Kommentti: Suomalainen kruununjalokivi menee hukkaan Chicago Bullsin NBA-organisaatiossa

Miksei Chicago Bulls ole pystynyt kehittämään Lauri Markkasta koripallon NBA:ssa? Suomalaisen potentiaalia ei osata hyödyntää, näkee Yle Urheilun toimittaja Timo Uusitalo.

NBA
Lauri Markkanen
Lauri MarkkanenGetty Images

Suomalaisen NBA-pelaajan kolmanteen NBA-kauteen on ladattu paljon odotuksia. Harjoittelujakso ja joukkueen maltillinen uudelleen rakentaminen ovat ohi, sillä Chicago Bulls hakee jo tällä kaudella tosissaan pitkästä aikaa pudotuspelipaikkaa idän konferenssissa. Materiaaliltaan sillä on kaikki eväät play offs–paikkaan, mutta se ei onnistu ilman valmennuksen taktista heräämistä ja avainpelaajien tasaisia huippuotteita.

Lauri Markkasen, 22, kohdalla pitää olla huolissaan. Isossa kuvassa suomalaisen ison laitahyökkääjän peli ei ole jalostunut riittävästi, jos edes ollenkaan 126 NBA-ottelun perusteella. Tilastot ovat Laurilta edelleen hyvää luokkaa tulokassopimuksen alla pelaavalta lupaukselta, mutta kehityskäyrä pelottaa.

Puolustuksessa suomalaisen samat heikkoudet ovat edelleen havaittavissa, eikä hyökkäyspeli oli edennyt niin monipuoliseksi, mihin taito ja potentiaali parhaimmillaan edellyttää. Tällä menolla Suomen yksinäinen koristimantti jää NBA:ssa roolipelaajaksi, eikä All Stars- pelaajaksi. Ei silti, ei sekään ole hassumpi saavutus.

Riippumatta lajista, niin urheiluseurojen osaaminen laskeutuu aina korkeimmalta johtopallilta suoraan alaspäin. Chicago Bullsin kuudesta mestaruusvuodesta viimeisin on edelliseltä tuhatluvulta, ja niin kaukaa kuin vuodelta 1998. Viime vuosina seuran visiot ja osaaminen eivät ole edustaneet NBA:n kärkiluokkaa. Tästä kertoo yksistään se, että valmentajiksi on palkattu fredhoibergia ja jimboylenia.

Lauri on kärsinyt siitä, että valmennuksessa ovat häärineet hänen aikanaan pukarit, jotka eivät osaa jalostaa pelaajia henkilökohtaisella tasolla, eivätkä ymmärrä modernin NBA:n tärkeimpiä nyansseja. Bullsin omistaja Jerry Reinsdorf on pestannut seurajohtoon John Paxsonin ja Gar Formanin, joita voi soimata muun muassa onnettomista valmentajavalinnoista.

Sitä, kuka on sanellut ja laatinut Laurin tärkeän henkilökohtaisen kesäharjoittelun, en osaa sanoa. Ainoa seikka, jonka NBA-kentällä on huomannut kesän jäljiltä, on se, että Lauri on saanut lisää lihasta. Sääli. Muitakin plusmerkkisiä havaintoja pitäisi näkyä.

Bullsin runkopelaajiksi valitut Zach LaVine ja Lauri Markkanen ovat pelanneet yhdessä riittävästi, jotta voi sanoa, ettei kaksikolla synkkaa kentällä parhaalla mahdollisella tavalla. LaVine on peliälyltään vaatimaton peluri, vaikka omaa kaikki supertähden atleettiset ominaisuudet ja heittokäden. Osaltaan tämä johtuu siitä, että seuralta näyttäisi puuttuvan edelleen se tärkeä, pallotaitava ykköspelintekijä. Suurin toivein värvätty Tomas Satoransky on ollut iso pettymys odotuksiin nähden. Hänen toivottiin olevan se tekijä, joka saa Markkasen kuluvalla kaudella lentoon.

Lauri Markkanen
Getty Images

Totuus on se, että suomalaisjätti tarvitsee peliälykkään takamiehen kirittäjäkseen. Lauri ei pysty rankaisemaan itseään selvästi pienempiä puolustajia korin alla, eikä pysty yksinään luomaan yksi vastaan yksi -tilanteita, joissa esimerkiksi LaVine on omimmillaan ja joita Jim Boylenin vanhakantainen valmennustyyli haluaa ilta toisensa jälkeen.

Markkanen ei ole pystynyt NBA:ssa tasaisiin huippusuorituksiin. Lauri elää nyt aivan liikaa kaukoheittopelinsä ehdoilla, vaikka lahjakkuutta on paljon monivivahteisempaan hyökkäyspelaamiseen. Suomalaisen ensimmäiset pari askelta ovat edelleen 213-senttiselle laitahyökkääjälle nopeita. Sitä ei Bulls hyödynnä, kun Lauri hengailee aivan liikaa kolmen pisteen rajalla pelitilanteiden ulkopuolella. Markkanen kun on parhaimmillaan ihan jotain muuta kuin nykyinen seurakaveri Luke Kornet, joka on vain iso ja pystyy kolmosheittoihin.

Chicago Bulls on pyörittänyt ensimmäisissä kauden peleissä yliaggressiivista tuplaamista vastustajan pallolliseen pelaajaan, joka on johtanut siihen, että vastustaja on päässyt liian helposti korintekoon. Jostain syystä Lauri ei ole ollut tähän mennessä sinut tämän puolustuksen kanssa ja haahuilee ajoittain tilanteissa.

Bullsin vastustajat ovat saaneet 53 levypalloa per ottelu, joka on eniten sarjassa. Ikävä tilastofakta, varsinkin kun Markkasen pitäisi olla korinalustan voimahahmo. Jotenkin näyttää, että Lauri on liian usein väärässä paikassa, kun kakkospalloista taistellaan. Suomalaisen puolustaminen näyttää pehmeältä ja olemus jopa haluttomalta, joka saa fanit ja valmennuksen kärsimättömiksi. Bullsin heittopeli on tökkinyt joukkueelta, eikä 41 prosentin tarkkuus herätä hurraa-huutoja. Myös tässä kategoriassa Lauri on ollut pettymys ensimmäisissä peleissä.

Vaikka Bulls ei saakaan valmennuksella eikä peluutuksella Markkasesta irti olemassa olevaa potentiaalia, niin Laurilla on itsellään tiukka peiliin katsomisen paikka. NBA:ssa ei saa almuja, eikä maailman kovimmassa korissarjassa tarjota kultalusikkaa suuhun. Jos aikoo olla tähdistötason pelaaja ja saada nimensä 150–170 miljoonan taalan monivuotiseen sopimukseen, niin kiltteydestä on päästävä kentällä ensimmäisenä eroon. Laurin pitää lisätä aggressiivisuutta puolustus- ja hyökkäysalueella ja ottaa vaikka pelkällä tahdonvoimalla ne heittopaikat.

Bulls eikä valmentaja Jim Boylen pysty valitettavasti tukemaan suomalaisen koripallouraa tällä hetkellä, mutta esimerkiksi puolustaminen on viime kädessä paljolti tahdon asia. Chicagon 20-vuotias sentteri Wendell Carter Jr. näyttää juuri nyt franchise-pelaajalta, Lauri taas ei. Siinä missä suomalainen oli viime kaudella ykkös- tai kakkoskaveri ratkaisupaikoissa, niin nyt hän on kolmos- tai nelospussittaja. Jos siis pääsee edes lopussa kentälle.

Onneksi kausi on vasta aluillaan. Asetelmat vaihtuvat nopeasti. Markkaselle paras mahdollinen joululahja olisi seuranvaihto NBA-joukkueeseen, jossa olisi erinomainen pelinjohtaja ja nuoria pelaajia urallaan korkeammalle tasolle nostanut valmennus.

Lues myös

Varamiehinen Indiana liian kova Chicago Bullsille – Markkaselle 11 pistettä tappiopelissä

NBA-valmentaja paljasti syyt Markkasen hyllytyksille otteluiden lopussa - "Osa isompaa kuvaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat