Suora

  • Urheiluruutu

Entisen lentopalloilijan rohkea alku asuntosijoittajana – Matti Oivasen haparoiva ensisijoitus lainarahalla kasvoi 16 asunnon salkuksi

Viime kaudella pitkän ammattilaisuransa päättänyt Matti Oivanen siirtyi lentopallosta suoraan ammattimaiseksi asuntosijoittajaksi.

lentopallo
Matti Oivanen lentopallo asuntosijoittaminen
Matti Oivasen mielestä säästämisessä ja sijoittamisessa tyyli on kaikille vapaa.Jouni Immonen / Yle

Matti Oivasella on ihmeellinen taito muuttaa harrastus ammatiksi.

Lentopallo muuttui hauskasta pelailusta kohti ammattilaisuutta viimeistään 2005, kun Oivanen kutsuttiin Suomen A-maajoukkueen leiritykseen yhdessä kaksoisveljensä Mikon kanssa.

Pitkä ja menestyksekäs lentisura päättyi viime keväällä Hurrikaanin pronssikemuihin. Oivanen ehti pelaamisen rinnalla syventyä kymmenisen vuotta asuntosijoittamiseen, ja tämäkin pikku kokeilusta lähtenyt harrastus muuttui loppukesästä unelmaduuniksi.

Oivasesta olisi voinut tulla myös poliisi tai Finnairin lentäjä.

– Opiskelupaikkoja oli paljon haussa ja muutamaan paikkaan olisin päässyt (mm. poliisikoulu). Muutama jäi hakuprosessiin. Olen pyöritellyt lukuja ja pyörinyt asuntojen parissa pitkään, niin tämä ala kiinnosti. Ajattelin katsoa tämän kortin, Oivanen perusteli.

Asuntosijoittaminen alkoi haparoiden Huittisista 2009, kun Oivanen osti ensimmäisen asuntonsa 40 000 eurolla, täysin velkarahalla.

– Asuin siellä (Huittisissa) ja ei ollut niin paljon tietotaitoa kuin nykyään. En olisi välttämättä näillä tiedoilla tuota ensimmäistä asuntoa lähtenyt Huittisista hankkimaan. Siellä oli halvemmat hinnat isompiin kaupunkeihin verrattuna, pääoma kasvoi ja sitä kautta pääsin siirtymään isompiin kaupunkeihin. Ensi askel oli jostain otettava, joten kaiken kaikkiaan se oli hyvä päätös, Oivanen muistelee sijoittajaksi ryhtymistään.

Markkinoille kaverien tuella

Asuntosijoittajan ei välttämättä tarvitse olla NHL-miljonääri, Oivasen mukaan alkuun pääsee jopa alle kymppitonnilla.

– Muutama tuttu teki asuntosijoituksia ja sitä kautta tuli hankittua ensimmäisiä asuntoja. Kaverisuhteiden kautta pääsin alkuun ja rakentamaan verkostoa.

Oivanen pelasi huippulentistä 15 vuotta, Mestaruusliigan lisäksi Ranskassa, Italiassa, Venäjällä, Qatarissa ja Puolassa. Lentiksessä palkat ovat pysyneet kuitenkin maltillisina jo pitkään, vain Venäjän-reissulta ansaitut ylimääräiset eurot Oivanen sijoitti suoraan asuntoihin. Ostoskoriin pulpahti kerralla kolme asuntoa Jyväskylästä.

Matti Oivasen sijoitusasunnot
Grafiikka: Tanja Ylitalo/Yle

Oivanen on hankkinut sijoitussalkkuunsa kaikkiaan 16 asuntoa. Huittisten ja Jyväskylän lisäksi kohteita löytyy Lohjalta ja Kuopiosta. Hintahaarukka on 40 000–110 000 euroa, ja asunnot on hankittu pääosin lainarahalla.

– Niitä ei tarvitse itse pyörittää. Firma hoitaa kaiken hallinnoinnin, joten maantieteellisiä kriteerejä ei ollut. Lohja on lähellä pääkaupunkiseutua ja vuokrattavuus hyvä. Jyväskylä on iso yliopistokaupunki ja kaikin puolin sijoittajan näkökulmasta hyvä kaupunki, kuten myös Kuopio. Iso ja kasvava kaupunki, paljon oppilaitoksia ja työllistäjiä. Isommissa kaupungeissa on realisoinnin ja vuokrattavuuden suhteen riskitekijöitä vähemmän.

Oivanen saanut lentispelaajia kiinnostumaan

Asuntosijoittamisen buumista on puhuttu jo vuosia. Suomessa oli vuonna 2016 noin 318 000 vuokratuloa nauttivaa yksityishenkilöä.

Matti aloitti elokuussa työt Suomen asuntoneuvoja -yrityksen myyntiporukassa. Oivanen oli itse viihtynyt yrityksen asiakkaana vuodesta 2012 lähtien.

Toissa vuonna 14 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittänyt yritys ostaa ja rakennuttaa rivi- ja kerrostaloja, jotka tarvittaessa remontoidaan ja myydään asuntosijoittajille.

Matti Oivanen lentopallo asuntosijoittaminen
Matti Oivanen ehti olla nykyisen työnantajansa asiakkaana vuodesta 2012.Jouni Immonen / Yle

Bisnesidea perustuu siihen, että yritys pyrkii ostamaan lukuisia kohteita kerralla, esimerkiksi kokonaisia kiinteistöjä niiden markkina-arvoa hieman halvemmalla hinnalla.

– Homma on lähtenyt hyvin käyntiin firmassa. Toistakymmentä kauppaa on tullut reilun parin kuukauden aikana. Täytyy olla tyytyväinen, Oivanen sanoi hymyillen.

Oivanen ei painota rikastumista asuntokaupoissa, sijoittaminen on lähinnä säästämisestä tulevaisuuden varalle. Mukaan on lähtenyt myös muita lentispelaajia.

– Olen saanut heiltä hyvän vastaanoton. Näitä hommia tehdään hyvin pitkälle numeroiden valossa. Ihmisiä kiinnostaa lähinnä se, miten asunto tulee tuottamaan. Esimerkkejä ja kohteita on paljon.

Riskit kuuluvat asuntosijoittamiseen

Oivasella riittää myyntihommia jatkossakin, sillä yritys hankki viime vuonna 750 uutta kohdetta, eikä tahti ole lähivuosina hiipumassa.

– Tavoitteena on kasvattaa asiakaskuntaa. Paras saavutus olisi se, että pystyisin auttamaan ihmisiä vaurastumaan ja kasvattamaan pääomaa huomattavasti. Siinä on tähtäin näissä hommissa.

– Aloittelijan olisi hyvä kysyä ohjeita asiantuntijoilta, jotka voivat kartoittaa tilanteita. Asuntosijoittamisessa on aika paljon muuttuvia tekijöitä ja myös riskejä. Kannattaa keskustella omista lähtökohdista, emme halua ketään vararikkoon, Oivanen opasti.

Myyntihommien rinnalla pitäisi myös ehtiä huolehtimaan omasta sijoitussalkusta.

– Tarkoitus on kasvattaa entisestään omistuksia, välillä realisointia ja päivitystä uudempaan kantaan. Se on sellaista pelailua, 33-vuotias Oivanen pyöritteli.

Lentispelaajana Oivasen osaamista ja markkina-arvoa mitattiin otteluissa viikoittain, asuntosijoittajana hän on totutellut rauhallisempaan rytmiin.

– Aika ja maltti, siinä sijoittajan parhaat ystävät.

Lue lisää:

Lentopallomaajoukkueen luottopelaaja Matti Oivanen lopettaa ammattilaisuransa – konkari jää kaipaamaan etenkin pukukoppielämää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat