Hyppää sisältöön

Kaverit ja juhliminen kiinnostivat urheilua enemmän – nyt Dorothea Wierer on maailman paras ampumahiihtäjä: ”Viisi vuotta sitten olisin jättänyt treenit kesken, jos alkaa sataa”

Ylen Sportliv-sarjassa maailmanmestari kertoo, mikä johti suunnanmuutokseen – sekä miten viime kauden jättimenestys johti uupumiseen.

Dorothea Wierer on muuttunut laiskottelijasta huippu-urheilijaksi. Kuva: Christophe Pallot / Getty Images

Italian pohjoisimmasta osasta, aivan Itävallan rajan tuntumasta, löytyy yksi maailman kuvankauneimmista ampumahiihtostadioneista.

Antholz makaa jylhien alppimaisemien syleilyssä Trentinon maakunnassa Etelä-Tirolissa. Ympäröivät vuorenhuiput kohoavat jopa yli 3 000 metrin. Mutkikas serpentiinitie johtaa laaksosta ampumahiihtoareenalle, josta avautuu henkeäsalpaavat näkymät.

Hiljaisuuden rikkoo urheiluauton voimakas jyrinä. Moottorin ulvonnan kuulee jo kaukaa ja kuljettajan kaasujalka vaikuttaa raskaalta.

Alppimaisemaa halkovan kiemurtelevan tien jokaista mutkaa seuraa voimakas kiihdytys. Täälläpäin nopeusrajoitukset ovatkin enemmän suuntaa antavia.

Punainen urheiluauto kurvaa parkkipaikalle. Autosta nousee tuttu hahmo, viime kauden paras naisampumahiihtäjä, maailmanmestari, maailmancupin voittaja ja koko kiertueen ehkä valovoimaisin urheilija, Dorothea Wierer.

Dorothea Wierer tittar intensivt in i kamera vid intervjuntillfälle
Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer kertoo muutoksestaan laiskurista huippu-urheilijaksi.

Saksaa, italiaa vai englantia?

Guten morgen, buongiorno, good morning!

Hereillä ei näin aamuvarhain ole juuri muita kuin viereisellä pellolla laiduntavat lehmät ja juuri autostaan noussut ampumahiihtotähti, mutta Dorothea Wierer on tapansa mukaan hersyvän iloinen.

Let´s talk english, hän heittää vähän yllättäen vaihdettuaan muutaman sanan pääsponsorin edustajan kanssa. Wiererin äidinkieli on saksa, jota puhutaan kotiseudulla Antholzissa yhtä paljon kuin italiaa.

Lastatessaan kivääriä, suksia ja muita varusteita ulos autostaan hän kertoo, miten ampumahiihtoharrastus sai alkunsa 19 vuotta sitten.

– Vanhemmat sisarukset harrastivat molemmat ampumahiihtoa, joten oli luonnollista että minäkin aloitin. Täällä harrastetaan joko alppihiihtoa tai ampumahiihtoa. Minä pelkäsin jyrkkiä mäkiä, joten alppilajit eivät olleet minulle vaihtoehto, Wierer muistelee Sportlivin haastattelussa. Katso minidokumentti tästä.

Yle pääsi seuraamaan Dorothea Wiererin harjoittelua. Kuva: Magnus Eklöv Yle

Wierer puhuu nopealla tempolla ja melkein jokainen vastaus loppuu sydämelliseen nauruun. Tämä värikäs energiapaketti on ollut ampumahiihtopiireissä raikas tuulahdus. Hänen seurassaan ei vaikuta tulevan tylsää hetkeä.

Mutta kun hän astuu Antholzin tutulle ampumapenkalle ja aloittaa päivän harjoituksen, hän muuttuu hetkessä keskittyneeksi huippu-urheilijaksi, joka järjestelmällisesti suorittaa päivän ohjelman.

Wiererin kohdalla tämä ei aina ole ollut itsestäänselvyys. Vain kuusi vuotta sitten hän oli vielä railakkaasti juhliva ja harjoituksista pinnaava nuori nainen, joka otti ampumahiihdon kaikkea muuta kuin vakavasti.

Nautti riehakkaasta arjesta

Dorothea Wiererin lahjakkuus kävi ilmi pian sen jälkeen, kun hän kymmenvuotiaana ensimmäistä kertaa asteli ampumahiihtoradalle. Varsinkin ammunnassa hänestä kehittyi ripeästi varma ja nopea suorittaja.

Harjoituksia oli kuitenkin vain kahdesti viikossa, eikä Wierer unelmoinut urheilijan urasta. Maailmacupkisojen voittaminen tuntui teininä kaukaiselta ajatukselta – “mission impossible”, kuten Wierer itse asian ilmaisee.

Juniorivuodet toivat kaikesta huolimatta mukanaan menestystä. Nuorten MM-kilpailuista Wierer saavutti yhteensä viisi kultaa, voittaen muun muassa kolme maailmanmestaruutta Nove Mestosta 2011.

Ura näytti kulkevan suoraa tietä kohti maailman kärkeä. Mutta sitä tietä Wierer ei halunnut kulkea.

– En elänyt ampumahiihdolle. Kukaan kavereistani ei harrastanut urheilua eivätkä ymmärtäneet urheilusta mitään. Hengailin mieluummin heidän kanssaan kuin harjoittelin, nyt 29-vuotias Wierer myöntää.

– Kävimme usein ulkona iltaisin ja juhlia oli melko paljon. Se oli aika riehakasta aikaa, mutta nautin siitä enemmän kuin treenaamisesta.

Viime kausi oli Dorothea Wiererin uran menestyksekkäin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Aikuistuminen toi suunnanmuutoksen

Wierer jätti lukuisia harjoituksia väliin. Yhdessä vaiheessa hän lintsasi jopa useammasta treenistä kuin mihin osallistui. Ja vaikka hän ilmestyikin paikalle, niin hän ei vienyt suunniteltua ohjelmaa loppuun.

– Nukuin useasti koko aamupäivän ja puolelta päivin saatoin raahata itseni stadionille ja ehkä ampua muutaman sarjan. Jos keli oli huono, pysyin taatusti kotona, enkä edes potenut siitä huonoa omatuntoa. Olin todella laiska!

Lahjakkuus näytti valuvan hukkaan – kunnes Wierer ymmärsi, että hänen on tehtävä valinta.

– Pärjäsin pitkään hyvällä ammunnallani. Mutta kun siirryin junioreista aikuisten sarjaan, tajusin että minun on joko panostettava tähän täysillä tai sitten alkaa tehdä jotain aivan muuta. Ehkä minä aikuistuin ja oivalsin, mitä ampumahiihto pystyy minulle tarjoamaan.

Dorothea Wierer ei kadu päätöstään panostaa urheiluun. Kuva: EPA/MartinSchutt/AllOverPress

Urheilu veti pidemmän korren. Villi juhlinta ja harjoituksista luistaminen loppui vuoden 2014 Sotshin olympiakisoja edeltävänä kesänä. Laiskimus muuttui tosissaan ampumahiihtoon panostavaksi ammattiurheilijaksi.

Päätös tuotti saman tien tulosta.

Jo samana vuonna Wierer nousi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle maailmancupissa. Sotshista irtosi olympiapronssi sekaviestistä.

– Menestys toi uskoa tekemiseen sekä rutkasti motivaatiota. Sain voimia jatkaa satsausta ja kovaa harjoittelua, Wierer toteaa.

– Se vaati toisaalta uhrauksia siitä elämästä, mihin olin tottunut. Mutta en kadu päätöstäni. Minulla oli nuorena todella hauskaa ja sain nauttia elämästäni.

Yhteisharjoitukset avainasemassa

Kello lähentelee yhdeksää. Italian muut maajoukkueurheilijat ilmestyvät yksi toisensa perään stadionille.

Ensin saapuu Lukas Hofer. Muutamaa minuuttia myöhemmin Lisa Vittozzi ja Dominik Windisch liittyvät joukkoon. Nelikko on voittanut yhdessä sekaviestipronssia sekä olympialaisissa 2018 että MM-kisoissa 2019.

Yhteinen harjoitus alkaa. Maajoukkueen eliittiryhmä koostuu näistä neljästä urheilijasta ja he harjoittelevat yhdessä lähes päivittäin

Pienet etäisyydet mahdollistavat päivittäiset yhteistreenit. Vittozzia lukuun ottamatta kaikki asuvat kivenheiton päässä Antholzin stadionilta. Eikä viime kauden maailmacupin kokonaiskisan kakkosellakaan ole kuin reilun tunnin ajomatka perille.

"Kun sää on huono tai olen väsynyt, minun on yhä ponnisteltava, että saan itseni liikkeelle." Kuva: Yle/Magnus Eklöv

Dorothea Wiererille yhteiset harjoitukset ovat äärimmäisen tärkeitä.

– En todellakaan pidä yksinharjoittelusta. Totta kai treenaan myös yksin, mutten todellakaan tykkää siitä. Tarvitsen seuraa.

Maajoukkueen panostus pieneen ydinryhmään on kantanut hedelmää. Harjoituksissa kaikki puskevat toisiaan tekemään parhaansa. Sisäinen kilpailu ja positiivinen ryhmäpaine korottaa kynnystä jättää harjoituksia kesken.

– Kun sää on huono tai olen väsynyt, minun on yhä ponnisteltava, että saan itseni liikkeelle. Mutta kun tulen tänne ja täällä on muita, niin mikään ei tunnu enää yhtä rankalta.

Menestyksen jälkeinen uupumus

Viime kausi oli Dorothea Wiererin uran menestyksellisin.

Östersundin MM-kisoista hän nappasi yhteislähdöstä ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa. Hän voitti myös maajoukkuekavereidensa kanssa kaksi viestimitalia.

Maailmancupissa kolme voittoa ja tasainen suoritustaso riitti kokonaiskisan voittoon, 22 pisteen erolla maanainen Vittozziin. Maailmancupin kokonaisvoitto oli Italian kautta aikojen ensimmäinen.

Ampumahiihto ei yleensä saa suurta näkyvyyttä Italiassa, mutta Wiererin menestys herätti valtavan buumin. Mediakiinnostus moninkertaistui ja lukuisat uudet, isot sponsorit ottivat yhteyttä.

Myös sosiaalisessa mediassa mielenkiinto kasvoi räjähdysmäisesti. Wiererillä on lähemmäs 400 000 seuraajaa Instagramissa.

– Kiinnostus oli valtavaa. Minua vietiin haastattelusta toiseen, osallistuin lukuisiin tapahtumiin, eikä minulla ollut juurikaan vapaapäiviä koko keväänä. Olin täysin uuvuksissa, Wierer tunnustaa.

Kaiken hulinan jälkeen hän aloitti harjoittelun huomattavasti tavallista myöhemmin. Kun kauden alkuun on noin kuukausi, kunto ei vielä ole samalla tasolla kuin normaalisti tähän vuodenaikaan.

– Tietysti haluan pärjätä heti kauden alusta, mutta huippukunnon pitäisi putkahtaa esiin vasta helmikuussa, joten siihen on vielä hyvin aikaa.

MM-kisat kotimaisemissa sytyttää

Päätavoite siintää helmikuun puolivälissä, kun MM-kisat käydään Dorothea Wiererin kotikentällä. Samalla Antholzin areenalla, millä hän on harjoitellut pienestä pitäen ja millä hän yhä tekee suurimman osan harjoituksistaan.

– Vaikka en voittaisikaan kultaa, tunnen että olen saavuttanut urallani paljon. Olen yhtä iloinen, jos joku muu maajoukkuekavereista onnistuu. Olemme kuin yhtä perhettä, isäntämaan kirkkain tähti sanoo.

Laakson yllä on leijunut sadepilviä koko aamupäivä. Nyt sankat pilvet nousevat pikavauhtia kohti 1 600 metrin korkeudessa sijaitsevaa ampumahiihtostadionia, heikentäen samalla näkyvyyttä ampumapenkalla.

Tämän kauden MM-kisat käydään Wiererin kotimaisemissa ensi helmikuussa. Kuva: Magnus Eklöv Yle

Sade alkaa tihkua, mutta Wiererin ilme ei värähdä. Mikään ei viittaa siihen, että hänellä olisi aikomustakaan keskeyttää harjoitukset.

– Viisi vuotta sitten olisin taatusti jättänyt treenit kesken jos alkaa sataa. Mutta nyt tämä ei ole enää ongelma. Nyt olen ammattimainen.

Lausetta seuraa pitkä sydämellinen nauru.

Päivän harjoitus on ohi. Wierer pakkaa tavaransa takaisin takaluukkuun ja suuntaa kotiinpäin. Punainen urheiluauto ampaisee parkkipaikalta moottori ulvoen yhtä vauhdikkaasti kuin se saapui kolme tuntia aikaisemmin.

Auto on kuin omistajansa – nopea, ärhäkkä ja katseita kääntävä.

Kirjoittaja: Magnus Eklöv

Lue myös: