1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. NHL

Sebastian Aho kypsyy Carolinassa hiljaisesta johtajasta seuran todelliseksi johtotähdeksi: "Toivomme, että hän pelaisi koko NHL-uransa täällä"

Sebastian Aholta odotetaan huippuesityksiä illasta toiseen.

Sebastian Aho on noussut tärkeäksi pelaajaksi Carolinassa. Kuva: Getty Images

RALEIGH. Sebastian Ahon asema Carolinan johtavien pelaajien joukossa on sementoitunut jo parin viime NHL-kauden aikana. Nyt neljännellä kaudellaan Hurricanesin valmennusjohto ei peittele odotuksiaan lahjakasta suomalaissentteriään kohtaan. Kuorma alkaa kasvaa vasta 22-vuotiaan Ahon harteilla.

– Tottakai odotuksemme ovat Sebastiania kohtaan kovat. Hän on yksi parhaista pelaajistamme ja kenties paras hyökkäyspään pelaaja joukkueessa, päävalmentaja Rod Brind'Amour sanoo Yle Urheilulle.

– Asetamme hänelle isot vaatimukset. Odotamme, että Sebastian on joukkueemme paras pelaaja joka ilta. Pitää kuitenkin muistaa, miten nuori hän vielä on ja hänhän vielä opiskelee NHL-peliä, hän muistuttaa perään.

Loistavan NHL-uran pelaajana itse tehnyt Brind'Amour haluaa painottaa vielä realismin merkitystä Sebastian Ahoon kohdistuvissa odotuksissa.

– On hieman epäreilua odottaa kaverilta niinkin paljon vielä tässä vaiheessa. Hänhän vielä opiskelee sitä, miten NHL-kiekkoa pelataan oikealla tavalla kaukalon molemmissa päissä.

– Valmentajana odotan tietysti, että Sebastian luo maalipaikkoja hyökkäyspäässä. Hänellä on vielä työtä pelinsä kehittämisessä, karismaattinen Stanley Cup-voittaja Brind'Amour sanoo.

Carolinan GM Don Waddell ei murehdi lainkaan sitä, että kokonaisvaltaisesta pelaamisestaan huolimatta Ahon tehot hyökkäyspäässä odottavat vielä itseään.

– En ole lainkaan huolestunut siitä, ettei hän ole päässyt vielä kunnolla tehopisteiden makuun. Muut ovat varmaankin huolissaan siitä. Hyvä asia on se, että hän on päässyt monta kertaa laadukkaisiin maalipaikkoihin. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, Waddell vakuuttaa.

Kokenut GM muistuttaa aiheellisesti, mikä on Ahon prioriteetit nuorena huippupelaajana.

– Sebastianille on tärkeintä joukkueen voitto. Se tulee aina ensimmäisenä ja omat tehopisteet sekä tilastot toisena. Minulle on tärkeintä hänen kova työmoraalinsa. Tehopisteet tulevat joskus aikanaan, Waddell toteaa.

Kapteenisto odottaa Ahoa?

Aho on nuoresta iästään huolimatta kypsymässä vuosi vuodelta NHL-joukkueensa johtajatyypiksi. Hänen ominaisuuksissaan yhdistyvät paitsi selkeä kärkirooli pelaajana, mutta myös kunnianhimoinen persoona Carolinan joukkueen sisällä.

– Hän on pelaaja, joka johtaa aina esimerkillään. Sebastian ei ole kovin äänekäs pelaaja vaan hänen tekonsa puhuvat puolestaan. Hän laittaa aina itsensä likoon mennessään kaukaloon, GM Don Waddell sanoo aiheellisesti.

– Sebastian tekee paljon hyviä juttuja kaukalon ulkopuolella ja hän kommunikoi paljon muiden kanssa. Voisin sanoa, että hän on hiljainen johtaja.

– Jonain päivänä hän kuuluu joukkueen kapteenistoon, Waddell vakuuttaa.

Päävalmentaja, pelaajana kaiken NHL:ssä kokenut Brind'Amour painottaa, että NHL-joukkueen todelliseksi johtohahmoksi kypsytään vasta vuosien kokemuksella.

– Sebastian on vielä liian nuori joukkueen todelliseksi johtohahmoksi. Sinun pitää olla selkeästi joukkueen paras pelaaja ennenkuin voit johtaa ihmisiä ja vaikuttaa kanssapelaajiisi, lähes 1 500 NHL-peliä pelannut Brind'Amour lataa suoraan.

– Kunhan Sebastian kehittyy vielä pelaajana, niin toki hänellä on mahdollisuudet tällaiseksi todelliseksi johtajaksi.

Edelleen todella atleettisessa kunnossa oleva Rod Brind'Amour, 49, uskoo Ahon nousevan joskus Carolinan Hurricanesin ns. franchise-pelaajaksi eli koko seuran johtavaksi pelaajaksi ja näkyvimmäksi keulahahmoksi.

– Tätä me odotamme. Toivon, että Sebastian pelaisi koko NHL-uransa täällä. Hän on erityinen pelaaja ja hänenkaltaisesta pelaajasta halutaan aina pitää kiinni, vaativa päävalmentaja sanoo suoraan.

Rod Brind'Amour nousi aktiiviurallaan Carolina Hurricanesin kiistattomaksi johtohahmoksi. Hän oli joukkueensa kunnioitettu kapteeni, kun seura voitti Stanley Cupin keväällä 2006. Lisäksi hänet valittiin kahdesti NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi edustaessaan juuri Carolinaa.

Lue lisää:

NHL oli Sebastian Aholle joskus vain kaukainen unelma – nyt 100 tehopistettä ei merkitse suomalaistähden arvoasteikossa mitään: "Vain joukkueena voittaminen tyydyttää minua"

Kommentti: Sebastian Ahon tehot tulevat aikanaan – luistelevan tietokoneen kokonaisvaltaisuus on huikealla tasolla