1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

NHL oli Sebastian Aholle joskus vain kaukainen unelma – nyt 100 tehopistettä ei merkitse suomalaistähden arvoasteikossa mitään: "Vain joukkueena voittaminen tyydyttää minua"

Sebastian Ahon edustama Carolina Hurricanes on ladannut kovat odotukset tähän NHL-kauteen.

Sebastian Aho. Kuva: Getty Images

RALEIGH Pohjois-Carolinan Raleigh saattaa olla varsin tuntematon amerikkalaiskaupunki ainakin eurooppalaisille. Alle puolen miljoonan ihmisen asuttama kaupunki on ilmastoltaan kuitenkin miellyttävä vielä lokakuun lopussakin, sillä päivisin paikalliset saavat nauttia mukavasta, yli 20 asteen kesäisestä lämmöstä. Sebastian Ahon kaltaiselle nuorelle suomalaiselle Raleigh sopii NHL-uran asemapaikkana mitä mainioimmin.

– Minulla on kaupungista vain positiivista sanottavaa ja olen todella tykännyt asua täällä. Sää on mukava läpi vuoden, paikalliset ovat mukavia ja ilmapiiri on kaikin puolin rauhallinen, Aho valottaa kaupunkia Yle Urheilulle.

Carolina Hurricanesin suomalaiselle tähtipelaajalle ja joukkueen johtaviin hahmoihin kuuluvalle Aholle Raleigh alkaa tuntua jo kodille runsaan kolmen vuoden oleskelun jälkeen.

– Kyllähän tässä alkaa olla kodin tuntua, sillä suurimman osan vuodesta kuitenkin vietän täällä. Perhe ja kaverit ovat tietysti Oulussa, mutta olen viihtynyt hyvin täälläkin.

Jotakin tutun arkisia asioita suomalainen näemmä aina kaipaa kotimaasta ulkomailla asuessaan.

– Kun perhe tai kaverit tulevat käymään niin pyydän yleensä tuomaan aina pussillisen ruisleipää ja Fazerin sinistä, mutta pärjään kyllä ilman niitäkin, Aho naureskelee autonsa ratissa matkalla kohti Raleighin ydinkeskustaa.

Nälkä kasvaa aina syödessä

Sebastian Aho otti heti debyyttikaudellaan, 19-vuotiaana ison roolin Carolinan joukkueessa. Tuolloinen seurajohtaja ja Hurricanesin pelaajalegenda Ron Francis oli täysin oikeassa todetessaan kesällä 2016, että "Aho on täysin valmis pelaamaan NHL:ssä".

Tulokaskautensa jälkeen oululaisen kehityskäyrä maailman johtavassa kiekkoliigassa on ollut koko ajan ylöspäin. Viime kausi olikin Aholta jo todellinen nappisesonki: yli 80 tehopistettä ja huippulaadukas kokonaisvaltaisen pelaamisen kausi. Aho on jättänyt jo pysyvän muistijäljen NHL:ää seuraaviin kiekkofaneihin.

– Oma nälkä on kasvanut syödessä. Ensimmäisen kauden jälkeen fiilis oli, että pystyy pelaamaan koko ajan paremmin ja vastaamaan kovempiin haasteisiin. Erityisesti viime kaudella haaste oli iso, kun siirryin laiturista sentterin paikalle, Aho taustoittaa.

Ahon puheista paistaa koko ajan terve itseluottamus. Omiin kykyihinsä uskova nuori huippupelaaja kertoo asiat niinkuin ne ovat.

– Olen pystynyt käsittelemään kovia haasteita nuoren urani aikana. En tiedä, onko tämä tullut minulle yllätyksenä. Kun olen huomannut, että pärjään täällä niin sitä haluaa ottaa koko ajan uusia kehitysaskeleita pelaajana.

Sebastian Aho viihtyy mainiosti Carolinassa. Kuva: Getty Images

Sebastian Aho, 22, haluaa nostaa esiin seuran sekä Carolinan joukkueen merkityksen omassa menestyksessään kolmen ensimmäisen NHL-kautensa aikana. Hän jakaa auliisti kiitosta niille, joille se kuuluu.

– Carolina on ehdottomasti paras paikka minulle. Seura on minut tänne aikanaan varannut ja antanut pelata täällä ensimmäisen NHL-pelini. Tämä seura on ollut minulle hyvä paikka pelata.

Aho haluaa palata Montreal Canadiensin viime kesänä tarjoamaan ehdolliseen sopimukseen eli niin sanottuun offer sheetiin enää vain niukalla kommentilla.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että saan jatkaa täällä seuraavat viisi vuotta.

Ahoa motivoi syksyllä 2019 kesäisen lämpimässä Raleighissa ennenkaikkea joukkueen tasonnousu, joka käynnistyi viime kevään huikean pudotuspelitaipaleen aikana, joka johti aina konferenssifinaaliin asti.

– Kaikkein hienointa on ollut tietysti se, että joukkueena olemme kehittyneet paljon. Varsinkin viime kausi oli hieno ja nyt yritämme olla vieläkin parempia. Haluamme olla parempia niin joukkueena kuin yksilöinäkin, hän taustoittaa.

– Joukkueen rima on asetettu nyt korkealle.

Carolinan suomalaisen huippuhyökkääjän fiiliksestä aistii koko ajan, että joukkue on ladannut alkaneeseen kauteen on kovat odotukset viime kevään siivittämänä.

Joskus kiekot uppoavat, joskus eivät

Sebastian Ahon tarkka vaisto ja kyky analysoida jatkuvasti omaa pelaamistaan seuraa taitohyökkääjän toimintaa koko ajan. Aho korostaa jatkuvaa kehitystä.

– Tehokkuuden parantaminen on varmasti yksi asia. Alkukaudella kiekot eivät ole menneet sisään eli jatkossa on oltava tehokkaampi maalipaikoissa. Kun sentterinä pelaan, niin aloituksissa kehittyminen on tietysti tärkeä asia.

Tehojen uupuminen ei huoleta Sebastian Ahoa. Kuva: Getty Images

Alkukauden peleissä tehot ovat jääneet piippuun, vaikka kokonaisvaltaisesti Ahon pelaaminen onkin ollut takuuvarmalla tasolla. Tehojen uupuminen ei nuorta miestä juurikaan kaivele.

– Olemme pelanneet joukkueena hyvin, mikä on auttanut tässä asiassa. Jos olisimme hävinneet niin olisin itse ottanut asiasta enemmän stressiä. Viime peleissä olen pelannut kauttaaltaan hyvin ja saanut hieman jo onnistumisiakin, hän muistuttaa.

– Kausi on pitkä ja luotan siihen, että tehojakin alkaa tulla. Joskus käy niin, että kiekot uppoavat ja joskus uppoavat silloinkin, kun pelaat huonosti. On luotettava vaan omaan pelaamiseen ja siihen, että se kantaa.

Entä kumpi painaa Ahon vaakakupissa enemmän yksittäisen ottelun sisällä: makea voittomaali vai täydellisesti onnistunut kokonaisvaltainen peli kiekonriistoineen, aloitusvoittoineen ja tarkkoine syöttöineen?

– Jos voitamme pelin ja satun tekemään voittomaalin niin toki se tuntuu hyvältä. Näen, että oma pelaamiseni ei perustu koskaan tehopisteisiin vaan siihen, että olen vastuullinen puolustuspäässä. Tärkeintä on hoitaa se ruutu hyvin, hän muistuttaa ahomaiseen tapaansa.

Kaikki likoon joka ilta

Kesällä solmittu viisivuotinen sopimus merkitsee luonnollisesti sitä, että Sebastian Ahon varaan lasketaan Raleighissa paljon. Hieman suureellisesti sanottuna: hän on Carolina Hurricanesin nykyisyys ja tulevaisuus.

– Seurajohdolla on varmasti omat odotuksensa minua kohtaan, mutta kaikkein eniten minulle merkitsee se, mitä valmentaja ja joukkuekaverit odottavat. Haluan tehdä vaikutuksen aina kovalla työnteolla ja sitä kautta johtaa omalla esimerkillä, Aho painottaa.

– Päävalmentaja on pyytänyt minulta vain sitä, että lyön joka ilta kaikki likoon kaukalossa. Kaikki muu tapahtuu sen jälkeen, hän jatkaa.

Ahon arvoasteikossa joukkue tulee aina ensin. Hän on aina joukkuepelaaja, nyt ja ikuisesti.

– Voittaminen on minulle se asia, joka tyydyttää. Näin se vain menee. Kahtena ensimmäisenä kautena sitä tiesi jo pari viikkoa ennen kautta, että emme pääse pudotuspeleihin ja ne olivat kovia aikoja.

– Jos teet henkilökohtaisesti 100 pistettä runkosarjakaudella, mutta et pääse pudotuspeleihin, niin sehän on huono kausi. Kaikki tavoitteet menevät aina joukkue edellä ja juuri siitä saan ne isoimmat "kiksit", Aho muotoilee.

Aho arvostaa tällä hetkellä omaa asemaansa, mutta pitää jalat visusti maassa omaan hillittyyn tapaansa. Hän myöntää, että saa elää nuoren suomalaisen etuoikeutettua elämää.

– Tottakai se on näin. Olen kiitollinen joka päivästä täällä. Jääkiekko on ollut minulle harrastus, josta on tullut ammatti. NHL oli jossakin kohtaa vain unelma, mutta sitten se muuttui tavoitteeksi. On upeaa, että olen nyt saavuttanut tuon tavoitteen.

Lue lisää:

Sebastian Aho kypsyy Carolinassa hiljaisesta johtajasta seuran todelliseksi johtotähdeksi: "Toivomme, että hän pelaisi koko NHL-uransa täällä"

Kommentti: Sebastian Ahon tehot tulevat aikanaan – luistelevan tietokoneen kokonaisvaltaisuus on huikealla tasolla