Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Makwan Amirkhani kohtaa New Yorkissa uransa kovimman vastustajan – analysoimme suomalaisen mahdollisuudet

Maailman kovimmassa vapaaotteluliigassa nähdään lauantaina viiden tähden ottelukortti. Täyteen ahdetussa tapahtumassa kilpailee myös UFC:n kovin suomalainen Makwan Amirkhani, joka nousee häkkiin illan suurimpana altavastaajana.

vapaaottelu
Makwan Amirkhani
Makwan AmirkhaniAOP

Lauantaina New Yorkissa käydään suomalaisittain odotettu UFC-ottelu, kun höyhensarjan Makwan Amirkhani kohtaa Madison Square Gardenissa yhdysvaltalaisen Shane Burgosin. Illan ottelukortti on syksyn kutkuttavimpia, koska luvassa on useita viihdyttäviä ja painoluokkien arvolistojen kannalta merkityksellisiä otteluita.

Illan viisieräisessä pääottelussa mittelevät yhdysvaltalaiset Nate Diaz ja Jorge Masvidal. Kulttisuosikeista kansainvälisiksi supertähdiksi nousseiden rääväsuiden keskinäistä kohtaamista on kärtetty kuin kuuta nousevaa. Molemmat urheilijat ovat painoluokkansa ehdotonta eliittiä. Pääottelun vetovoima tuo kaikille tapahtumassa kilpaileville urheilijoille hurjasti lisänäkyvyyttä.

Suomalaista vapaaottelijaa ei aivan joka päivä nähdä tällaisessa seurassa. Maailman kovatasoisimpaan vapaaotteluliigaan ovat sen supersuosion aikana yltäneet vain Teemu Packalén, Tom Niinimäki, Anton Kuivanen ja Tina Hänninen.

Amirkhani otteli UFC:ssä ensimmäisen kerran tammikuussa 2015. UFC kiinnostui Amirkhanista, koska hänessä yhdistyvät urheilullinen potentiaali ja viihdearvo. Amirkhanilla on viihdyttävä ottelutyyli. Kansainvälinen media rakastaa häntä, koska hän osaa laukoa oikeat sanat oikealla hetkellä. Ammattilaisvapaaottelijana Amirkhanin saldo on 15 voittoa ja 3 häviötä. UFC:ssä hän on voittanut viisi ottelua ja hävinnyt yhden. Syyskuussa Amirkhani solmi UFC:n kanssa rahakkaan jatkosopimuksen, johon kuuluvista neljästä ottelusta lauantaina nähdään ensimmäinen.

Lauantaina Amirkhani kohtaa toistaiseksi kovimman vastustajansa. Analysoimme, millainen mahdollisuus hänellä on kukistaa Burgos.

Makwan Amirkhani
Janne Isaksson / Yle

Burgos vie pystyssä, Amirkhanilla mahdollisuus matossa

Amirkhanin ja Burgosin kohtaaminen on klassinen grappler vs. striker, eli painija vastaan iskijä -asetelma. Amirkhanin tausta on painissa, Burgos puolestaan on alusta asti pyrkinyt vapaaottelijaksi, mutta siinä hän suosii pystyottelua.

UFC-otteluissa Amirkhani on ollut kylmänviileä laskelmoija, joka tekee kaikkensa voiton eteen. Hänen vahvuuksiaan ovat pystypaini ja matossa ennakkoluuloton lukkopaini. Amirkhani ei kaihda rohkeita liikkeitä. Hänen UFC- uransa alkoi lentävästi, kun hän päätti ensimmäisen ottelunsa tekniseen tyrmäykseen vain kahdeksassa sekunnissa.

Amirkhanin todennäköisin tie voittoon on mennä iholle kiinni, viedä Burgos mattoon ja sen jälkeen metsästää sinnikkäästi luovutusotetta. Tämä ei kuitenkaan tule olemaan helppoa, koska Burgos on omalla tahollaan enemmän kuin kelvollinen mattopainija.

Amirkhanin kohtaloksi voivat puolestaan koitua Burgosin vahvuudet vapaaotteluun sovelletussa nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä. Villeissä iskujenvaihdoissa näkee, että Burgos lukee tilannetta hyvin, koska hän on useimmiten askeleen edellä kilpakumppaneitaan. Ajautuessaan ongelmiin hän vain lisää kierroksia ja nostaa ristiinlyömiskilpailun panoksia, mihin vastustajat harvoin tohtivat lähteä mukaan.

Burgos on menestynyt UFC:ssä hyvin ja hänet tullaan todennäköisesti näkemään liigassa vielä pitkään. Burgosin kartuttama kokemus näkyy kehässä rauhallisuutena.

Hurrikaani-lempinimestään huolimatta hän on yllättävän konservatiivinen, riskejä kaihtava kamppailija. Hän on aina kuin jännittynyt jousi, muttei koskaan käytä yksittäisiin iskuihin kaikkea potentiaalienergiaansa ja välttää yli kaiken yliojentumasta iskuihin. Painitaustaisilla ottelijoilla, jollainen myös Amirkhani on, on usein taipumusta yliojentua iskiessään tasapainoalueensa yli, mikä jättää heidät tarpeettomasti alttiiksi vastustajan iskuille. Juuri nämä hetket ovat sellaisia, joista Burgos on napsinut tyrmäyksiä.

Amirkhanin pystyottelu on UFC-uran aikana kehittynyt merkittävästi. Burgos on kuitenkin totuttu näkemään ottelijana, joka ahdistaa vastustajaansa jatkuvaan turhaan liikkeeseen ja epätoivoisiin iskuihin, joihin lyö itse hyvin vastaan. Siksi on epätodennäköistä, että Amirkhani kykenisi pitkittyneissä iskujenvaihdoissa pysymään Burgosin mukana.

Makwan Amirkhani
Mike Roach/Zuffa LLC/Getty Images

Mitä ottelussa kannattaa seurata?

Amirkhanin pitäisi viedä Burgosilta heti alussa pois mahdollisuus näyttää hyvältä tuomareiden silmissä, koska ottelu on verrattain lyhyt (3 krt. 5 min). Jos Burgos saa pystyssä asemoitua itsensä hyvin, hän saa puolustuksensa nopeasti kuntoon ja alkaa pian prässätä vastustajaansa ja nakuttaa tuomareilta pisteitä. Jos ottelu ajautuu häkkiä vasten painimiseksi, Amirkhanilla on hyvä mahdollisuus kipata Burgos katolleen, koska siinä Burgos on tähän mennessä pärjännyt Amirkhania huonommin.

Todennäköisesti Amirkhani ei pysty aiheuttamaan pystyssä suurta hätää potkunyrkkeilyssä vahvemmalle Burgosille. Ottelua katsoessa kannattaa siis keskittyä tarkkailemaan Amirkhanin yrityksiä viedä Burgos mattoon. Burgos todennäköisesti pystyy torjumaan ensimmäisen yrityksen hyvän ottelupäänsä ja fyysisen kokonsa takia.

Tämän jälkeen on olennaista, pystyykö Amirkhani ketjuttamaan perään lisää alasvientiyrityksiä ja raastamaan Burgosin mattoon. Juuri tällaisessa raastamisessa, eli alasvientien välittömässä ketjuttamisessa Amirkhani on erinomainen. Matossa Amirkhanin on kyettävä ottamaan heti komento, koska muutoin Burgos ponkaisee kuin vieteri ylös. Amirkhani osaa kyllä lyödä matossa lujaa, mutta Burgosin tasoista ottelijaa vastaan helpot paikat moiselle ovat harvassa.

Miten Amirkhanin käy?

Kärjistäen sanottuna Amirkhani ja Burgos ovat taidoiltaan toistensa peilikuvia, mutta heillä on kilpailemiseen samanlainen lähestymistapa: molemmat ovat kärsivällisiä ja tekevät sääntöjen puitteissa mitä vain voittaakseen.

Suomalainen kohtaa Madison Square Gardenissa paperilla itseään huomattavasti kovemman vastustajan, ja lauantain koitokseen Burgos lähtee oikeutetusti selkeänä ennakkosuosikkina. Amirkhani on kuitenkin ennenkin vienyt voiton otteluissa, joissa se on ollut epätodennäköistä.

Heikki Niva

Lue myös:

Jatkuuko painilupaus Arvi Savolaisen kultaputki nuorten MM-kisoissa viikonloppuna? ”Tiedän, että voin hyvänä päivänä voittaa kaikki”

Teemu Packalénin paluu UFC-kehään päättyi lyhyeen – debytantti tyrmäsi rajusti

Makwan Amirkhani syöksyi huipulta syviin vesiin, mutta uskoo olevansa tuleva UFC-mestari – lauantain vastustajaa hän ei pidä arvoisenaan: "Syön tuommoisen ihmisen elävältä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat