Suora

 • Miesten 15 km, takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Urheilustudio 19.1.
 • Seiser Alm, Italia
 • Miesten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Urheiluruutu
 • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
 • Urheiluruutu

Ruotsissa uskomaton päätöskierros – Djurgården nousi kahden maalin takaa tasoihin ja vei mestaruuden pisteen erolla, Malmö jäi maalijuhlista huolimatta hopealle

Ennen puoliaikaa Malmö oli vielä kiinni Ruotsin miesten jalkapalloliigan mestaruudessa.

jalkapallo
Djurgården on tuore Ruotsin mestari. Kuva syyskuulta tukholmalaisten kotistadionilta.
Djurgården on tuore Ruotsin mestari. Kuva syyskuulta tukholmalaisten kotistadionilta. AOP

Jalkapallon Allsvenskanin mestaruudessa ennen päätöskierrosta kiinni ollut Djurgården nousi kahden maalin tappioasemasta tasoihin ja varmisti 2–2-tasapelillä Norrköpingiä vastaan historian 12. Ruotsin mestaruutensa.

Allsvenskanin päätöskierroksella riitti panosta, sillä Djurgårdenin ja Malmön lisäksi myös Hammarbyllä oli mahdollisuus mestaruuteen. Djurgården johti sarjaa 65 pisteellä Malmön ja Hammarbyn ollessa kolmen pisteen päässä. Tukholmalaisjoukkueiden maaliero oli sama, kun taas skånelaisilla se oli maalin parempi. Mestaruuden varmistaakseen Djurgårdenille riitti siis tasapeli.

Norrköping sai unelma-alun

Luonnollisesti Norrköpingiin oli matkannut myös sankoin joukoin tukholmalaiskannattajia ja ensimmäisen kerran ottelu jouduttiin keskeyttämään jo parin minuutin pelin jälkeen. Djurgårdenin pelaajat kävivät rauhoittelemassa kannattajiaan ja muutaman minuutin keskeytyksen jälkeen peli pääsi jatkumaan.

Norrköping karkasi hieman yllättäen johtoon jo 8. peliminuutilla, kun Rasmus Lauritsen puski isännät kulmatilanteesta johtoon. Sead Haksabanovic lisäsi johtolukemat jo 2–0:aan, kun peli ei ollut ehtinyt vanheta varttiakaan. Vierailla oli avausjaksollakin paikkansa, mutta tauolle mentiin tukholmalaisten kannalta tukalasta 2–0-tilanteesta.

Djurgårdenilla oli tilaisuus kaventaa ottelu heti toisen jakson aluksi Norrköping-puolustuksen harhasyötöstä. Mohamed Buya Turay laukoi kuitenkin päin Norrköping-vahti Isak Petterssonia. Tukholmalaiset pääsivät juhlimaan viimein 50. minuutilla, kun Jesper Karlström jatkoi suoraan kulmapotkun maaliin. Myös Buya Turay pääsi kuittaamaan menetyn paikkansa reilun tunnin pelin jälkeen, kun sierraleonelainen toi vieraat tasoihin. Isäntien Gudmundur Thórarinsson helpotti tukholmalaisten iltapäiväpuhdetta nappaamalla toisen varoituksensa 73. minuutilla.

Buya Turay sai vielä juuri ennen varsinaiden peliajan päätöstä paikan niitata pelin, mutta ampui lähietäisyydeltä ohi. Tasapeli kuitenkin riitti vieraille, ja Glenn Nyberg viheltäessä ottelun päättyneeksi alkoivat tukholmalaisjuhlat. Lähes koko stadion näytti ryntäävän kentälle ja järjestyksenvalvojilla ei ollut mitään mahdollisuutta pitää kannattajia poissa kentältä.

Simon Skrabb pelasi isäntien paidassa täydet 90 minuuttia.

Malmö järjesti maalijuhlat

Djurgårdenin kontatessa ennen päätöskierrosta toisena ollut Malmö maalasi Örebrossa kahdesti vartin sisään. Tauolle mentiin vielä maltillisissa 0–2-lukemissa, mutta toisella jaksolla skånelaiset iskivät vielä kolmesti. Selvistä 5–0-lukemista huolimatta Malmön oli tyytyminen hopeisiin mitaleihin.

Tukholmassa Hammarby hoiti niin ikään oman ottelunsa kunnialla ja kukisti Kari Arkivuon ja Joona Toivion Häckenin selvästi 4–1. Malmön maali-iloittelun vuoksi Hammarby joutui kuitenkin tyytymään pronssiin. Hammarbyn mestaruus olisi ollut todellinen yllätys, sillä tukholmalaiset ovat tähän mennessä juhlineet mestaruutta Ruotsin pääsarjassa vain kertaalleen, vuonna 2001.

Djurgårdenin edellinen mestaruus on vuodelta 2005. Malmö FF on juhlinut Ruotsin mestaruutta 2010-luvulla viidesti, joista tuorein on vuodelta 2017.

Myös sarjan häntäpäässä riitti panosta, sillä putoajat selvisivät vasta päätöskierroksella. GIF Sundsvall ja AFC Eskilstuna jatkavat ensi kaudella Superettanissa.

Lue myös:

Kari Arkivuo palaa FC Lahteen: "Pyrin olemaan esimerkkinä nuorille pelaajille"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat