanavedessä varattu Olli Juolevi

Coloradon tilanne vaikeutuu – Rantasen lisäksi nyt toinen supertähti sivuun "merkittäväksi ajaksi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat